- Kast hele laget ut av i Giro d'Italia

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Roberto Vacchi skrek seg hes for Alessandro Ballans VM-gull. Det angrer han på i dag.

04.05.11 14:44

Det formelig stinker av Giuseppe Saronni og hans skrikrosa ryttere i Lampre.

Mantova-etterforskningen er avsluttet og papirarbeidet er videresendt til CONI (den italienske olympiske komité) for den endelige gjennomgangen av bevisgrunnlaget. Kort fortalt står det italienske laget i fare for å miste den siste rest av ære og respekt.

Bli venn av procycling.no på Facebook! Nå!

Dopingsaken har gjort at en rekke ryttere i god tid fikk beskjed om å holde seg unna årets Giro d’Italia, mens seks navn har blitt strøket fra startlistene de siste dagene.

Lampre har også trukket dopingmistenkte ryttere og direktører ut av rittet, og har klart å stable et slags mannskap på bena i påvente av lørdagens giroåpning i Torino.

Skrek seg hes for Ballan
Roberto Vacchi er kjent som en kunnskapsrik og engasjert kommentator for svensk Eurosport. Det var den svenskitalienske 45-åringen som ga oss en uforglemmelig opplevelse da Kurt Asle Arvesen overrumplet hovedfeltet og vant U23-gull på landeveien i 1997.

Det var også med den samme entusiasmen han geleidet seerne mot Alessandro Ballans verdensmestertittel i Varese 11 år senere.

Ballan er en av dem som har blitt suspendert i forkant av giroen. La Gazzetta dello Sport fulgte opp tirsdag da de offentliggjorde innholdet i telefonavlyttinger foretatt mellom rytteren og Mantova-etterforskningens sentrum, apotekeren Guido Negrelli.

- Ser du noen muligheter for at Alessandro Ballan kan redde sitt eget skinn etter dette? Og har han overhodet igjen noe troverdighet i dine øyne?

- Dersom opplysningene om disse samtalene mellom Ballan og Negrelli stemmer, ryker han hele veien ut av sporten. I hvert fall i to fattige år. Forhåpentligvis har de nok beviser mot ham til å utestenge ham på livstid, innleder Roberto Vacchi overfor procycling.no.

- Tenke seg til at man en gang satt og kommenterte VM i Varese og var kjempesur på all fansen til Ivan Basso. De heiet på ham til tross for at han da var utestengt. I stedet skrek man seg hes når Ballan angrep. Nå får vi vite at han eventuelt (eller ganske sikkert) er laget av det samme materialet.

En legende ble født
Roberto Vacchi ble født av italienske foreldre i Stockholm i 1965. Han flyttet til La Spezia som 9-åring, og falt pladask for sykkelsporten der.

Noen år senere returnerte han til Sverige og syklet blant annet for Hammarby IF, Spärvägens GolF og Västerås CK.

I 1992 var det hele passé, og året etter slo han til på et tilbud om å bli Eurosport-kommentator. Etter hvert ble det en helårsjobb, og dersom du synes Johan Kaggestad fremstår entusiastisk, kunnskapsrik og geografisk orientert i sin kommentatorgjerning, bør du vurdere å låne bort øret ditt til svensk Eurosport også.

Dyster blogging for Eurosport
På tross av forelskelsen og fascinasjonen han fremdeles føler for sykkelsporten, trues idretten fra tid til annen av mørke skyer.

For å oppsummere det i et enkelt ord: Doping.

Vacchi satte ord på følelse i sin blogg nylig. Under tittelen «Dyster lesning i Italia» skrev den populære kommentatoren følgende:

- Nå risikerer Lampre å bli utestengt fra Giro d’Italia. Det vil i hvert fall CONI, som mener at dette er et soleklart eksempel på at Lampre-stallens ledelse har beordret rytterne om å besøke en apoteker som er innblandet i flere etterforskninger i Italia. Intet mindre enn et dusin aktorer utreder saker med mer eller mindre kjente syklister i Italia akkurat nå. 65 italienske syklister har blitt tatt for doping siden 2000. Det er et skremmende antall, skrev Vacchi.

Vi spurte ham hva alle disse sakene gjør med hans forhold og selverklærte kjærlighet til sykkelsporten.

- Ingen dopingsaker er bra, men det finnes noen som er mer alvorlige enn andre. Dopingetterforskningen i Lampre, tilhører den siste kategorien. Italiensk sykkelsport var allerede inne i en dyp krise før dette startet, men dette forverrer selvsagt hele situasjonen.

Vacchi: - Lampre slipper billig unna
Og det som vil skade sporten ytterligere, er å la Lampre starte årets Giro d’Italia. Det er nok riktig at sykkelsporten, mer enn de fleste idretter, tar antidopingarbeidet på alvor.

Men hvilket annet valg har man egentlig etter en såpass brokete fortid?

Dødssynden er likevel at man hele veien tilgir gamle syndere, og lar personene som kunne dope seg fritt under sykkelsportens mørkeste periode, fortsette å operere i den «nye» og «rene» sykkelsporten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

- Jeg synes definitivt at Lampre bør nektes start. Det eneste de gjør er at Giuseppe Saronni får ta et steg bakover som team manager, mens Roberto Damiani overtar deler av arbeidsoppgavene hans. I tillegg er både ryttere og sportsdirektører som er involvert i etterforskningen, gitt startnekt. Jeg synes likevel det litt tynt.

- Dersom man legger til at deres to største håp i årets ritt, Alessandro Petacchi og Michele Scarponi, har vært utestengt tidligere – og at de også er under myndighetens oppsikt, så.. Det har ingen betydning nå, ettersom de står fritt til å delta i rittet, men i sum som føles det som om Lampre slipper billig unna det hele, mener Vacchi.

Sykkeltopper slo full alarm
I kjølvannet av Mantova-etterforskningen har flere italienske sykkeltopper slått alarm og manet til absolutte strakstiltak for å bringe noe av troverdigheten tilbake i det som en gang var en nasjonal stolthet.

- Hver gang vi lar oss begeistre av en seier, etterfølges den gleden av skuffelse. Jeg er ekstremt bekymret, og det er sporten selv som er nødt til å ta konkrete grep og videreformidle at «nå er det nok», lød advarselen fra CONI-president Giovanni Petrucci.

Les også: - Jeg skulle gjerne stanset Contador

- Vi er nødt til å stanse denne situasjonen. Den er dramatisk, uttalte sykkelpresident Renato Di Rocco.

I Norge har man kanskje inntrykk av at Italia og Spania er blant nasjonene som ikke følger med i timen i kampen mot juksemakerne, men det var for eksempel Italia og CONI som satte en stopper for Alejandro Valverdes katt-og-mus-lek med de internasjonale sykkelorganisasjonene i fjor.

- Ingen jobber hardere enn Italia?
Vacchi er heller ikke enig i at man ikke gjør nok for å komme problemet til livs i støvellandet.

- Etter min vurdering jobber italienske myndigheter mer kraftfullt og langsiktig enn noe annet land. De man for eksempel gjør i Sverige er «småpotatis» i forhold til det som skjer i den italienske idrettsverdenen med tanke på å bli kvitt dopingen.

- Man ser også på mulighetene for å skjerpe lovteksten ytterligere slik at det skal bli enklere å domfelle leger som er under mistanke for å drive med tvilsomme metoder. Dessuten er CONI den komiteen som arbeider hardest med antidopingspørsmål. Man har også startet å jobbe langsiktig innenfor aldersbestemte klasser på forbundsnivå. Men det de er dårlige på er å dulle med ledere og tidligere proffer som kommer fra en epoke der dopingmisbruket var en hverdagslig ting, mener han.

Umenneskelig tøff Giro d'Italia
Og mens dette pågår forsøker 23 lag og 207 ryttere etter beste evne å fokusere på det som opprinnelig er ment å være et både vakkert og brutalt eventyr i våryre og kuperte deler av Italia.

Ja, vi snakker igjen om Giro d’Italia. Årets utgave er til alt overmål blant de aller tøffeste i manns minne. Hvis man skal være destruktiv, følger det en løypeprofil med rittet som oppfordrer til å putte både det ene og det andre i vannflaska underveis.

- Er det riktig av arrangøren å legge opp til en umenneskelig rute med sju toppavslutninger og flere titalls kategoriserte stigninger, når sykkelsportens kanskje tøffeste kamp foregår i diverse laboratorier og rettssaler rundt omkring i sykkelverdenen?

- Jeg kan være enig i at de overdriver med denne versjonen. Antall fjelltopper som skal forserer er ikke økt, men toppene er hardt konsentrert rundt andre halvdel av rittet. Dersom du i tillegg legger til en del halvharde etapper, kan man nok regne årets Giro d’Italia som en av de aller tøffeste i moderne tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

- Samtidig er dette en idrett der utholdenheten til utøverne settes på prøve, og dette har også skapt mange av mytene rundt den. Dersom det bare hadde vært 100 kilometer sykling hver dag, og 12 fjelltopper, hadde ikke sporten vært like interessant. Dopingen hadde dessuten vært til nytte under den type etapper, også. Men et par færre målganger på fjelltopper, hadde nok vært på sin plass.

- På tross av alt dette: Hvorfor gleder du deg likevel til å kommentere årets Giro d’Italia?

- Fordi sykkelsport både på TV, og i veikanten, er så veldig mye mer en juksemakerne. Du har geografien, historien, Italias 150-årsmarkering, rytterne, fenomenet, maten, kulturen, fansen, de fargerike draktene og selvsagt sykkelrittet. Totalt sett er dette tross alt en uslåelig miks, avslutter Sveriges fremste sykkelkommentator.

Giro d'Italia sykles mellom 7.-29. mai. Rittet vises direkte både på TV2 og Eurosport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.