*Nettavisen* Sport.

- Kona mi fulgte lett, jeg sprakk

Foto: Petter Tenstad (www.procycling.no)

Ole Kristian Stoltenberg oppsummerer sykkelsesongens opp- og nedturer.

Sykkelrytterne opplever mye i løpet av en sesong. Mange av disse opplevelsene deles med TV-publikummet og ikke minst TV-kommentatorene. Her oppsummerer TV2s sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg hans sykkelsesong.

- Hvem er årets positive overraskelse, og hvorfor?

- Juniorgull og sølv kom som lyn fra klar himmel. Det er enkeltprestasjoner jeg setter høyest, selvfølgelig med gull foran sølv. Helhetlig er jeg ikke overrasket, men utrolig positiv til både Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug sine flotte sesonger. De har gjort mye bra før, men i mine øyne er sesongen vi har i ryggen det store gjennombruddet i internasjonal sykkelverden for begge to. Kristoff med OL-bronse og to seire vil gi ham enda mer tillit i laget neste sesong. Nordhaug har kvaliteter vi har savnet litt, god i motbakke og kuperte klassikere. Seier i World Tour og flere andre ritt har vært fantastisk. SKY var limiten, nå kan han sikte høyere.

- Hva er årets negative overraskelse, og hvorfor?

- Det er trist at Thor har syklet nesten hele sesongen i motbakke. Men han er rutinert og jeg er sikker på at han kommer sterkt tilbake! Ellers har sykkelverden hatt noen jordskjelv i kategorien doping i år. Bra at det kommer opp i lyset, men skuffende å se hvordan Lance Armstrong ligger på sofaen og digger seg selv etter en karriere basert på juks og fanteri. Det kan komme flere gamle skjeletter ut av sykkelgarderoben, men jeg har trua på dagens ryttere. Den indre justisen i feltet er snudd, nå er du idiot hvis du jukser. Tidligere virker det dessverre som det var motsatt.

- Hva ble årets personlige øyeblikk, og hvorfor?

- Jeg lover å ikke snakke om Krokstadelva neste år. Føler det har blitt nevnt nok, MEN jeg fikk en fin sykkeltur med Reidar Borgersen og Audun Brekke Fløtten med start og mål ved kebaben i Krokstadelva (!) på tampen av sesongen. For en dårlig trent mosjonist var den en fin opplevelse å ligge på hjul med Reidar mens han LIVE-tvitret fra treningsturen sittende på sykkelen. Dessverre hevdet jeg at lilleskiva bare er for pyser og måtte slippe "feltet" i noen bakker halvveis på turen, etter å ha syklet for mye laktat inn i muskulaturen. Jeg er barnslig nok til å sette stor pris på en sykkeltur i så flott selskap. Min kone var også med, men det var litt nedtur siden hun fulgte lett der jeg sprakk. Så jeg må innrømme, jeg er dårligst trent i forholdet. Men flere er nok i samme båt, Fred Børre Lundberg (OL-vinneren i kombinert fra Lillehammer er samboer med Marit Bjørgen) sliter også med å henge på sin bedre halvdel for eksempel.

- Hva ble årets personlige nedtur, og hvorfor?

- At jeg heller ikke i år rakk å komme tilbake i bedre form, men folkens: Neste år, da..

- Har du en god historie fra sesongen som du vil dele med våre lesere?

- Det er tynt med gode historier er jeg redd for, men sammen med Mads Kaggestad på TV2 har kanskje noen lagt merke til at det har vært sesongen for knusktør humor i boksen. Dessuten er vel seiersintervjuet mitt fra Rogaland GP et journalistisk skrekkeksempel, Antonio Piedra forklarte lenge og vel på spansk om seieren og jeg nikket anerkjennende uten å få tak i et eneste ord av hva han sa. Og han snakket lenge, men skjønte tegningen og begynte å le da jeg rundet av med «Yes..».

- Til slutt vil jeg bare si takk for sykkelsesongen 2012, takk til sykkelpublikum som gir ris og ros, og takk til procycling.no for glimrende dekning av sporten!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.