*Nettavisen* Sport.

- Kvisvik hetset opp på tribunen

Foto: Lise Åserud/SCANPIX

NFF mener Raymond Kvisvik nektet å sitte på innbytterbenken etter hets fra Stabæk-supporterne.

25.07.08 12:01

Det var under søndagens kamp mellom Stabæk og Fredrikstad at bortelagets innbytter Raymond Kvisvik ble mobbet av hjemmelagets supportere. «Hvor er huset ditt, Raymond?» og «Skal vi samle tomflasker for deg?» ble sunget og/eller ropt fra langsiden hvor Stabæk Support er samlet, noe som ikke faller i god jord hos NFF.

Fjerdedommeren rapporterte hendelsene, og nå har fotballforbundet bedt Stabæk Fotball om en redegjørelse.

- Det skal være ganske høyt under taket, men veldig mange reagerte på dette, og syntes det var langt over streken. Det ble oppfattet som hets, og derfor har vi bedt om en redegjørelse, sier Roger Solheim i NFF til Nettavisen.

- Aldri skjedd før
I henvendelsen til Stabæk skriver fotballforbundet at dette er første gang de har opplevd at en spiller har forlatt baneområdet og satt seg på tribunen på grunn av hets fra supportere.

- Ja, det stemmer. Vi gjorde noen undersøkelser i Fredrikstad etter kampen, og da fikk vi bekreftet at hetsen var grunnen til at Kvisvik satt på tribunen i andreomgangen.

- Dette er noe vi aldri har vært ute for før.

Etter kampen på Nadderud sist søndag sa FFK-trener Anders Grönhagen at Kvisvik var ment å komme inn som innbytter, men ble dårlig og måtte droppe innhoppet. Det bekreftes fortsatt fra FFK at sykdom var årsaken til Kvisviks tribunebesøk.

- Grunnen til at Raymond var der han var, er at han var syk, forteller Fredrikstads sportslige administrator, Per Morten Haugen.

- Så han har ikke gitt uttrykk for at han ble såret, og derfor valgte å sette seg på tribunen?

- Nei. Grunnen til at Raymond ikke var med, var at han ble syk.

FFK vil ikke forfølge
Det skal være fjerdedommeren i kampen mellom Stabæk og Fredrikstad som har rapportert hendelsen til fotballforbundet. I Fredrikstad har man i alle fall ikke ønsket å gå videre med saken.

- Riktignok kom det en del usakligheter fra Stabæk-fansen, og selv om Raymond er profilert, så synes jeg de gikk litt over streken.

- Men Raymond tåler det, understreker Haugen, og sier at FFK ikke ønsker å forfølge saken videre.

- Vi liker å provosere
I supportergruppen Stabæk Support mener man også at breddeholderen bør takle den type kommentarer/sanger.

- Vi liker å provosere, og vi gjør ikke dette fordi vi ikke har tenkt oss om.

- Målet er å provosere slik at motstanderen/motstanderens spillere kommer i ubalanse, og vi mener dette er helt legitimt, sier styremedlem i Stabæk Support, Gjermund Skaar.

Skaar ser stor forskjell på denne type ytringer fra supporterhold, og ytringer med rasistisk eller homofobe undertoner.

- Det er ikke akseptabelt, og noe vi slår vi knallhardt ned på.

- Men huset til Kvisvik er brettet ut i både Se og Hør og Nettavisen, og han er altfor profilert til at dette ikke skal være en sak.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mobbet Rösler i 2006
Det er for øvrig ikke første gang Stabæk-supporterne har vært i fotballforbundets søkelys. I 2006-sesongen fikk man en bot på 10.000 kroner for hets mot Uwe Rösler (en bot som senere ble trukket tilbake etter at klubben anket), mens senere i sesongen valgte NFF å se nærmere på deres - senere prisbelønte - banner på Åråsen - «Vi reiser hjem 19:45».

- Føler du at dere blir forfulgt av NFF, Gjermund Skaar?

- Nei, jeg tror ikke de er på jakt etter Stabæk Support, men siden vi er mindre enn mange av de store så er det lettere å ta oss – og i tillegg er vi kanskje litt frekkere og mer spissformulerte enn andre.

- Men når vi roper dette til Raymond Kvisvik så er det noe vi tør å stå for i ettertid. Jeg er ikke forbauset over at NFF velger å forfølge denne saken når du ser på hav som skjedde med 19:45-banneret, men de burde kanskje heller bruke tid på å slå hardere ned på homo- og/eller rasistisk hets, mener Skaar.

Roger Solheim står likevel på sitt.

- Vi håper at klubber og supporterklubber gjør det de kan for at det skal bli en hyggelig og god opplevelse å være på fotballkamper. Vi kan ikke ha en utvikling der all energi legges inn på å hetse enkeltpersoner.

- Det er ikke sikkert det blir noe mer ut av denne saken, dette er kun første skritt. Men det er viktig for oss å understreke at et sted går grensen for personhets, sier Solheim til Nettavisen.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.