*Nettavisen* Sport.

- Kan bli et latterlig OL

Med alpin-VM i Bormio friskt i minne blir ikke alpinsjef Per Lund overrasket om Torino-OL blir en arrangementsmessig katastrofe.

05.01.06 09:48

Alpin-VM i italienske Bormio i februar i fjor ble en gedigen fiasko for arrangøren. Mesterskapet ble preget av TV-streik, tomme tribuner og fikk også kritikk for å vare for lenge.

- Italia på sitt verste, konkluderte alpinsjef Per Lund med etter mesterskapet i de italienske alpene.

10. februar går startsignalet for Torino-OL - også det i de italienske alpene. Politisk krangling, intern maktkamp og pengeproblemer har preget oppkjøringen. Anleggsutbyggingen, plasseringen av overnattingsplasser og vei- og kommunikasjonssystemene har også vært under sterk kritikk.

- Svært skeptisk
Per Lund blir ikke overrasket om de olympiske leker blir en ny fiasko for arrangørene.

- Sportslig så frykter jeg ikke det som skal skje. Men jeg er meget skeptisk til alt utenfor. Det gjelder logistikk. Det blir lite publikum. Og fremdeles vet jeg ikke om vi får benytte oss av de bilene vi er avhengige av for å frakte utstyret rundt til de ulike arenaene, sukker Per Lund til TV 2 Nettavisen.

10.000 pressefolk er akkreditert til mesterskapet. Heller ikke pressen får benytte egen transport til de forskjellige arenaene i fjellområdene rundt Torino.

- Utøverene og ledelsen trenger et stort antall biler selv. Vi har veldig mye tungt utstyr å frakte rundt. Men jeg synes også synd på journalistene. De må benytte seg av busstransport, og jeg er skeptisk til om italienerne kan frakte dem frem i tide. Vi trenger jo pressen på arenaene, sier Lund.

Få tilskuere
Torino-toppene lovet 20.000 tilskuere og folkefest, men bare 8000 mennesker vil være til stede i fjellene hvor skiskyting, langrenn, alpint og hopp skal avvikles i OL.

- Italienerne har ikke klart å holde det de lovet oss da de søkte om å få arrangere OL, sa Gerhard Heiberg, IOC-medlem og IOC-sjef for sponsorprogrammet TOP VI, til TV 2 Nettavisen da det massive tilskuerkuttet ble kjent i romjulen.

Per Lund er rystet.

- Det er nesten så latterlig som det går an å bli at bare 8.000 får se et alpintrenn. I Sestriere kommer det lett 40.000 for et kveldsrenn. Det er nesten skandaløst at ikke flere får komme under OL, mener Lund.

- Burde OL blitt avviklet et annet sted?

- Det jeg kan si om det, er at det er overraskende at IOC har lagt OL til et sted hvor ting er blitt lagt opp til å være så vanskelig. Men som sagt: sportslig ligger alt til rette for et bra mesterskap, svarer han diplomtatisk.

- Alt kan skje i Italia
Under fjorårets VM i Bormio avbrøt plustelig den statlige TV-stasjonen RAI sendingen midt i mesterskapet for å gå til streik. Tilbake stod stod flere millioner skuffede TV-seere, tilskuere, utøvere og pressefolk.

- Den type ting kan dukke opp i Italia når som helst, men jeg tror nok at italienerne har gradert seg mot dette i OL, ler alpinssjefen.

Før han blir litt mer alvorlig.

- Det er transport, logistikk og det med publikum jeg frykter mest. Mesterskapet har fått masse kritikk allerede før det har startet, og det kommer garantert mer underveis, fastslår han.

Tror på gull
De norske alpinherrene leverte svært skuffende resultater i Bormio-VM i fjor. Aksel Lund Svindals sølv i kombinasjonen ble Norges eneste medalje. Men Per Lund lover at alpinistene skal reise seg i OL, selv om en endelig tropp foreløpig ikke er tatt ut.

- Det var skuffende i Bormio i fjor. Men det har vi tenkt å gjøre noe med i OL, sier han selvsikkert.

De offisielle OL-kravene for alpinistene sier en verdenscupplassering blant de åtte eller to blant de 12. Dermed kan legenden Lasse Kjus komme til å miste mesterskapet i Torino. Han har i løpet av sin karriere vunnet 16 OL og VM-medaljer siden 1993, og vant verdenscupen sammenlagt i 1996 og 1999.

Kjuser’n, som blant annet kan skryte av OL-gull i kombinasjonen på Lillehammer i 1994, har denne sesongen 17. plassen i Super G i Lake Louise i Canada som sin beste plassering i verdenscupen.

Stresser ikke Kjus
På grunn av sykdom har han ikke deltatt i et verdenscuprenn siden desember, men forventes tilbake i slalåm og storslalåmrennene i Adelboden i helgen.

- Vi stresser ikke enkeltutøvere. Vi har foreløpig ikke nominert en eneste utøver, men vi stiller med en god tropp hvor mange har levert gode enkeltresultater i verdenscupen, minner Per Lund om.

Målsetningen for OL er én gullmedalje på herresiden. Minst.

- Målet er ett gull på herresiden, og da kan det fort komme noen andre medaljer i samme slengen. Gamle travere som Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus blir alltid å regne med, og i tillegg har vi et ess i Aksel Lund Svindal, spår Lund.

OL-programmet for de norske alpinherrene:

12. februar: Utfor
14. februar: Kombinert
18. februar: Super G
20. februar: Storslalåm
25. februar: Slalåm

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.