- Kan hjelpe mer enn folk tror

Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX

Christina Vukicevic bruker deler av VM-oppkjøringen til å hjelpe prosjektet Sunn jenteidrett.

Vukicevic er ambassadør for prosjektet Sunn jenteidrett, som tirsdag lanserte sine nettsider. Budskapet er: Spis nok og variert!

Hun deltok tirsdag under lanseringen av prosjektets netttside, www.sunnjenteidrett.no.

– Dette er et utrolig fint prosjekt, og et godt initiativ. Jeg tror et prosjekt som dette kan være en god hjelp, mer enn folk kanskje tror, sier Vukicevic til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Holde utøverne friske
Bakgrunnen for prosjektet, der målgruppen er jenter mellom 13 og 22 år, er en intensjon om å skape en sunnere jenteidrett, forteller prosjektleder Else-Marthe Sørlie Lybekk, som sammen med ernæringsfysiolog Ingvill Måkestad sto for lanseringen i dag.

Prosjektet skal også bidra til å holde de friske utøverne friske og redusere antall spiseforstyrrelser blant jenter i utholdenhetsidretter.

– Vi har i første rekke fokus på det friske og forebyggende arbeidet, sier Lybekk.

Hun er glad for å kunne lansere nettsiden, som blant annet inneholder kostholdsråd til aktive jenter.

– Unge i dag blir bombardert med masse ulik informasjon om hva de bør spise og ikke spise. Men skal du trene må du faktisk spise karbohydrater, selv om det står et sted at noen mener man ikke skal spise det. På nettsiden finnes lettfattelig og kvalitetssikret informasjon om kosthold og trening, forteller Lybekk.

Spis nok!
VM-aktuelle Christina Vukicevic (friidretts-VM i Berlin starter førstkommende lørdag, red.anm.) er ambassadør for prosjektet sammen med Marit Bjørgen (langrenn), Tora Berger (skiskyting) og Mari Fasting (orientering).

Vukicevic forteller at hun selv har fått god veiledning om mat og trening. Men det er det ikke alle som får, og mange unge jenter vet ikke nok om riktig kosthold, tror friidrettsstjernen.

Hennes budskap til aktive jenter er derfor:

– Spis nok, spis sunt og spis variert!

Og også toppidrettsutøvere koser seg litt av og til:

Vukicevic forteller for eksempel på nettsidene at hennes favorittgodteri er Melkesjokolade, Firkløver og potetgull.

Vanvittig slankehysteri
Vukicevic mener slankehysteriet i samfunnet generelt er «vanvittig».

– Det er et vanvittig slankehysteri både ute i verden og i Norge. Og det er dessverre mange som er unødvendig misfornøyde med seg selv. Men det er jo ikke rart at det blir sånn, så lenge jentebladene er fulle av diettips og retusjering av bilder foregår i ett sett, sier Vukicevic.

Runi Børresen er ekspert på forebyggende arbeid ved Høgskolen i Buskerud og har ansvaret for Bekymringstelefonen i Sunn jenteidrett. Børresen mener Vukicevic er en god ambassadør.

– Hun er veldig bevisst på alle faktorer som er med på å gjøre henne til en god utøver, samtidig som hun tar være på seg selv. Hun er frisk og sporty, sier Børresen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.