RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan ikke erstatte Vikingstad

Sist oppdatert:
... men landslagssjefen håper at Jonas Andersen får sitt internasjonale gjennombrudd i VM.

Det er under to uker igjen til A-VM i ishockey starter i Russland. Norge møter Slovakia i den første gruppespillkampen 28. april. Øvrige motstandere i gruppespillet blir Canada og Tyskland.

- Vi har kommet i en tøffere pulje enn i fjor, og har fått forfall fra sentrale spillere. Det blir knalltøft, konstaterer Roy Johansen, Norges landslagssjef.

Åpning for Andersen
Den viktigste nøkkelspilleren er Tore Vikingstad. Han er Norges beste spiller, noe han viste under VM både i fjor og forfjor. Sammen med Patrick Thoresen og Per-Åge Skrøder skulle han danne Norges førsterekke.

Men det blir det ingenting av.

Vikingstad er skulderskadet, og mister VM. Kanskje må Norge klare seg uten Per-Åge Skrøder også. Samboeren til den ferske SM-vinneren venter barn, og Skrøder prioriterer fødselen foran VM.

Det åpner for at Jonas Andersen, grunnseriens suverene poengkonge, endelig får en nøkkelrolle på det norske landslaget. Årets sesong tyder i alle fall på at han er moden for det.

Én målscorer i troppen
I Vikingstads og Skrøders fravær blir Mads Hansen, Morten Ask og Anders Bastiansen offensive nøkkelspillere. Pluss Patrick Thoresen, selvsagt. Men ingen av disse er naturlige målscorere.

Hansen scoret åtte mål på 54 kamper for Brynäs, Ask gjorde fem mål på 49 kamper for Djurgården og Anders Bastiansen gjorde sju mål på 55 kamper i den svenske eliteserien. Og Patrick Thoresen scoret bare fire mål på 68 kamper for Edmonton Oilers i NHL.

De spilte på et høyere nivå enn Jonas Andersen - definitivt. Men sarpingen gjorde 38 mål og 41 assists på 40 kamper for Sparta i den norske eliteserien. I sluttspillet, da han slet med en kneskade, gjorde han fem mål og fem assists på 13 kamper.

Jonas Andersen er med andre ord den eneste naturlige målscoreren i den norske VM-troppen. Men så langt har han ikke klart å overføre dette til den internasjonale arenaen.

Gjennombrudd?
- Vi håper at Jonas skal få et internasjonalt gjennombrudd. Men å tette hullet etter Tore er det ingen som klarer. Han var ikke bare vår beste, men også blant de bedre spillerne i hele VM i fjor. Det tomrommet klarer ikke Jonas å tette, sier landslagssjef Roy Johansen til Nettavisen.

- Men Jonas kan på sitt beste prege en hockeymatch. Foreløpig har han imidlertid vært best på hjemmebane, mener landslagssjefen.

Den endelige VM-troppen er ikke klar, men blir tatt ut etter treningsmatchen mot Hviterussland. Men selv etter at VM-troppen er tatt ut, har Norge en mulighet til å hente inn Skrøder. Det er nemlig anledning til å hente inntil fem nye spillere etter gruppespillet.

Men landslagssjefen tror ikke at det blir enkeltspillere som redder Norges plass i A-VM.

- Vi må stole på kollektivet, at vi er bra som lag og kan stole på den defensive organiseringen, sier Johansen til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere