*Nettavisen* Sport.

- Jeg vurderte å legge opp flere ganger

TILBAKE: Espen Bugge Pettersen er skadefri og klar for ny sesong med sin nye klubb Strømsgodset. Bak sitter Iver Fossum og sniklytter på spørsmålene. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)

Espen Bugge Pettersen om da han fikk en medelev til å fossblø, tilfeldigheten som gjorde han til keeper og perioden han vurderte å legge opp.

LA MANGA (Nettavisen): Norge har nettopp tapt 3-2 mot Hellas i en privatlandskamp på Ullevaal. Keeper, Rune Almenning Jarstein, må ta to av målene på sin kappe etter kampen i 2012. Noe han gjorde også, men det ble stilt spørsmålstegn ved keeperplassen.

Espen Bugge Pettersen, som hadde en meget god periode med Molde, satt på benken denne kampen.

- Den enes død, den andres brød, uttalte Espen Bugge Pettersen til Nettavisen da han måtte kommentere Rune Almenning Jarsteins innsats.

Sånn ble det dessverre ikke for Bugge Pettersen. Jarstein fortsatte som førstevalg før Ørjan Håskjold Nyland tok over.

«Bugges» ord ble i stedet realiteten for han selv.

Han var bunnsolid og udiskutabelt førstevalg på Aker Stadion. Så snudde alt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tidlig i sesongen mot Lillestrøm i 2013 pådro Bugge Pettersen seg en strekk. Etter fire uker var han tilbake og skulle bare ha en gjennomkjøring på andrelaget før 16. mai-kampen mot Haugesund.

I en duell i kampen var han maks uheldig og brakk benet.

- Det var fryktelig kjedelig. Det ble en langdryg prosess, og det var ikke gitt at jeg skulle komme tilbake. Jeg var jo ute i drøye 17 måneder før jeg spilte en tippeligakamp igjen. Det var en tøff mental påkjenning. I hvert fall når du er i alderen min, sier Bugge Pettersen til Nettavisen.

Han takker pent nei til en colaboks. Han holder seg unna sånt, sier han.

Keeperen ga aldri opp etter skaden og kjempet seg tilbake til tippeligaspill, men innrømmer at det var perioder han vurderte å legge opp som keeper.

- Det var stunder i prosessen jeg vurdte å legge opp. Flere ganger. Det var selvfølgelig i de periodene jeg ikke så lyset i enden av tunnelen.

- Hva motiverte deg likevel til å fortsette?

- Jeg hadde gitt meg selv en dato på hvor lang tid jeg skulle gi det. Hvis jeg ikke jeg så noe ende på det da, så skulle jeg gi meg. Det nærmet seg etterhvert med stormskritt den datoen, men en drøy måned før, så løsna det litt i treningsarbeidet. Jeg merka jeg fikk mer effekt av det jeg gjorde og hvileperioden ble stadig kortere. Jeg fikk utrolig god oppfølging av Molde - alt fra støtteapparat til eiere av klubben hjalp meg. Jeg kan ikke påpeke en spesiell ting som gjorde at jeg fortsatte, det blir helheten som ga tegn på det var mulig, forklarer han.

Klikk på bildet for å forstørre.

SJEF: Espen Bugge Pettersen styrer forsvarsrekka og roser når de gjør som han sier på La Manga. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)


Mens Bugge Pettersen jobbet seg tilbake, tok Håskjold Nyland godt vare på muligheten han fikk i Molde. Med bunnsolid keeperspill av unggutten ble det etterhvert vanskelig for «Bugge» å ta tilbake keeperplassen.

Bugge Pettersens «død» ble altså Håskjold Nylands «brød».

Sånn er fotballen - det er tilfeldigheter hele veien. Det var også tilfeldigheter som gjorde at Bugge Pettersen ble keeper.

- Jeg starta som utespiller og husker første gangen jeg skulle spille kamp, så var det med de som var ett år eldre. Jeg kom til kamp med faren min og fikk etterhvert lov til å komme inn på banen, men jeg var like raskt inn på banen som ut igjen. Det var litt skummelt, sier Bugger Pettersen og ler.

- Det var helt tilfeldig hvordan jeg ble keeper. Jeg var elleve år og spilte håndball også. Der tråkka jeg over noe voldsomt. Det var akkurat i den perioden håndballsesongen glir over til å bli fotballsesong. Jeg hadde veldig lyst til å være med på fotballtrening, men klarte ikke løpe eller gjøre store retingsforandringer, så da sa jeg at jeg kunne stå i mål. Og der har jeg blitt, sier den tidligere landslagskeeperen.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKOLELYS? Han hevder selv han er et skolelys, tross en skolebilde-positur, så banket Bugge Pettersen en snøball i nepa på en medelev da han var yngre. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)


En tilfeldighet som har gitt ham en lang karriere mellom stengene her til lands. Som liten staret fotballen i Tønsberg. Deretter gikk turen til Sandefjord hvor «Bugge» vokste frem til å bli blant landest beste keepere. Etter ni år i hvalfangerbyen gikk turen til hardtsatsende Molde i 2010.

