RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Klubbene vinner krigen

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Hvis NFF vil ha krig om rettighetene, er vi klare til å ta opp kampen, sier Olav Boksasp i Norsk Toppfotball. Gunnar Martin Kjenner tror det er en krig klubbene vil vinne.

- Dette spørsmålet vil bli avgjort av hvem som har makten, ikke av jussen, sier advokat og fotballagent Gunnar Martin Kjenner til TV 2 Nettavisen.

Bakgrunnen er de siste dagers ordkrig om hvem som skal ha rettighetene til å forhandle frem tv-avtaler i norsk fotball. For knappe tre år siden betalte TV 2 og NRK til sammen 300 millioner til Norges Fotballforbund for rettighetene til å sende kamper fra de to øverste divisjonene, samt cupen og landslagets hjemmekamper, i fire år.

Prinsipiell diskusjon
Avtalen varer frem til utgangen av 2005, og det er etter hvert blitt tid for å reforhandle denne. Konflikten mellom klubbenes interesseorganisasjon og NFF har ulmet lenge, men kom til overflaten da leder i Norsk Toppfotball, Olav Boksasp, i går sa at foreningen om kort tid vil tilby tv-stasjonene å kjøpe rettighetene til de to øverste divisjonene fra 1. januar 2006.

- Dette er ikke et spørsmål om penger, men en prinsipiell diskusjon om hvem som skal ha forhandlingsretten, sier Boksasp til TV 2 Nettavisen.

- Vi ønsket i utgangspunktet ingen konflikt med NFF. Vi hadde en løsning klar som forutsetter at det er vi som skal skrive avtalen med klubbene, men NFF står på sitt. Hvis Forbundet vil ha krig, så skal de få det, sier lederen for klubbenes interesseorganisasjon.

I utakt med Europa
Slik det har fungert frem til nå, er det NFF som har forhandlet frem avtalen. En betydelig del av summen tv-selskapene betaler, blir kanalisert tilbake til klubbene, og det er Norsk Toppfotball som har utarbeidet fordelingsnøkkelen. Men Boksasp mener klubbene som arrangør også har retten til å forhandle frem selve avtalen.

- I Europa er det bare Sverige, Belgia og Tyrkia som fortsatt har det samme systemet som Norge. Seinest for ett år siden ga nederlandsk rettsvesen serieforeningen i landet medhold i en tilsvarende sak. Klubbene her hjemme har investert én milliard i anleggene og på arrangementsiden, og skal selvsagt bestemme hvem som skal selge rettighetene til seriekampene og hjemmekampene i Europa-cupen.

Utelukker ikke rettssak
- Vårt neste steg er å gå til tv-selskapene og tilby disse rettighetene for salg. Jeg regner med NRK og TV 2 er klar til å møte oss, sier Boksasp.

NFF på sin side hevder ikke uventet å retten på sin side.

- I henhold til NIFs og NFFs lover innehas disse rettighetene av NFF. NTF risikerer dermed å gå til tv-selskapene med et produkt de ikke eier, sier Sondre Kåfjord i en pressemelding. Fotballpresidenten håper at partene skal bli enige, men utelukker ikke at saken kan havne i retten i Norge, som tilsvarende tvister har gjort en rekke andre land.

-Juridisk blodbad
Det er en konflikt Gunnar Martin Kjenner tror kan bli dramatisk.

- Det kan bli et juridisk blodbad. Det er en prinsipiell sak, som sikkert vil ende i Høyesterett dersom den først havner i retten. Og da kan det fort gå tre-fire år, tror Kjenner. Han er imidlertid langt fra sikker på at konflikten vil ta den veien.

- Dette er businessens brutale verden. Det er først og fremst et spørsmål om hvem som har makten. Både den formelle makten gjennom Fotballtinget og NFFs lover, men primært den komersielle makten, sier den profilerte fotballagenten.

Sanksjoner
Og den makten er det utvilsomt klubbene, og dermed Norsk Toppfotball som har. Og Boksasp nøler ikke et sekund på spørsmålet om klubbene er klar til å sette makt bak kravene.

- Vi er klare til å sanksjonere. Dersom klubbene ikke selv får forvalte disse rettighetene, er det ikke usannsynlig at de vil nekte tv-selskapene adgang til kampene, advarer han.

Gunnar Martin Kjenner tror dette kommer blir utslagsgivende.

- Hvis jeg skal gjøre meg til spåmann er jeg nokså sikker på at det ender med at klubbene selv kommer til å forvalte rettighetene sine.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere