*Nettavisen* Sport.

- Kan koste Norge VM-medaljer

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Norske seirer i Montreal og Plouay uten verdi på UCI-rankingen.

17.10.12 09:30

Etter de fire siste internasjonale sykkelmesterskapene er Norge ledende på medaljeoversikten.

Med Hushovds VM-gull i Australia, Edvalds sølvmedalje i Nederland og OL-bronsen til Alexander Kristoff har norske proffsyklister gjort sykkelmesterskap til store norske sportsbegivenheter.

Det til tross for at Norge ofte har startet rittene med en stor ulempe. Store nasjoner har langt flere ryttere til start og har luksusen av å kunne legge opp en taktikk hvor de spiller på flere strenger.

Det har ikke Norge. Delvis fordi vi fortsatt er en liten sykkelnasjon, delvis fordi UCIs regelverk gjør at flere av Norges største sykkeltriumfer ikke teller med når VM-kvotene deles ut.

Store prestasjoner til ingen nytte
For tror du at Lars Petter Nordhaugs triumf i Montreal øker Norges sjanse til å få en stor VM-tropp neste år? Eller at Edvalds seier i GP Plouay sanker inn norske poeng? Da tar du feil. Ikke engang sølvmedaljen i årets VM vil gi Norge noe forsprang i jakten på en stor VM-kvote neste år.

Grunnen er UCIs knotete regelverk. Fordelingen av VM-kvoter er i seg selv så komplisert at ikke engang landslagssjefer har oversikten over hvor mange VM-plasser nasjonene til en hver tid ligger an til å få.

Men en ting er såre enkelt. Er du blant de nasjonene som 15. august hvert år (det er deadlinen UCI har satt for å samle inn poeng) ligger topp ti på nasjonsrankingen til World Touren, så får du lov til å ta med deg minst seks ryttere til kommende mesterskap.

Skulle du ikke klare det blir ofte resultatet en halvering av kvoten, altså kun tre ryttere. Slik har det i hvert fall vært for Norge i flere år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Problemet er bare at ikke alle World Tour-rittene telles. Det hadde kanskje vært naturlig å tenke at rittene som kjøres etter 15. august, og poengene som tjenes inn i dem, teller på neste års liste. Slik er det ikke. Ved nyttår nullstilles alltid listene, og poengen kjørt inn etter 15. august strykes helt og teller aldri med i beregningene av VM-kvoter.

Kan koste norske proffer VM-plass
Dermed teller ikke de norske høsttriumfene med når UCI neste år deler ut VM-plasser til hver nasjon.

- Det er veldig rart. Med norske øyne er det rett og slett en katastrofe, sier Ole Kristian Stoltenberg til procycling.no vel vitende om at norske syklister tradisjonelt sett leverer minst like gode resultater på høsten som våren.

TV-eksperten har i lang tid undret seg over hvorfor regelverket er som det er. At en tredjedel av sesongen holdes utenfor regnskapet kan gi massive konsekvenser.

Frem til 15. august klarte Norge bare å samle sammen 153 poeng. Det holdt til en skuffende 18. plass på nasjonslisten. Frankrike kapret den lukrative tiendeplassen med 320 poeng.

Siden den gang har Norge rast oppover listen. Ved sesongslutt var Norge helt oppe på åttendeplass. Siden 15. august hadde Norge kjørt inn 296 poeng, altså 129 poeng mer enn det vi lå bak Frankrike da VM-kvotene ble fordelt i år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Må være lov å være i form på høsten
Skulle neste års vårsesong bli like tung for norsk sykkelsport som den var i år, kan regelen altså sørge for at Norge kun stiller med tre ryttere fremfor seks i neste års VM i Italia.

- Det er helt tåpelig. Man kan kanskje argumentere med at de prestasjonene som kommer i september og oktober, nesten ett år i forveien, er for langt unna i tid for å telles med ved neste års VM, men siden disse plassene ikke er personlige spiller ikke det så stor rolle.

- Om en rytter mister formen i løpet av den tiden kan en annen fra samme nasjon like gjerne ha funnet formen. Nei, det må være lov til å være i form på høsten også, mener Stoltenberg.

- Kan dette i verste fall koste Norge VM-medaljer i fremtiden?

- Ja, det kan du nok si. Norge har såpass mange gode ryttere nå at å få med seks stykker til VM er en klar fordel. Med en slik kvote kan vi ikke styre rittet, men vi kan få til mye mer enn vi kan nå. Det er veldig synd for Norges del.

Det deles heller ikke ut World Tour-poeng i VM, noe avtroppende sportssjef i NCF, Steffen Kjærgaard, har reagert på tidligere.

- Det er alltid umulig å rettferdiggjøre et rankingsystem, men det er klart at dagens system kan bli bedre. For eksempel har ikke Norge fått noen poeng for Kristoffs OL-bronse, akkurat slik vi ikke fikk noen poeng for Hushovds VM-triumf, uttalte han tidligere i høst til procycling.no.

Er det riktig at rittene etter 15. august ikke skal telle på VM-kvotene? Ta diskusjonen i kommentarfeltet eller på vår facebookside.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.