RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan bli VM-joker

Foto: TOR RICHARDSEN (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Bjarne Solbakken trodde hele sesongen var spolert.

Det var i november i fjor 29-åringen pådro seg en stygg kneskade under trening i Calgary. Han måtte operere, og både legene og landslagsledelsen regnet med at Solbakken ikke kunne delta i et eneste verdenscuprenn denne sesongen.

- Min første umiddelbare reaksjon var at jeg trodde hele sesongen var kjørt, forteller Solbakken til Nettavisen.

Men skaden var heldigvis ikke så alvorlig som først antatt.

- Jeg pådro meg et brudd i kneleddet, men det viste seg at jeg kunne belaste foten tidligere enn det legene i utgangspunktet trodde. Jeg gikk på krykker i to uker i stedet for seks, sier Solbakken.

Sjokkcomeback
Og forrige helg, i franske Val d’Isere, var Solbakken tilbake på startstreken i sitt første verdenscuprenn for sesongen.

Sjokkcomebacket endte med en 32. plass - under svært vanskelige forhold og med et sent startnummer.

- Jeg føler det var et positivt renn for min del. Det er alltid vanskelig å kjøre seg opp på resultatlisten med et så dårlig startnummer. Det var en god opplevelse, forteller Stranda IL-alpinisten.

Han hadde kun åtte dager på ski bak seg før sesongdebuten. Nå håper han på en VM-plass i utfor.

VM i svenske Åre blir arrangert fra 3. til 18. februar.

- Jeg føler det bare går bedre og bedre. Det går bra på trening, selv om jeg kjenner det litt i kneet om jeg belaster det for mye. Kommer jeg til VM, stiller jeg opp uten press. Jeg kan bli en joker i forhold til Aksel Lund Svindal, som er vårt fremste medaljehåp i VM, konstaterer en optimistisk Solbakken.

Fikk råd fra Aamodt
Det endelige svaret på om han får VM-billett, får Solbakken først etter tirsdagens verdenscuprenn i slalåm i østerrikske Schladming.

- Opplegget resten av sesongen er avhengig av det svaret jeg får i morgen. Blir jeg tatt ut til VM, kommer jeg til å reise til Åre og starte forberedelsene, kanskje allerede på tirsdag, sier Solbakken, som opprinnelig skulle ha deltatt i det klassiske utforrennet i Kitzbühel i helgen.

Men det ble avlyst på grunn av dårlige snø og værforhold.

- Det er jo litt synd at renn etter renn er blitt avlyst i år. Men vi kan ikke gjøre annet med det enn å vente, mener han.

Under skadeperioden fikk han råd fra tidenes mestvinnende alpinist, Kjetil André Aamodt. Alpinpensjonisten har tidligere bevist at det er mulig å komme tilbake i verdenstoppen etter alvorlige skader.

- Det å snakke med andre på laget som har vært skadet, har vært til stor hjelp. Det er første gang i karrieren jeg har fått en slik skade. Mitt største problem har vært sykdom. Jeg mistet jo tre måneder i fjor på grunn av sykdom, noe som nesten er kjedeligere enn å være ute på grunn av skade. Når du er skadet, har du jo muligheten til å trene og bygge deg opp igjen, fastslår Solbakken.

- Ble inspirert
Han var nemlig fast bestemt på å komme seg tilbake i verdenscupen like etter operasjonen.

- Jeg hadde veldig lyst til å komme i gang og tilbake så snart som mulig. Du kan si jeg bare ble ekstra motivert og inspirert etter operasjonen, sier alpinisten.

Solbakken skryter av oppfølgingen han har fått av landslagsledelsen, med Marius Arnesen i spissen, og det medisinske støtteapparatet.

- Grunnen til at jeg kom så raskt tilbake, var at vi har gjort alt riktig. Jeg har fått veldig god oppfølging fra alle hold, mener han.

Utforspesialisten, som har vunnet ett verdenscuprenn i super-G i løpet av sin karriere (i 2003, red.anm), savner imidlertid flere norske som kan hevde seg i fartsdisiplinene.

Savner fartspesialister
- Det er overraskende få gode i fart fra Norge, og det er kjedelig. Jeg skulle ønsket at flere ville satse på utfor, det er jo alpinsportens Formel 1, sier Solbakken.

Sikrer han seg VM-billetten, innrømmer han likevel at det kan bli vanskelig å hevde seg helt i toppen.

- Det blir vanskelig å konkurrere mot de i beste i verden. Det er ikke lett å komme tilbake midt i sesongen, når resten utøverne har kjørt halve sesongen allerede. Det blir ikke lett å komme seg inn bakdøren å stjele til meg gode plasseringer, konkluderer han.

- Men som sagt: for min del går det bare bedre og bedre. Får jeg ingen tilbakeslag nå like før VM, skal jeg gjøre mitt ytterste for å hevde meg, poengterer Solbakken.

Tredje VM
VM i Åre kan bli det fjerde verdensmesterskapet Solbakken deltar i. Han har tidligere deltatt i St. Anton (2001), St. Moritz (2003) og Bormio (2005). Sin beste VM-plassering sikret han seg med 10. plassen i Super-G i St. Anton.

Under Salt Lake City-OL i 2002 oppnådde han henholdsvis femte, sjette og 12. plass i Super-G, storslalåm og utfor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere