RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Carmen Jaspersen / AFP / NTB scanpix

- Kunne valgt samme utvei som Robert Enke

Sist oppdatert:
Tysk toppkeeper forteller om sine demoner.

Den 10. november 2009 døde fotballkeeperen Robert Enke. Han tok sitt eget liv og ble bare 32 år gammel.

Enke hadde slitt med depresjon i mange år, og selv om han hadde fått behandling hos psykolog ønsket han ikke lenger å leve. Det at keeperen og hans kone Teresa i 2006 mistet datteren Laura var en av flere grunner til at det til slutt ble for mye for Enkle.

Tragedien høsten 2009 rystet hele Tyskland. Enke hadde i mange år vært en suksessrik keeper og hadde et bra antall landskamper for nasjonen.

- Samme rute
Det som skjedde satte også et større fokus på den mentale helsen blant idrettsutøvere. Robert Enke er nemlig langt fra den eneste topputøveren som har hatt det vanskelig.

Nylig fortalte for eksempel svømmeesset Ian Thorpe at han lenge hadde slitt med alkoholproblemer og selvmordstanker. Også nærmere Enke finner vi slike tilfeller.

René Adler var en periode regnet som Tysklands største keepertalent, og sto blant annet foran en mann som Manuel Neuer i køen om å få vokte landslagsburet til tyskerne.

Skader og atter skader gjorde imidlertid sitt til at Adler forsvant noe fra rampelyset. Den lovende sisteskansen mistet etter hvert plassen som førstekeeper i Bayer Leverkusen.

Han gikk også glipp av både VM i 2010 og EM i 2012 på grunn av skader. I et intervju med det tyske magasinet Stern forteller 27-åringen at han kunne tatt samme utvei som Enke.

- Jeg og Enke har nok hatt veldig like følelser, og det skremmer meg. Jeg kunne fort valgt samme utvei som Robert, sier den nåværende Hamburg-keeperen.

- Vi var begge følsomme typer, og ønsket ikke å sette oss selv under mer press. Det presset du føler når du spiller på landslaget er mer enn nok, forteller Adler videre.

Tilbake for Tyskland
Adler var tilbake på det tyske landslaget til onsdagens treningskamp mot Nederland, som endte 0-0. Han har den siste tiden imponert for Hamburg i Bundesliga.

Keeperen var ute med skade hele forrige sesong, og forteller at han kjempet mot depresjon det året. Han forteller også at han vurderte å legge opp fra fotballen.

- Jeg satte meg selv under for mye press. Kroppen trenger en måte å slippe ut alt trykket, og for meg var det skade etter skade, forteller 27-åringen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Adler sier videre at det var tøft å se hans tidligere klubb, Bayer Leverkusen, spille mot Barcelona og Chelsea i Champions League, mens han selv satt på tribunen.

- Det er brutalt, og du føler deg erstattet. For meg hadde det vært like tungt å slutte med fotball, som om et familiemedlem hadde mistet livet, sier keeperen.

- Ville bare hjem
Under den tyngste tiden orket ikke Adler å snakke med lagkameratene i den tyske klubben.

- Jeg gledet meg egentlig bare til å komme hjem. Jeg ønsket ikke kontakt med andre mennesker, avslutter Adler i intervjuet.

Rene Adler startet karrieren på ungdomslaget til VfB Leipzig, før han flyttet til Bayer Leverkusen i 2000. I 2006 fikk han sin debut på a-laget til den tyske storklubben.

Han var lenge ansett som en keeper i verdensklasse og var jaktet av flere storklubber, men skader satte en stopper for utviklingen. I sommer gikk han til Hamburg gratis.

Keeperen fikk sin debut for Tyskland 11. oktober 2008 og har totalt fått med seg 10 landskamper for nasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere