*Nettavisen* Sport.

- Lance nekter å samarbeide

Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)

Antidopingsjef hevder de er «litt ferdige» med Lance Armstrong.

16.12.13 18:51

Travis Tygart var onsdag i Oslo og deltok på en verdikonferanse i regi av Norges Idrettsforbund og Antidoping Norge.

Tygart er sjefen for det amerikanske antidopingbyrået og var dermed med på å felle Lance Armstrong i fjor høst.

Mange har håpet den abdiserte sykkelkongen ville legge kortene på bordet bak lukkede dører, men fram til nå har han valgt å holde munnen lukket.

- Vi har hatt kommunikasjon fram og tilbake siden juni 2012, og han har valgt å lukke døren helt. Han ønsker tydeligvis ikke å benytte seg av muligheten til å gi oss mer informasjon, sier USADA-sjef Tygart til NRK.no.

Oppsøker gamle fiender
Armstrong har den siste tiden oppsøkt personer han tidligere har trampet på tærne. Blant annet forsøkte han å skvære opp med massøren Emma O'Reilly under et møte i USA nylig. O'Reilly var blant de aller første som anklaget Armstrong for doping, og han svarte med å kalle henne ei «alkoholisert hore».

- Jeg ydmyket Emma fullstendig. Og om jeg hadde sett sønnen min gjøre noe slikt, hadde det blitt full krig i huset, fortalte han til Daily Mail under møtet.

I forrige uke var han også på besøk hos Christophe Bassons i Paris. Franskmannen ble jaget ut av sykkelsporten på grunn av antidopingholdningene sine på starten av 2000-tallet.

Tross forsoningsforsøkene, er det ikke alle som lar seg imponere av «den nye Armstrong»:

HTML EMBED

HTML EMBED

- Alt Armstrong gjør, handler om hva som til enhver tid gagner ham selv. Han oppsøker Christophe Bassons, og andre, i et forsøkt på å bli spiselig igjen. Samtidig holder han igjen overfor USASA, fordi det kan gi konsekvenser senere: Armstrong står midt i tunge juridiske saker i hjemlandet. Alt han sier kan, bokstavelig talt, brukes mot ham - og det vet Armstrong.

- Likevel er det et valgt han gjør: Dersom Armstrong virkelig hadde ment alvor, kunne han bare lagt kortene på bordet. Han kunne fortalt alt. Å snakke om en sannhetskommisjon og vente på den, blir nesten komisk, utdyper VG-journalist Anders Kokkin Christiansen overfor procycling.no.

- Vi er litt ferdige med ham
I møtet med O'Reilly kom Armstrong også med nye beskyldninger mot tidligere UCI-president Hein Verbruggen. Ifølge Armstrong var det Verbruggens idé å tilbakedatere resepten på en krem, slik at sykkelstjernen ikke skulle bli tatt for kortikosteroide-funnet i dopingprøven hans under 99-utgaven av Tour de France.

Les også: - Jeg ydmyket Emma fullstendig

Men fortsatt vil han ikke dele den informasjonen med Tygart og hans medarbeidere.

- Han nekter å samarbeide, og mener fortsatt at vi overdriver hans posisjon i det dopingbefengte sykkelmiljøet på 2000-tallet. Vi har egentlig bare gått videre med vårt arbeid. Vi har kanskje et ørlite håp, men vi ser uansett framover. Ved ikke å snakke, bare utsetter han vårt arbeid med å komme til bunns i hva som foregikk i sykkelsporten, sier Tygart til NRK.no og legger til:

- I våre stille sinn er vi litt ferdige med ham.

Lance Armstrong er utestengt fra all idrett på livstid for systematisk dopingbruk da han vant Tour de France som US Postal-rytter mellom 1999 og 2005. Overfor Aftenposten utelukker Tygart at han kan slippe unna med en kortere utestengelse:

- Regelen åpner for en reduksjon av livstidsdommen, men nå er det 18 måneder siden han første gang fikk muligheten til å forklare seg. Han har hatt en rekke sjanser til å gjøre det, men har, slik som vi oppfatter det, selv lukket den døren, sier Tygart til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag