*Nettavisen* Sport.

- Kan ikke garantere dopingfrie nordmenn

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Antidoping Norge går hardt ut mot IOC.

28.01.14 11:27

ULLEVÅL (Nettavisen): Tidligere dopingjeger i Antidoping Norge, Mats Drange, kom nylig ut med en bok der han hevder at flere norske toppidrettsutøvere har dopet seg. Han kom også med påstander om at det er svært lett å dope seg i internasjonale konkurranser uten å bli tatt, og at flere nordmenn har sluppet unna.

I forbindelse med de olympiske lekene i Sotsji om en drøy uke, avholdt Antidoping Norge tirsdag et seminar om antidopingarbeid, og Dranges bok ble naturlig nok et tema.

Selv om lederen i Antidoping Norge, Anders Solheim, ikke støtter Dranges bruk av taushetsbelagte dokumenter i sin bok, innrømmer han at han langt på vei er enig i mye av det hans tidligere kollega skriver.

- Jeg kan ikke si at det han skriver er feil, sa Solheim til de oppmøtte.

På Nettavisens spørsmål om man kan føle seg trygg på et dopingfritt OL, eller eventuelt at dopede utøvere vil bli tatt, var svaret klart.

- Nei, det kan vi ikke føle oss trygge på.

- Kan vi føle oss trygge på at ingen nordmenn vil være dopede?

- Det kan vi ikke garantere. Det er kun utøverne selv som kan garantere for at de ikke benytter deg av ulovlige stoffer, sier Solheim.

- Fortsatt mulig å slippe unna
Det han imidlertid kan garantere for, er at testingen av norske utøvere fram mot OL har vært både hyppig og god. Siden november har det blitt tatt 380 prøver av norske OL-utøvere - 128 av disse i utlandet.

- Norske utøvere blir regelmessig testet, og vi har samarbeid internasjonalt for å få dem testet. Slik er det dessverre ikke i alle land.

Antidoping Norge krever at alle norske utøvere har en biologisk profil, som enkelt kan avsløre uregelmessigheter i blodverdiene. Slik er det ikke i alle land, og det internasjonale antidopingforbundet, WADA, gjennomfører stadig færre blodprøver.

- Det er fortsatt hull i dopingarbeidet, og det er mulig å slippe unna, sier Solheim.

- Må ta juksemakerne utenfor konkurranse
Fra og med 30. januar tar IOC over dopingarbeidet. Fra denne datoen regnes alle utøvere for å være i konkurransesituasjon, og midler som er lovlige i treningsperioder, men ikke i konkurranser, kan ikke benyttes.

- IOC starter arbeidet altfor sent. Å teste kun under lekene vil ikke føre til et rent OL. Man må følge opp utøverne gjennom hele året.

Under OL i Vancouver for fire år siden ble kun to utøvere tatt for doping - en russisk, kvinnelig ishockeyspiller, og en slovensk, mannlig ishockeyspiller. Antidoping Norge tror ikke dette betyr at internasjonal idrett er i ferd med å bli ren.

- Det er svært lav treffprosent på prøver under mesterskap. Det er ikke da man tar juksemakerne, sier Solheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.