Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan dette stoppe Lund Svindal?

Foto: (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Canada har i alle fall et håp om at hemmeligheter, lokalkunnskap og massevis av dollar er nok.

WHISTLER (Nettavisen): Kanadisk vinteridrett har svidd av om lag 670 millioner kroner de siste fem årene. Målet er ubeskjedent: «Own The Podium».

Kort fortalt skal vertsnasjonen toppe medaljestatistikken når OL-ilden i Vancouver slukkes den siste dagen i februar, 2010.

På veien dit har kanadierne stort sett tatt alle midler og muligheter i bruk, når det gjelder treningskunnskap og utstyrsekspertise. Fram til denne uka var også utfortraseen i Whistler Mountain en hemmelig del av den kanadiske gullstrategien.

- Patrik Järbyn (40 år gammel svensk alpinist) er vel den eneste som har kjørt her før. Det var i verdenscupen i 1993. Hvis kanadierne har kjørt så mye som det høres ut de siste fire årene, er nok det en fordel. Jeg har aldri vært på noen gjennomkjøringer hvor hjemmefordelen har vært så tydelig som nå, sier Aksel Lund Svindal til Nettavisen.

Få OL-nyhetene på sms før alle andre!

Én ute, tre i toppen
Utforkjørerne har gjort unna halvannen økt på to dager i Whistler Mountain. Begge dagene har kanadierne sett fryktinngytende sterke ut.

Både Robbie Dixon, Manuel Osborne-Paradis og Erik Guay ser ut til å kjenne løypa ut og inn.

- At de nå har to inne på Topp 3 på begge gjennomkjøringene, samtidig som Jan Kucera (verdensmesteren fra 2009) er ute med beinbrudd, sier litt om det de har bygd opp, mener Lund Svindal.

Canada har arrangert Vinter-OL to ganger tidligere. Merkelig førte verken Montreal-lekene i 1976 eller Calgary-OL i 1988 med seg en eneste gullmedalje på hjemmebane.

Passerte Norge i Torino
Den enorme satsingen på vinteridrett har begynt å avkaste seg. I Salt Lake for åtte år siden, tok kanadierne syv gull og totalt 17 medaljer. Fremdeles et godt stykke bak Norges 13 gull, Tysklands 12 og USAs 10.

I Torino ble det 7 gull, 10 sølv og 7 bronse til Canada. Et mesterskap Norge helst vil glemme med bare 2 gull, 8 sølv og 9 bronsemedaljer.

I løpet av de neste ukene skal kanadierne knuse oss igjen. Lørdagens utfor blir forhåpentligvis det første steget på veien.

Der stiller Canada med to utøvere som nærmest har vokst opp i Whistler Mountain.

- Å være blant de første som kaster seg ut i gulljakten, blir en utrolig følelse. Spesielt det å kjøre på hjemmebane her jeg vokste opp og kjørte på ski sammen med Manny (Manuel Osbourne-Paradis).

- En slik sjanse får man én gang i livet, forteller Robbie Dixon til Toronto Star.

Oppvokst i Whistler
Både Dixon og Osbourne-Paradis er begge fra North Vancouver, og har gått gradene i Whistler Mountain Ski Club.

- Kanadierne trente her når jeg var her i fjor. Da kjørte jeg hele fjellet, men utforløypa var avstengt. Da hørte jeg at de andre guttene slet med å slå Robbie Dixon. Han er født rett borti ”høgget” her også. Jeg har kjørt sammen med ham på vårsnø i Chile, så jeg vet at slike forhold er hans greie. Det er ganske ofte slike forhold her i Whistler, så jeg regner ham blant favorittene.

Hvis man også legger til tredjemann - Erik Guay - i favorittsjiktet, skjønner man hvorfor Vancouver kommer til å stille ved lunsjtider (kanadisk tid) lørdag.

- Hva synes du om kanadiernes satsing, Aksel?

- Idrett er veldig rettferdig sånn sett: Hvis du legger ned mye trening og hardt arbeid, er sannsynligheten for å lykkes mye større enn hvis du ikke legger ned innsatsen. Det er noe som gjør at jeg synes at idrett er så kult. Det er få snarveier og lite å skyldes på ellers. Hardt arbeid og kvalitetsarbeid resulterer i gode resultater. Det er veldig målbart. Det vil helt sikkert lønne seg for kanadierne også.

Ungguttenes VM
Lund Svindal ble oppmerksom på det kanadiske løftet så langt tilbake som i 2003.

- Jeg husker mitt første VM. Da hadde de kastet ut alle fra laget som kom til å være for gamle i 2010. I stedet satt de inn gutter som skulle være på topp foran dette mesterskapet. Det er en ganske langsiktig plan.

Landslagstrener Marius Arnesen er klar på at vertsnasjonen har kommet langt i arbeidet sitt:

- De ser veldig sterke ut. De har et bra fartslag og det er ingen tvil om de har brukt mye ressurser inn mot OL. De har gjort mye innenfor idrettsforskning. Både med GPS-testing og andre pionérprosjekt. De har hatt mye folk rundt seg hele veien, både i form av mange trenere og et enormt støtteapparat. Det meste bærer preg av de skal ha OL på hjemmebane nå, mener Arnesen.

- Hvilke fordeler gir det at løypa er såpass ukjent for konkurrentene?

- Problemet blir å treffe riktig linjevalg og vite hva slags bevegelser som funker på de forskjellige stedene. Det skiller seg ut fra klassikerne vi kjører år etter år. Der vet de gamle rutinerte hva de skal gjøre og har hatt det i hodet siden sommeren. Her blir det helt annerledes, spår landslagstreneren.

Norske fordeler
Heldigvis har den norske troppen også kunnet nyte litt av godene. De siste sesongene har nemlig Norge samarbeidet med nettopp Canada innenfor fartsdisiplinene.

- Hvilke fordeler har det gitt?

- Vi har fått veldig gode treninger ut av samarbeidet. Også fordi kanadierne har et veldig stort apparat rundt laget sitt. Vi har vært med dem på samling i Canada (i de gamle OL-løypene i Nakiska) foran dette mesterskapet og i Chile de siste to årene.

- I tillegg kan de utforløypa godt og løperne våre får de samme tipsene som deres egne gjør i forkant. Vi blir drillet på hva som lønner seg i de forskjellige delene av løypa som resten av verden bare har kjørt to ganger. Det kan være fordelaktig, mener Arnesen.

If you can’t beat them – join them!

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!