*Nettavisen* Sport.

- Lance Armstrong testet ikke positiv

Foto: (Reuters/Scanpix)

Det var ingen positiv dopingprøve å dekke over, mener UCI.

15.04.13 21:02

UCI har ikke dekket over positiv dopingprøver for EPO fra Lance Armstrong under Tour de Suisse i 2001. Ifølge ferske rapporter testet amerikaneren aldri positiv.

To av hans fem prøver kom tilbake som «svært mistenkelige», men oppfylte ikke standardene for positiv resultat.

Dette kommer frem i en rekke brev mellom Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Verdens antidopingbyrå (WADA) og Det amerikanske antidopingbyrået (Usada).

3wiresports.com rapporterer at UCI-president Pat McQuaid i forrige uke sendte et femsiders brev til WADA-direktør David Howmann og Usada. Sistnevnte byrå hevder UCI baserer seg på «mange unøyaktigheter og feilinformasjon»

McQuaids brev inkluderer kopier av laboratorierapporter. Han sier også at informasjon han sitter på endelig kommer «de usanne påstandene» om en positiv prøve til livs. Dette avkrefter også påstandene om at UCI har dekket over en eventuell positiv prøve fra Armstrong, mener McQuaid.

Den tidligere syklisten Tyler Hamilton har blant annet fortalt TV-programmet «60 Minutes» at Armstrong avga positiv dopingprøve under Tour de Suisse i 2001. UCI skal - ifølge Hamilton - ha dekket over saken og dermed unngått en skandale.

Ifølge det anerkjente tv-programmet valgte sjefen for det aktuelle dopinglaboratoriet å møte Armstrong personlig, og hans mangeårige sjef, Johan Bruyneel. Møtet skal ha vært i regi av UCI.

I samme tidsrom donerte Armstrong 25.000 dollar til antidopingarbeidet i UCI. Tre år senere kom det en ny betaling fra amerikaneren, denne gangen på 100.000 dollar. McQuaid sa at de var for å fremme anti-doping arbeid og ikke for å dekke opp en positiv test.

Av sine fem dopingtester i løpet av Tour de Suisse var tre tester for EPO. Det var prøvene fra 19. juni og juni 26 som kom i retur som mistenksomme, men ikke mer enn det.

Ifølge 3wiresports.com skal prøver med resultat på over 80 prosent karakteriseres som «positiv test». Resultat på mellom 70,2 og 79,9 prosent regnes som «svært mistenkelige» Prøven fra Armstrong 19. juni viste 75,1 prosent, mens prøven fra 26 juni var på 70,0, som faktisk er utenfor «svært mistenkelig»-rekkevidden.

McQuaid skal derfor ha bedt WADA eller Usada komme med en uttalelse til støtte for UCI, i lys av den store skaden «disse falske og uforskammede påstandene» har gjort.

I stedet har Usada svart med å spørre hvorfor UCI ikke tok affære mot Armstrong hvis det forelå «sterke bevis» for at han brukte EPO i 2001.

Usada har også utstedt en liste over ti nye bekymringer og bedt om ytterligere opplysninger knyttet til Armstrongs dopingprøver i 1999-2010.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.