Gå til sidens hovedinnhold

- Johaug kan få VM-bank

Hun vant bronse i senior-VM, men Therese Johaug (18) er ikke favoritt i en eneste øvelse i junior-VM.

Mandag starter juniorverdensmesterskapet i langrenn i italienske Tarvisio. Norge har som mål å ta medalje på samtlige distanser for både gutter og jenter. Og med navn som Therese Johaug og Astrid Jacobsen på startstreken, tror kanskje mange at det bare er å plukke med seg gullene.

Ekstremt nivå
Så enkelt er det imidlertid ikke.

- For Therese Johaug kan det faktisk vise seg å bli vanskeligere å vinne gull i junior-VM enn bronse i senior-VM. Det skyldes delvis at det ikke er noen rene klassiske distanserenn, men det sier også ganske mye om nivået her nede, sier juniorlandslagstrener Fredrik Aukland til Nettavisen.

Han medgir at Astrid Jacobsen er storfavoritt på mandagens åpningsdistanse: klassisk sprint. Som seniorverdensmester på distansen for bare to uker siden skulle det bare mangle.

Svensk favoritt
Men på 5 km fri og 10 km fellesstart med skibytte advarer Aukland mot ei svensk jente.

- Charlotte Kalla må nok finne seg i å være favoritt på begge de distansene, mener han.

I skyggen av de norske juniorjentene på seierspallen, leverte også Kalla et gnistrende senior-VM. Hun gikk en forrykende fristiletappe i stafetten i Sapporo. Individuelt oppnådde 19-åringen femteplass på 10 km fri og sjuendeplass på 15 km fellesstart med skibytte.

Faktisk må både Johaug og Jacobsen også finne seg i å bli slått av andre norske jenter i distanserennene.

Marte og Marthe
- I skøyting er både Marthe Kristoffersen og Marte Monrad-Hansen like gode, om ikke bedre, forteller Aukland.

Meråker-jenta Kristoffersen er bare 17 år. Alderen er trolig den eneste årsaken til at hun ikke har fått prøvd seg i verdenscup ennå. Marte Monrad-Hansen var en hårsbredd fra å bli tatt ut til verdenscupen i Davos før VM. Men Therese Johaugs glitrende innsats i Otepää (8. plass, red.anm) gjorde at hun fikk fornyet tillit i Davos – og deretter tur til senior-VM i Sapporo.

Therese Johaug er fullstendig klar over at det kan bli tøft å vinne individuelt gull i junior-VM.

Usikker Johaug
- Ettersom det ikke er noen klassiskdistanser her, så er mitt mål å ta medalje. Men jeg synes det er veldig artig å skøyte også, så jeg håper jeg kan være med og kjempe, sier 18-åringen til Nettavisen.

Hun er selvfølgelig spent på formen bare ei uke etter hjemkomsten fra Sapporo.

- Det har vært en del oppstyr, og jeg har slitt litt med å snu døgnet igjen. Men jeg håper jeg fortsatt er i ganske brukbar form, sier Johaug.

Også i gutteklassen har Norge mål om medalje på alle distanser.

Ingen Northug
- Vi har ingen klare gullkandidater på guttesida. Ingen Petter Northug, for å si det sånn. Men vi har et veldig godt lag med mange som kan være med i kampen om medaljer, forteller Fredrik Aukland.

På mandagens sprint har han størst forhåpninger til Jacob Ziesler og Erik Sæves. Senere i mesterskapet er han spent på om Tarjei Bø kan kopiere skiskytterkollega Lars Berger.

- Tarjei er en veldig god fristilløper, og kommer nok til å bite godt fra seg, spår Aukland.

Parallelt med juniormesterskapet arrangeres det også et U23-VM i Tarvisio. Flere av de beste i denne årsklassen, for eksempel Petter Northug, prioriterer imidlertid verdenscupen.

Nettavisen holder deg oppdatert på de norske prestasjonene i Tarvisio.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå