- Kaster bort skattepenger på Lance

Foto: Peter Dejong (AP/Scanpix)

Tidligere Clinton-rådgiver lar seg ikke imponere av dopetterforskningen.

21.11.10 15:23

Anført av Armstrong-etterforsker Jeff Novitzky har amerikanske dopingjegere vært i Europa for å holde møter med franske (AFDL) og italienske antidopingmyndigheter.

- Vi trenger å utveksle informasjon, fordi dette fenomenet kan ikke rulles opp på egen hånd. Alle trenger å bidra. Italia er et av få land som foretar seg noe. Se på Spania og måten myndighetene forsvarer Alberto Contador på. Frankrike og Tyskland gjør også sin del, og nå har USA begynt å følge etter, fortalte etterforskningsleder Benedetto Roberti til nyhetsbyrået AP.

Det var Roberti som satte i gang husransakelsen hos Jaroslav Popovitsj (Lance Armstrongs lagkamerat) for litt over en uke siden. At de europeiske landene samarbeider med USA, gjør at man trolig er nærmere enn noen gang å komme til bunns i mistankene mot legendariske Armstrong.

Håner etterforskningen
Når det er sagt, er selvsagt ikke alle enige i det.

Mark Fabiani er Armstrongs rådgiver når det kommer til juridiske spørsmål og mediehåndtering. Fabiani har tidligere jobbet for Bill og Hillary Clinton, og ble involvert i Team Armstrong i juli.

Overfor AP latterliggjør han bevisjakten som nå pågår på to kontinenter.

- Amerikanske skattepenger blir sløst bort på en europaturné for FDA-etterforskerne. De roter rundt med påstander som allerede er blitt gjennomlyst og fratatt all kredibilitet, forteller Fabiani til nyhetsbyrået.

- Alle Lance Armstrongs prøver var rene når de ble avlagt og testet. Uansett hvor mange skattepenger man sløser bort nå på europeiske møter, så kan man ikke forandre det faktum.

Basert på vitnemålet til Landis
Novitzky, som blant annet rullet opp BALCO-ringen som forsynte løperdronningen Marion Jones med steroider, hadde selskap av den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart og Doug Miller fra påtalemyndigheten på flyet til Frankrike.

Der møtte de europeiske juseksperter og agenter fra Interpol i Lyon.

Etterforskningen mot Armstrong blusset opp igjen etter at Floyd Landis rettet nye anklager mot den sjudoble Tour de France-vinneren, da han endelig fant ut at han skulle lette på samvittigheten. Landis forklarte blant annet at US Postal drev systematisk doping i en årrekke, og hevder at Levi Leipheimer og Dave Zabriskie lærte ham å bruke EPO (bloddoping) i forbindelse med Tour of California.

Flere medier har skrevet at den amerikanske delegasjonen var spesielt interessert i å samle inn informasjon til beviser som allerede har kommet fram via den amerikanske etterforskningen. De amerikanske myndighetene har enda ikke avslørt hvilke ryttere de jakter på, men uttalelsene til Fabiani gir jo en viss pekepinn.

Vitneavhøret og husrazziaen hos Jaroslav Popovitsj har gjort at flere mener han nå er et nøkkelvitne i saken. Hjemme hos ukraineren ble både datamaskinen og mobiltelefonen beslaglagt og undersøkt.

PS! Lance Armstrong skal etter planen avslutte proffkarrieren med Tour Down Under i midten av januar, 2011.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.