*Nettavisen* Sport.

- Kan flytte uten familien

Årets spiller hos Nettavisen har fått tilbud fra utlandet, og flytter om nødvendig fra kone og barn.

21.11.06 13:24

BEKKESTUA (Nettavisen): Inge André Olsen var i toppen av de fleste spillerbørser denne sesongen. I tett kamp med Martin Andresen og Frode Kippe var det til slutt Stabæk-spilleren som trakk det lengste strået på Nettavisens spillerbørs: Med et snitt på 6,00 poeng per kamp var midtstopperen best av alle, og dermed kunne sørlendingen stolt heve sin første individuelle utmerkelse på 14 år.

- Jeg ble kåret til banens beste spiller i Norway Cup i 1992. Etter det har det vært dårlig med utmerkelser, flirer Inge André Olsen, godt fornøyd med trofeet.

Landslagsdrøm
Men i år har han endelig blitt lagt merke til – både av kolleger og en samlet sportspresse. Likevel har storspillet ikke vært nok til at han har fått den innkallelsen han så lenge har gått og ventet på: Telefonen fra Åge Hareide som sier han er inne i landslagsvarmen.

Akkurat det synes han er mildt sagt pussig, spesielt da landslagsledelsen fikk så mange forfall som de gjorde i forbindelse med Serbia-kampen i forrige uke.

- Jeg synes det er litt rart når jeg har hatt den beste sesongen i mitt liv, innrømmer den 187 centimeter høye sørlendingen.

Vurderer andre alternativ
Hva grunnen kan være, synes han det er vanskelig å spekulere i, men en av årsakene kan være at Stabæk ikke er den klubben som er flinkest til å selge seg selv. Derfor er heller ikke den populære Stabæk-stopperen avvisende når hans navn linkes til en hel rekke klubber, både innenlands og utenlands.

«Det er rart at jeg ikke har hørt noe fra landslaget»

- Skal jeg gå til en ny klubb, er det tre grunner til at jeg kunne tenke meg det, sier Olsen til Nettavisen, og ramser opp i tur og orden:

* Jeg vil vinne noe
* Jeg vil spille for en klubb som er stabil i toppen, og som spiller regelmessig i Europa
* Jeg vil inn på landslaget, og vil til en klubb hvor jeg kan bli sett

Og til tross for stor interesse både fra Bergen og Bærum, så innrømmer den tidligere U21-landslagsspilleren at han fristet av utlandet, og da steder hvor krydderlukten er sterkere enn på Bekkestua.

- Jeg er en eventyrer, og kunne veldig gjerne tenke meg mer eksotiske strøk, møte nye folk og en ny kultur.

For tre år siden fikk han tilbud fra Spartak Moskva, men treneren fikk fyken og prosjektet rant ut i sanden. Det samme håper han ikke skjer nå, uten at han vil fortelle for mye.

- Det har vært løs interesse fra utlandet, innrømmer Olsen, og antyder at det ikke akkurat er Danmark han snakker om.

- Da kunne jeg like gjerne blitt her hjemme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tor Richardsen

Prioriteringslista klar
Hva det til slutt ender opp med, er han høyst usikker på. At Brann er meget interesserte er ingen stor hemmelighet, og den store fotballinteressen i Bergen gjør de rødkledde meget attraktive, samtidig som han trives veldig godt i Bærum og Stabæk.

Prosjektene er mange, både med full jobb som fotballspiller, økonomi- og administrasjonsstudier på BI, samt eiendomssalg sammen med to kamerater. To barn og kone gjør heller ikke hverdagen noe mindre hektisk, men en oppriktig Inge André Olsen medgir at skulle det riktige tilbudet dukke opp, er det ikke familien som vil bli satt øverst på prioriteringslista.

- Med den korte karrieren jeg har som fotballspiller, så må jeg prøve å få mest mulig ut av det talentet og de mulighetene jeg har.

Og:

«Inge André er et strålende eksempel på at det går an å utvikle seg sent i karrieren»

Trener Jan Jönsson

Skulle ikke kona Elin (29) og de to barna Christian André (5) og Benjamin (6 måneder) bli med på et eventuelt flyttelass til mer kryddersterke strøk, vel, så dem om det.

- Jeg er såpass egoistisk at når jeg først driver med det her, så satser jeg skikkelig.

- Hvis ikke de vil være med, så flytter jeg likevel, understreker den ærlige Stabæk-stopperen.

Skadehelvete
Utland eller ikke, familie eller ikke, landslag eller ikke, det har i alle fall vært et meget godt år for fotballspilleren Inge André Olsen. Det er en stor kontrast til flere av de foregående sesongene i norsk Tippeliga, hvor han i stor grad har vært plaget av skader. Etter at han vant cupfinalen med Stabæk i 1998, fikk han totalt med seg kun 15 kamper på de neste fire sesongene.

- Jeg brakk begge beina etter et sammenstøt med Heidar Helguson i 1999. Etter det fikk jeg operert inn både jern og skruer i begge beina, flirer Olsen.

- Men oppfølginga fra senteret jeg ble operert på var håpløs, og jeg både trente og spilte med store smerter.

Først da Stabæks Leif Pål Kristiansen opererte Olsen på nytt i 2000, fikk sørlendingen fart på karrieren igjen.

«Inge André er en vinnertype»

Daniel Nannskog

- Sannsynligvis reddet han og Arne Røde hele karrieren min, mener Olsen.

Etter det røk imidlertid akillesen, og først i 2003 var Stabæk-stopperen tilbake for fullt. Men flere problemer ventet. I den påfølgende sesongen slet den tøffe stopperen med en uoppdaget cøliaki, og spilte høstsesongen helt tappet for krefter. I 2005 fikk han så muligheten til å bygge seg opp igjen, og i 2006 har Olsen hatt sin beste sesong noensinne.

- Kroppen føles egentlig ikke ut som om den er mer enn 25 år, med de skadeavbruddene jeg har hatt, mener hovedpersonen selv.

Akkurat en passende alder for at årets spiller hos Nettavisens skal bli hentet til et litt mer eksotisk sted enn Bekkestua¿

Klikk på bildet for å forstørre.

VISSTE DU AT INGE ANDRÉ OLSEN...
- vant Norway Cup med Søgne i 1992, til tross for at klubben aldri rakk tidsfristen for påmelding?
- bare har fått én fotballautograf i hele sitt liv?
- hadde Frank Strandli som sitt store idol (se punktet over)?
- er gammel Leeds-supporter (se punktet over?)?
- synes 8-0-kampen hjemme mot Molde var kjedelig da han knapt var borti ballen, samtidig som motstanderen var fullstendig i oppløsning og kranglet internt?
- anser bortekampen mot Brann som sin beste fotballopplevelse i 2006 da kampen «inneholdt alt»?
- mener trener Jan Jönsson er den beste han noensinne har hatt, og gir svensken nesten all ære for den voldsomme utviklingen han har hatt de siste to årene i Stabæk?
- har spilt for Start (10/1), i tillegg til sine 136 kamper og 12 mål for Stabæk?
- har 16 U21-landskamper, den siste mot Georgia i 1999
- vant NM med Stabæk i 1998 (3-1 over Rosenborg), bronse i serien i 1998 og 2003
- var hele syv ganger på rundens lag i år, oftere enn hver tredje kamp han spilte

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.