RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kristoff har aldri testet bedre

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Les hvorfor stjernesmellen i Paris-Nice var ekstra sur for Alexander Kristoff.

Foran årets Paris-Nice var Alexander Kristoff ute på hjemlige trakter og kjørte intervalløkter under oppsyn av stefar og trener, Stein Ørn.

Sistnevnte himlet med øynene da han leste av wattfilene etter økten. Basert på pulsen lå på, leverte Kristoff årsbeste målt opp mot fjorårsverdiene.

Og det i starten av mars måned ..

- Alex har makspuls rundt 184. Under fire minutters intervaller, lå han med 164 i puls og produserte over 500 watt. Da begynner vi å snakke om ganske god kapasitet. Det er også verdier som er like høye som det han leverte på sitt beste i hele fjor, sier Ørn til procycling.no.

Testene foregikk riktig nok ikke på en treningslab, men Team Kristoff har så mange referansepunkter i terrenget på hjemmebane, at de er trygge på målingene.

Leverte superprolog, men så ..
25-åringen var i superslag, og det ble selvsagt også Katjusja Team gjort oppmerksomme på.

Under prologen bekreftet Stavanger-gutten storformen ved å være et sekund unna topp 10-plassering.

Det ble bestemt at de skulle kjøre for ham de neste to dagene, og angripe ledertrøyen.

Den planen varte helt til Kristoff var involvert i en stygg velt han ikke hadde mulighet til å komme seg unna på den påfølgende etappen.

Kristoff: - Det var noe drit
Selv om han avsluttet Paris-Nice med oppadgående formkurve, kom velten selvsagt svært ubeleilig med tanke på den kommende klassikerperioden.

- Det var noe drit. Paris-Nice er et stort løp, men slik det utviklet seg klarte jeg ikke å hente inn noen resultater der. For meg var det utrolig surt.

- Jeg hadde blitt satset på de første to etappene, og målet var å vinne, sier Kristoff til procycling.no.

Det nye målet ble i stedet å «overleve» fram til tempoetappen opp mot Col d’Èze.

- Vi visste at Alex var i god form foran Paris-Nice, så det var synd at han krasjet stygt i starten av rittet. Etterpå ble hans og vårt mål og ta med seg de harde kilometerne med seg videre under forberedelsene til klassikerne, sier sportsdirektør Torsten Schmidt til procycling.no.

Valgte å kjøre for Paolini
Stjernesmellen gjorde imidlertid at russerne var litt usikre på nordmannens form foran Milano-Sanremo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SERVICE: Angel Vicioso ga Alexander Kristoff god støtte på veien mot Sanremo.
SERVICE: Angel Vicioso ga Alexander Kristoff god støtte på veien mot Sanremo.

Det ble besluttet at man skulle kjøre for Luca Paolini mot slutten. En helt grei vurdering ettersom den rutinerte italieneren var dokumenterte god form ved å vinne Omloop Het Nieuwsblad i februar.

I etterkant, og med norske øyne, kan man selvsagt diskutere taktikken basert på rittets utvikling - og alle faktorene som spilt inn her.

Milano-Sanremo ble en svært spesiell affære med snøvær, busstransport og bortfall av Passo del Turchino og Le Manie underveis.

Slo positivt ut for Kristoff
Dette var endringer som slo ut til Kristoffs fordel, men laget evnet likevel ikke å legge om taktikken underveis.

Totalt sett kjørte laget med godt og var representert i de fleste bruddene (Maxim Belkov i startbruddet, Eduard Vorganov og Luca Paolini underveis).

Ved foten av Poggio var laget representert ved Paolini, Kristoff, Angel Vicioso, Xavier Florencio og Vorganov.

Man valgte å holde på taktikken med å la Paolini støte, og i spurten mot blant annet Peter Sagan og Gerald Ciolek, ble italieneren nummer fem.

I gruppa som satt 14 sekunder bak til mål, vant Kristoff spurten og ble nummer åtte.

- I etterkant er det alltid lett å snakke om de forskjellige situasjonene under rittet. Jeg synes både vi og han kan være veldig godt fornøyde med resultatet. Han fikk betalt for all jobbingen han la ned under rittet, sier Schmidt.

Ørn: - De kunne vunnet rittet
Kristoff forteller at han i utgangspunktet ikke hadde de aller største forventningene på egne vegne foran rittet.

- Paolini skulle støte mot slutten, slik at spurtere som går bra i bakker, som Heinrich Haussler og Daniele Bennati, ikke skulle henge med inn. De trodde nok ikke at jeg skulle sitte med så lenge. Kanskje kunne vi gjort litt om på det når jeg gjorde, men da hadde helt sikkert noen andre gått – og vi kunne endt opp uten noen i finalen.

Stein Ørn påpeker likevel at man hadde sjansen til å gå for gull i Sanremo:

- Katjusja kjørte som de skulle, og det gjorde et godt løp. Mot slutten var ikke Paolini sterk nok. Laget hadde flere mann i gruppa til Alex mot slutten, og jeg mener de kunne ha vunnet løpet. Det er litt surt å tenke på det i ettertid.

Som en gjennomkjøring
Søndagens ritt er imidlertid historie. Onsdag venter Dwars door Vlaanderen på Kristoff og Katjusja.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- UTROLIG SURT: Alexander Kristoff var i rute mot noe stort, før han veltet under 1. etappe av Paris-Nice. Dermed ble det kamp om å overleve i rittet for nordmannens del.
- UTROLIG SURT: Alexander Kristoff var i rute mot noe stort, før han veltet under 1. etappe av Paris-Nice. Dermed ble det kamp om å overleve i rittet for nordmannens del.

Det er nok et ritt han i utgangspunktet kunne tenkt seg å droppe, men det er også en grei gjennomkjøring foran søndagens Gent-Wevelgem.

- Jeg har ikke så store forventninger i dag. Det handler mer om å komme seg inn i belgisk rytme. Det er et tøft ritt med Oude Kwaremont og Patersberg mot slutten.

- Er du sliten etter Sanremo?

- Slik jeg følte meg i går, var ikke beina helt kanon. Jeg har vært hjemom Norge en tur, før jeg kom ned hit igjen, så det har vært mye reising og ikke så mye restitusjon. Jeg håper å være bra under Gent-Wevelgem. Det er vel egentlig hovedgrunnen til at jeg får en gjennomkjøring i dag, sier 25-åringen.

Blir satset på fram mot Flandern
I motsetning til for eksempel Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd, skal Kristoff igjennom fem ritt fra i dag og fram til Paris-Roubaix.

Katjusja-ledelsen indikerer overfor procycling.no at nordmannen kan få hvile hvis han trenger det, men at det «i utgangspunktet er lagt opp til at han skal kjøre det samme som i fjor».

De bekrefter også at han blir en beskyttet rytter i de kommende rittene:

- Jeg tror Alex kan gjøre det godt i rittene som venter. Både formen og innstillingen hans er perfekt. Han vil derfor bli en av lederne i vårklassikerne, bekrefter Schmidt.

Hovedmålet er Flandern rundt, der Kristoff ble nummer 15.

- Han er ikke så sterk at kan gjøre avslutningen på egen hånd, så han må håpe på at ting går i hans favør mot slutten. Målet må være å komme med inn i den første store gruppen. Hvis det samler seg mot slutten, og den består av 20-30 mann, har han virkelig sjansen, mener trener Ørn.

Kristoffs neste ritt: 20. mars, Dwars door Vlaanderen, 24. mars Gent-Wevelgem, 26.-28. mars De Panne, 31. mars Flandern rundt, 3. april GP Scheldeprijs, 7. april Paris-Roubaix.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere