*Nettavisen* Sport.

- Kristin kan vinne

Foto: (EPA/Scanpix)

Denne jenta heier Marit Bjørgen på i Tour de Ski.

05.01.10 11:43

TOBLACH (Nettavisen): - Må jeg tippe ett navn, blir det Kristins. Jeg heier på henne og tror på henne.

Slik svarer Marit Bjørgen (29) på Nettavisens spørsmål om hvem som vinner kvinneklassen i Tour de Ski.

Klok av skade etter å ha møtt veggen i de siste utgavene av touren, sitter Bjørgen i år hjemme og følger med på TV for ikke å ødelegge egne muligheter i OL i Vancouver om en drøy måned.

Fra TV-kroken har hun sett landslagvenninnen Kristin Størmer Steira (28) prestere over evne så langt.

- Kan ta et minutt
Etter fire av åtte etapper er Steira nummer seks. Avstanden opp til ledende Aino Kaisa Saarinen er ett minutt og 13 sekunder, mens det opp til forhåndsfavoritten Justyna Kowalczyk er mindre enn 50 sekunder.

Og ikke minst: Steira har gjort unna sine tre svakeste etapper (prologen og de to sprintene), og har sine to beste etapper igjen.

- Jeg tror Kristin kan ta 30-45 sekunder, kanskje så mye som et helt minutt, på Saarinen på den avsluttende klatreetappen. Slik jeg ser det, har Kristin en veldig god sjanse til å vinne. Hun ligger i hvert fall godt an med tanke på pallen, sier Bjørgen til Nettavisen.

Bonus kan avgjøre
Etter at Steira søndag gikk inn til en meget overraskende femteplass på sprinten i Oberhof, måtte Bjørgen på nett for å finstudere de gjenstående etappene.

Her er analysen:

- Onsdagens 17 km jaktstart i fristil er en bra etappe for Kristin. Men dessverre går det mye mer nedover enn oppover. Derfor er jeg usikker på hvor mange sekunder hun kan ta, men det er selvfølgelig alltid en fordel å komme bakfra.

(Løypeprofilen kan du selv studere her!)

- Det som kan bli avgjørende, er bonussekundene på lørdagens klassiske fellesstart i Val di Fiemme. Der kan man jo få 45 bonussekunder hvis man tar alle tre spurtene. Hvis Saarinen, Kowalczyk og Majdic tar mange sekunder i spurtene, kan det bli vanskelig for Kristin søndag, sier Bjørgen – som altså mener at Steira på en god dag kan ta inn så mye som et minutt på sine argeste konkurrenter opp monsterbakke i Val di Fiemme.

- Det kribler
For Bjørgens egen del, går det bra både med Tour-øktene foran TV og med treningsarbeidet.

- Jeg er frisk, føler meg bra og har fått gjort akkurat den treningsjobben jeg hadde planlagt. Jeg innrømmer at det kribler når jeg ser på Tour de Ski, men jeg begynner faktisk å bli vant til å se skirenn på TV nå.

- Og så synes jeg det er veldig spennende å følge med Kristin. Jeg unner henne virkelig å gjøre det bra, sier Marit Bjørgen – som neste gang blir å se i startnummer når verdenscupen fortsetter i Otepää helgen etter Tour de Ski.

Før den tid skal altså Steira og hennes Tour-konkurrenter gjøre unna følgende program:

Onsdag: 17 km jaktstart, fristil (Cortina – Toblach)
Torsdag: 5 km intervallstart, klassisk (Toblach)
Lørdag: 10 km fellesstart, klassisk (Val di Fiemme)
Søndag: 9 km klatreetappe, fristil (Val di Fiemme)

Stillingen i Tour de Ski etter fire etapper finner du her (ekstern lenke)

PS. Kristin Størmer Steira ble slått ut i prologen i mandagens sprint i Praha, og oppsummerer dagen slik på sin hjemmeside: «Var ganske skuffet med en gang, men har snudd det til at det kanskje var like greit å få kvelden til å slappe av og begynne å forberede de siste fire konkurransene.»

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.