- Kjør fem timer, i stedet for sju

Foto: REUTERS / Yuriko Nakao

Dette er Rafael Nadals råd for å få en renere sykkelsport.

17.12.10 11:05

Rafael Nadal er i ferd med å avslutte et fantastisk tennisår. 24-åringen fra Manacor har blant annet vunnet Wimbledon, US Open og French Open.

Det gjorde ham naturligvis også til verdensener på ATP-rankingen for 2010.

Men det er også folk som ønsker å dra tennisspilleren ned i søla. Doplegen Eufemiano Fuentes har brakt både sykkelsporten og nylig friidretten i vanry.

Nadal: - Forferdelig situasjon
Ved flere anledninger har både ham og kona Cristina Perez truet med at idretter som blant annet tennis og fotball kan bli dratt ned i gjørma.

- Dersom jeg snakker, kan vi vinke farvel til titler i fotball-VM og EM, har Fuentes blitt sitert på spanske medier.

Det fikk blant annet fotballstjernen Xavi Hernandez til å reagere.

Les også: Barça-stjerne slår tilbake mot doplege

Nadal nekter å uttale seg om ryktene og om den pågående dopingetterforskningen kalt Operación Galgo. Etterforskningen retter seg i all hovedsak mot spanske friidrettsutøvere, og har blant annet medført at hinderløperen Marta Dominguez etterforskes.

I forbindelse med TV-programmet «Al Primer Toque» på Onda Cero, sier Nadal følgende om dopingproblemene innenfor sykkelsporten:

- Det er et ubestridt faktum at sykkelsporten har regelmessige tilfeller av doping. Skaden dette påfører både sporten og mistanken som rettes mot resten av rytterne, er overveldende. Jeg håper for all del at Alberto Contador blir frikjent. Han er en venn av meg. Jeg ønsker ham alt det beste og tror på ham. Dette er selvsagt en forferdelig situasjon for de øvrige rytterne, forteller Nadal til TV-programmet.

Taus om dopingrykter
Tennisspilleren ønsker ikke å kommentere ryktene i kjølvannet av både Operación Galgo og Operación Puerto med følgende begrunnelse:

- Etterforskningen rundt Operación Galgo har foreløpig ikke resultert i noe som helst, det gjelder for så vidt også saken rundt Alberto Contador. Derfor kan jeg ikke ha en mening om dette. Folk snakker om saker som ennå ikke er løst eller bevist. For meg er det hele svært komplisert å forholde seg til. Jeg liker selvsagt ikke å føle meg forfulgt, uttaler han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bas Czerwinski

Nadal mener sykkelsporten må gå i seg selv dersom man skal få bukt med dopingproblemene.

Til hvilken pris?
Når man ser på løypeprofilene foran neste års Giro d’Italia og Tour de France, har han opplagt et poeng.

Les også: - Like ille som sykkelsporten

Både RCS og ASO (som arrangerer rittene) har valgt å kjøre knallharde løyper for å sikre både TV-seere og publikum så spektakulære dueller som overhodet mulig.

Men til hvilken pris?

- Det er åpenbart utmattende å gjennomføre Tour de France, men i stedet for å sykle i fem timer, sykler man i sju. I stedet for å lage etapper på nesten 300 kilometer, kan man sykle 150, foreslår Nadal som også understreker at det ikke rettferdiggjør å ty til juks selv om arbeidsdagen er i overkant utmattende.

Er Rafael Nadal inne på noe her? Hvor utmattende bør verdens tøffeste sykkelritt egentlig være? Delta i debatten i kommentarfeltet under!

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.