Bugge Pettersen fikk med seg tre seriemesterskap og to cupgull på fire år i Molde. Han debuterte også for landslaget i 2010 og står oppført med sju kamper med flagget på brystet.

Selv om han er skadefri igjen tenker han ikke stort på et landslagscomeback.

- Det har jeg ikke tenkt noe på. For å snu litt på det, så er målet mitt å prestere minst like bra som før jeg ble skadet, og hvis jeg gjør det, så er det godt for å si det sånn. Om det er godt nok er det andre som får bestemme, sier han akkuratt så passe «cocky» som en konkurransemann skal høres ut som og ler.

Etter å ha slitt benken bak Håskjold Nyland, er nå «Bugge» tilbake som førstekeeper blant nye lagkamerater i Strømsgodset. Om han virkelig blir det, gjenstår jo å se, men alt tyder på det i hvert fall. Noe hovedpersonen selv er fornøyd med.

- Selvfølgelig. Jeg har stort sett aldri vært noe annet enn førstekeeper. Litt tilfeldigheter når jeg ble skadet i Molde og Ørjan (Håskjold Nyland) tok sjansen. Da ble det vanskelig å bli førstevalget igjen der. Men det er klart det er deilig å komme til en klubb hvor du blir satset på. Strømgodset har jo unge keepere i tillegg til meg, det er noe jeg er vant til fra Molde også. Jeg føler gruppersammsetting og mye rundt er veldig likt som da jeg kom til Molde, sier den ferske Strømsgodset-spilleren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Espen Bugge Pettersen. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)

Tross en lang karriere har det aldri blitt utenfor landets grenser for den tidligere Molde- og Sandefjordkeeperen. Lysten var der før han ble skadet, men han er ikke bitter for at han ikke kan skrive "utenlandsproff" på CVen.

- Det er litt blanda føleleser rundt det. Jeg har jo takka nei til flere tilbud fra utlandet, så muligheten har vært der. Men skaden ødela for noen muligheter jeg godt kunne tenkt meg. Ettersom jeg takket nei til flere tilbud, så kan jeg ikke si meg misfornøyd med å ikke ha hatt noen utenlandsopphold. Det er ikke noe jeg tenker på nå, fortellr han.

Dersom det ikke hadde blitt keeperkarriere på Tønsberg-gutten så har han en utdanning i bakhånd.

- Hva hadde du gjort om du ikke ble fotballproff?

- Nei, da hadde jeg vel jobba. Jeg hadde nok jobba med noe inn mot utdanningen jeg har tatt som er bachelor i administrasjon og ledelse, og ett år med oranisasjon og lederfag. Noe i den retningen hadde jeg nok gått for.

13 kjappe med Bugge Pettersen:

- Beste motspiller?

- Jeg husker vi spilt mot Rubin Kazan og de hadde Serhiy Rebrov på topp. Han klinka ballen feilvendt på volley i motsatt kryss etter bare to minutter. Det målet glemmer jeg aldri. Det var helt vilt.

- Beste spiller i Tippeligaen?

- Vegard Forren

- Beste spiller i verden?

- Sønnen min har en forkjærlighet for Zlatan, men jeg må si Ronaldo.

- Favorittlag?

- Jeg er ikke fan jeg. Et favorittlag har jeg aldri hatt.

- Hva gjør du når du ikke spiller fotball?

- Jeg er jo familiemann, så det er jo kone og unger jeg bruker mest tid på ved siden av fotballen. Jeg prøver å være mest mulig sammen med dem og følge opp ungene.

- Hva gjør deg sur?

- Å, det er mye! I fotballsammenheng så blir jeg sur hvis jeg ser at folk ikke gir det jeg forventer av dem. Det er mye som gjør meg sur, men egentlig er jeg en tålmodig kar.

- Hva er din drøyeste anmerkning?

- Jeg var jo et skolelys! Jeg husker jeg hadde en stygg episode der jeg kastet en snøball rett i nepa på en elev fra en halvmeter så blodet fosset. Det var nok det mest ufine jeg gjorde.

- Hvor drar du helst på ferie?

- Godt spørsmål. Vi (familien) har funnet en ålreit plass i Italia vi er veldig fornøyd med, så det må bli der.

- Beste film?

- Gladiatoren.

- Favorittmusikk?

- Mye forskjellig, men ikke det mest moderne, men det jo fordelen med å være i en gruppe med mye yngre folk, sier "Bugge" og skuer bort mot Iver Fossum som sitter dypt ned i telefonen før han legger til:

- Da får du med deg litt av all musikk. Men jeg er mer på Dire Straits og litt sånne gode gamle 80- 90-tallslåter

- Beste fotballmine?

- Det har blitt en del, men første gang du vinner seriegull er veldig spesielt.

- Verste fotballminne?

- Det var i en 1. divisonskamp på slutten av 90-tallet borte mot Sogndal. Da slapp jeg inn sju mål tror jeg. Alt gikk inn, det var helt forferdelig dårlig.

- Hva hadde du snakket med Barack Obama om, dersom du fikk sjansen?

- Stygt redd for at det hadde blitt mye sport. Jeg tror ikke jeg hadde snakket med politikk med han, mer om sport og familiære ting.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.