- Krekar burde hoppet først i Kollen

Foto: Dag Langerød (Nettavisen/Scanpix)

5000 sendte e-post med forslag til hvem som burde være den første til å sette utfor i den nye bakken. Se alle forslagene.

02.03.10 14:24

Det ble Anette Sagen, og onsdag kveld blir 25-åringen den første som hopper i nye Holmenkollen.

Det var vel egentlig ikke noe valg, heller.

For selv om Oslos ordfører, Fabian Stang, innrømmer at de har diskutert ulike kandidater, så hadde Sagen noe ingen av de andre hadde.

- Vi har valgt den ene utøveren vi har i skisporten i dag som er noe mer enn en fantastisk idrettsutøver. Folk får mene hva de vil om kvalitet, gutter kontra jenter og sånt, men det er ingen som er så historiske som Anette. Det er faktisk få innen norsk idrett i dag som er historisk som henne, sier hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen til Nettavisen.

Romøren knust
Men hva med andre kandidater?

Bjørn Einar Romøren blir andremann utenfor onsdag, men han var verken folkets første- eller andrevalg. Da Oslos byråd inviterte folket til å komme med sine forslag til hvem som burde få den store æren, så vant Anette Sagen klart. Hun hadde stor støtte i en Facebook-gruppe, og 3.349 skrev også e-post til byrådet for å foreslå Sagen.

Toer ble imidlertid en utlending: polske Adam Malysz.

Polakken står med fem seirer i Kollen, har tidligere mottatt Holmenkollen-medaljen, og fikk faktisk hele 27 prosent av stemmene. Malysz pulveriserte dermed Bjørn Einar Romøren, som til sammenligning kun fikk drøyt én prosent av stemmene.

- Rønneberg slo Team Antonsen
Men det var ikke bare aktive hoppere som fikk stemmer. Bjørn Wirkola ble foreslått. Og Roger Ruud.

- Roger´n er faktisk en av de få historiske hopperne våre som kunne hoppet. Han er i bra form. Men Roger er ikke noe bedre merittmessig enn mange av de som hopper i dag, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Av de litt mer ville forslagene så toppet Harald Rønneberg - Senkveld-programlederen som tidligere har hoppet (kort) i Holmenkollen. Med sine 12 stemmer fikk han imidlertid kun én stemme mer enn Team Antonsen.

Krekar i topp 15
Ellers kom Mulla Krekar helt oppe på 15. plass, mens det også kom stemmer på Eli Hagen, Per Sandberg, Eddie the Eagle og idrettspresident Tove Paule.

- Vurderte dere andre alternativer enn Sagen, Fabian Stang?

- Ja, vi tok dette veldig seriøst. Dette er et anlegg som er viktig for Norge og byen. Derfor gjorde vi det på en ordentlig måte. Men det er klart, Anette var så populær på nettet at jeg spøkte med at hvis hun hadde stilt til valg i Oslo, og fått like mange stemmer, så ville hun fått ti seter i bystyret.

- Engasjementet var stort...

- Ja, og det tar jeg som et bevis på at det var rett beslutning å bygge ny bakke. Det var en ganske tøff beslutning å ta. Vi visste at vi kom til å bli kritisert underveis. Derfor kunne det vært fristende å la være. Men dette viser at politikere innimellom tør å stå for noen valg selv om de ikke er populære der og da.

- Vurderte dere noen av kandidatene som ikke var aktive hoppere?

- Nei. Jeg er veldig for humor, lek og sånt, men dette er altfor alvorlig for det. Det er et altfor flott anlegg til å tøyse med. Jeg har all respekt for Harald Rønneberg for eksempel, men dette var vi veldig seriøse på.

- Du ble også foreslått som første hopper?

- Ja, men den Facebook-gruppen var tydeligvis for liten. Akkurat det var et personlig nederlag, men det var også et veldig riktig nederlag.

- Mulla Krekar ble også foreslått...

- Ja, men som sagt - Kollen er altfor alvorlig til å tøyse med.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag