*Nettavisen* Sport.

- Kommer til å støtte utestengelse av Russland

SKANDALE: Den norske friidrettspresidenten forteller at Norge kommer til å støtte en eventuell utestengelse av Russland. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Tore Hordnes, som tidligere i høst overtok som norsk friidrettspresident etter Svein Arne Hansen, er sjokkert over WADA-rapporten.

Det blir avdekket både korrupsjon og systematisk doping, særlig i Russland, der det er snakk om systematisk juks med støtte fra staten.

- Jo, jeg er sjokkert, særlig på grunn av det store omfanget, sier Hordnes til NTB. Han har fulgt med etter hvert som saken har utviklet seg og mer og mer er blitt kjent av innholdet i den knusende rapporten.

- Her er det snakk om folk som sitter svært høyt oppe i systemet som er involvert, som presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og også presidenten i det russiske forbundet, understreker Hordnes.

Det er helt på det rene at den rapporten som ble offentliggjort mandag, ryster internasjonal friidrett i grunnvollene. Nå har den nyvalgte IAAF-presidenten Sebastian Coe gitt russerne beskjed om å komme med et tilsvar og en forklaring innen uken er omme.

Deretter skal IAAF ta stillingen til saken og utmåle eventuell reaksjon.

Støtter boikott
Tore Hordnes sier at han på generelt grunnlag ikke er noen stor tilhenger av boikott og utestengelse. Det er Verdens Antidopingbyrå (WADA) som har tatt til orde for å utestenge russisk friidrett fra alle konkurranser, også OL i Rio, i 2016. Til sjuende og sist er det IAAF som må bestemme om dette skal gjennomføres.

- Ofte har vi sett at boikott og utestengelser skaper steile fronter. Derfor er jeg ikke udelt begeistret for det. Nå har jo IAAF bedt om en redegjørelse fra russerne. Den skal komme i løpet av uken, sier den norske friidrettspresidenten.

- Så får vi se hva IAAF kommer opp med. Jeg tror nok at vi i norsk friidrett kommer til å støtte en utestengelse av russerne, dersom det blir konklusjonen fra det internasjonale forbundet, mener Hordnes.

Han er ikke spesielt glad for at også Lamine Diack, den forrige IAAF-presidenten er sterkt involvert i saken og under etterforskning for, blant annet, korrupsjon.

Grådighet
Vi må ikke glemme at Diack og flere med ham kommer fra andre kulturer enn vår. De har andre regler å forholde seg til. Men det som har skjedd nå, tror jeg likevel handler mest om grådighet, sier Hordnes helt klart til NTB.

Han ser ikke at rapporten og den saken som nå ryster internasjonal friidrett skal få noen konsekvenser for norsk friidrett.

- Vi har svært gode systemer for vårt antidopingarbeid. Derfor ser jeg ikke at den siden av saken skal få betydning for oss, mener han.

- Derimot går jo hele denne kjedelige saken også på troverdighet, og det er farlig, forklarer han.

Internasjonal friidrett har i alle fall en stor jobb å gjøre med å få tilliten tilbake etter det som, har skjedd. Det er Sebastian Coe smertelig klar over, og Hordnes mener at dette arbeidet må starte straks.

- Hva kan norsk friidrett gjøre på dette området?

- Alene kan vi nok ikke gjøre så mye, men vi må stå sammen i Norden. Da blir vi sterkere. Det er avgjørende at de nordisk landene tar tak i disse problemstillingene sammen. Det kan gi resultater, forteller Tore Hordnes til NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.