RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP/Scanpix

- Kan ikke love ny Tour-seier

Sist oppdatert:
Lance Armstrong skal sykle Tour de France for Astana.

Tidligere i høst ble det kjent at Lance Armstrong planlegger et sensasjonelt comeback på sykkelsetet og onsdag ble det også klart hvem som blir amerikanerens nye arbeidsgiver.

Ifølge det kasakhstanske sykkelforbundet skal Armstrong nå være klar for det omstridte laget Astana.

- Onsdag vil Armstrong offentliggjøre sin avgjørelse om å skrive under for Astana, sier visepresidenten i det kasakhstanske sykkelforbundet Nikolaj Proskurin til nyhetsbyrået AP.

37-åringen skal kjøre gratis det første året og vil representere laget for første gang under australske Tour Down Under.

Armstrong gjenforenes dermed med sin tidligere sportssjef, Johan Bruyneel i det Kasakhstan-sponsede laget. Belgiske Bruyneel var også Armstrongs sportsdirektør alle de syv gangene han gikk til topps i Tour de France i perioden 1999-2005.

Satser på Touren
På en pressekonferanse onsdag kunne Armstrong fortelle at han nå returnerer til sykkelverdenen først og fremst for å øke bevisstheten rundt kreftsaken. Amerikaneren har selv vært rammet av sykdommen.

Lance Armstrong.
Lance Armstrong.

- Det å sykle rundt i hele verden er en unik mulighet til å fremme denne kampanjen. Vi starter i Australia og avslutter i Frankrike og slik skal vi spre budskapet, sier Armstrong ifølge BBC.

Amerikaneren legger likevel ikke skjul på at det store målet er Tour de France i 2009.

- Jeg ser fram imot å konkurrere igjen og jeg ser virkelig fram til 2009. Jeg kan ikke garantere at det blir en åttende seier i Tour de France, men jeg kan forsikre dere om at kreftbudskapet vil bli hørt over hele verden, sier syklisten.

Anspent lederstrid
Armstrongs retur til sykkelsporten kan imidlertid by på et luksusproblem for Astana. Profflaget har nemlig allerede en av verdens beste syklister, Alberto Contador, i stallen.

Contador ble nylig en av bare fem i verden som har gått til topps i både Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a Espana og spanjolen er skeptisk til den nye lagkameraten.

- Jeg har fortjent å lede dette laget og synes ikke jeg behøver å kjempe for den plassen. Nå som Armstrong kommer kan det oppstå en del vanskelige situasjoner. Setter de ham foran meg blir jeg såret, sier Contador.

Proskurin tror imidlertid de to syklistene kan bli et superpar i Astanas nye oppstilling.

- For øyeblikket er det litt anspent innad i laget, men jeg håper vi klarer å holde dette under kontroll. Armstrong vil ikke være vår eneste stjerne, men han vil bli en av lagets ledere, sier Proskurin.

(saken fortsetter)

Det kan fort bli anspent mellom Alberto Contador og Lance Armstrong i Astana.
Det kan fort bli anspent mellom Alberto Contador og Lance Armstrong i Astana.

Astana ble utestengt fra Tour de France i 2008, på grunn av to store dopingskandaler i det prestisjetunge rittet året før.

Blant annet ble lagets daværende kaptein, Alexander Vinokourov, avslørt for bloddoping.

Armstrong skal derfor ha bedt om eksperthjelp for å holde dopingspekulasjonene på avstand.

Ifølge New York Times skal 37-åringen ha vært i kontakt med en av verdens ledende dopingeksperter, Don Catlin. Forskeren skal ha ansvaret for all testing av Armstrong i comebackperioden.

- Det er et stort prosjekt. Det viktig på grunn av den han er og det han er villig til å gjøre, sier Catlin.

Ingen garanti
Blant annet skal all dokumentasjonen rundt syklistens dopingprøver bli offentliggjort på internett, slik at hvem som helst kan gå inn å sjekke resultatene.

- Jeg vet mer enn de fleste om hvordan man lurer systemet, så han klarer i hvert fall ikke å lure meg. Folk må bare stole på at jeg vet hva jeg driver med, sier Catlin.

Forskeren kan imidlertid ikke garantere at Armstrong forblir dopingfri, men mener den tette oppfølgingen kan være en god indikator på at stjernen ikke jukser.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere