*Nettavisen* Sport.

- Knus Gary Neville

Foto: AFP/Scanpix

Et gammelt hatoppgjør våkner til live igjen når Leeds returnerer til Old Trafford.

03.01.10 08:17

Manchester United mot Leeds United var i mange år en klassiker i Premier League. To av de store klubbene i Nord-England klinsjet mot hverandre i flere minneverdige oppgjør, spesielt mot slutten av det forrige årtusenet.

Men Premier League-elskere kjenner jo resten av historien. Et dundrende underskudd for Leeds tvang klubben til å selge stjerner som Rio Ferdinand, Harry Kewell, Robbie Keane, Alan Smith og Paul Robinson.

Og når man selger de store stjernene blir det vanskelig å opprettholde det nødvendige sportslige nivået. Dermed bar det ned til The Championship for Leeds i 2003-2004-sesongen etter 14 år i den øverste divisjonen.

Kun tre år etter at klubben hadde spilt semifinale i Mesterligaen. Nesten umulig å tro.

Enda større nedtur
Verre skulle det bli. Etter en god 05-06-sesong der laget ble slått ut i opprykksplayoffen, nådde klubben sitt hittil laveste punkt i historien da Leeds måtte ta den tunge veien ned i League One, det tredje høyeste nivået i England.

Leeds-fansen var i sjokk. En gigant i engelsk fotball hadde blitt redusert til en miniputt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men nå er det lysere tider på Elland Road. Under Simon Graysons ledelse har klubben tatt seg kraftig opp, og Leeds er nå på god vei mot opprykk til The Championship.

Søndag venter en godbit for fotballentusiaster. Leeds gjester ærverdige Old Trafford i FA-cupens tredje runde.

Til tross for at det skiller to divisjoner mellom lagene tar Sir Alex absolutt ikke lett på oppgaven.

- Jeg trenger vel egentlig ikke beskrive hva Leeds har betydd for Manchester United opp gjennom årene. Det har vært fantastisk. Det har også vært en høy temperatur før oppgjørene, noe som har betydd at spillerne har måttet holde hodet kaldt under kampene. Leeds kommer med 8000 fans, så det kommer til å bli en elektrisk atmosfære på Old Trafford, sier United-sjefen.

Skremt Fergie
Ferguson husker spesielt et minne sterkt fra Elland Road. På Leeds' hjemmearena er trenerbenken svært nær tribunen. Det fikk skotten erfare i aller høyeste grad under et oppgjør i 1994. En kvinne bannet og skrek til Sir Alex kun halvmeteren unna i store deler av kampen. Etter kampen skal Ferguson ha vært sjokkert over kvinnens langvarige utbrudd.

Leeds sin kaptein Richard Naylor har for øvrig også mottatt flere tekstmeldinger fra fansen der de oppfordrer han og resten av Leeds-spillerne til å «knuse Gary Neville».

Det er med andre ord ingen problemer med temperaturen før søndagens oppgjør.

Sir Alex legger ikke skjul på sin respekt for motstanderen.

- Jeg så oppgjøret deres mot Liverpool i ligacupen. De spilte virkelig godt. Simon Grayson har gjort en fantastisk jobb med klubben. Han er jo en Leeds-gutt selv. Noen mennesker har mål i livet sitt, og jeg tror han har oppnådd sitt med å være manager i klubben.

Fordel United
Skotten er også overbevist om at klubben er tilbake i det beste selskapet innen kort tid.

- Leeds sitt problem var jo økonomisk, og de måtte selge unna masse spillere. Om du selger de beste spillerne dine, så kan du banne på at resultatene forandrer seg også. Men de er jo på full fart mot opprykk til The Championship, og med den motivasjonen som kommer fra treneren, så bør de ha en god mulighet til å returnere til Premier League om noen år.

Uniteds statistikk i FA-cupen taler dog sterkt imot en cupbombe. Manchesterklubben har ikke tapt mot et lag fra lavere divisjoner siden 1984 da Harry Redknapps Bournemouth slo de 2-0 i den tredje runden.

Kilde: Independent.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.