- Landslaget har ikke penger

Foto: Petter Tenstad (procycling.no)

Svensk stortalent mister viktig ritt på grunn av pengetrøbbel.

24.08.13 08:54

Fredrik Ludvigsson er en av Skandinavias største sykkeltalenter.

Den 19 år gamle svensken har imponert stort i sin første sesong som senior.

I vår vant han 2.2-rittet Boucle de l'Artois i Frankrike, blant annet etter en særdeles god tempo.

Får ikke sykle l'Avenir
Etter den sterke våsesongen og en god start på sommeren, tok svensken litt fri for å trene seg opp mot høsten. Etter å ha fullført Arctic Race og Tour des Fjords, skulle turen egentlig gå til Tour de l’Avenir, «ungdommens Tour de France».

Svenskene hadde kvalifisert seg til talentrittet, og Ludvigsson meldte om meget god form før den siste etappen av Tour des Fjords. Men så ble det klart at det ikke blir noe l’Avenir på de svenske talentene.

- Det stemmer. Landslaget har ikke penger til å kjøre. Det blir ikke noe av, sier en tydelig skuffet Fredrik Ludvigsson til procycling.no.

Ludvigsson er en tempo- og klatresterk rytter, som først i år har blitt gammel nok til å sykle U23-rittet.

Les også: I Boasson Hagens fotspor

Rittet er ett av talentenes største utstillingsvinduer, og var et hovedmål til People4You-syklisten denne sesongen.

- Ja, det var det. l’Avenir kunne passet meg veldig bra. Jeg hadde en tung første del av sesongen, og så tok jeg det med ro og trente mot l’Avenir. Det er skuffende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Torgeir Strandberg

Kunne kjempet i toppen
Bare 19 år gammel ville Ludvigsson vært en av de yngste i feltet, om han hadde fått stille til start. Likevel hadde han høye ambisjoner.

- Jeg tror jeg kunne vært topp 5-10 totalt. Jeg har ikke kjørt så lange bakker før, men sånn det kjennes ut denne sesongen, kunne jeg gjort det bra.

Nå må svensken istedenfor belage seg på å kjøre ritt i Sverige og Danmark, samt kermesseritt i hovedsakelig Belgia. Slik får han forhåpentligvis en toppform til det tøffe VM-rittet.

- VM er at vi de store målene nå. Jeg kan gjøre det bra, men jeg trenger å sykle konkurranser før det. Jeg må skaffe meg en bra oppkjøring til VM, så kan jeg kanskje komme topp 10.

En av de som har latt seg imponere av unggutten i år, er den svenske kommentatorlegenden Roberto Vacchi. Han vil likevel ikke spekulere om hvor bra Ludvigsson kunne gjort det i verdens mest prestisjefulle U23-etapperitt.

- Jeg har ingen aning, det kommer jo an på formen, sier Vacchi til procycling.no.

- Han har vært bra i år, og det er en viktig konkurranse for en så ung gutt, men hva han kunne klart, kommer an på formen. Hadde han vært i samme form som på våren, kunne han vært topp 10-15.

Les osgå: Her er «superbrødrene» fra Sverige

- Enorm utvikling
Han har fulgt Luvigsson relativt tett gjennom årene og er imponert over fremgangen 19-åringen har vist denne sesongen.

- Han har et veldig høyt potensiale. Han har vist hvor god han er. Han kjørte bra i vår og var veldig aktiv og sterk i Glava Tour. For det meste har han vært bra, og det er imponerende. Han er jo bare 19 år og førsteårssenior. Han har hatt en enorm utvikling i år. Han var god som junior, men har tatt flere steg i år. Han har blitt bra mye bedre.

Fredrik er lillebroren til Tobias Ludvigsson, som kjørte Giro d’Italia for Argos-Shimano tidligere i år. Flere anser imidlertid lillebroren som et større talent.

- Vi får håpe han tar noen steg om gangen. Hvis det skjer for fort, kan man få tilbakeslag, men det har vært kult å følge ham i år. Han virker til å ha litt større talent enn broren sin, analyserer Vacchi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

På nivå med Norge
Sykkelmiljøet i Sverige er lite sammenliknet med Norge. Der hvor Norge har seks kontinentallag, må Sverige nøye seg med Team People4You-Unaas Cycling.

Likevel er det seks svenske proffer (World Tour og prokontinental), i tillegg til at Michael Olsson sykler som lærling for Team Argos-Shimano i høst. Norge har like mange proffer i 2013, mens i alle fall Vegard Breen blir proff neste sesong.

Les også: Her jubler han for proffkontrakt

Det må regnes som god uttelling for svenskene.

- Hvorfor klarer dere svensker å få ut så mange proffer?

- Jeg vet ikke, men vi har hatt et bra antall proffer. Det gjelder å våge å ta det siste steget og bestemme seg. Det gjorde Tobias. Han gikk fra å trene hardt til å trene sånn man må for å bli proff. Han banet på en måte vei, svarer Vacchi.

Må sykle utenlands
Den tidligere syklisten, som nå er mest kjent som stemmen på svensk Eurosport gjennom mange år, mener matching i utlandet er essensielt om man vil bli proff.

- Norge har lykkes med noen lag som sykler internasjonalt, og det er viktig. Talentet er én ting, men å få det talentet til å blomstre internasjonalt er noe annet. Man trenger ikke verdens største satsing, men man må merke forskjellen på å sykle ritt i Sverige og internasjonalt. Og så må man sykle mange ritt ute. Det må ikke bli slik at man kjører ett ritt internasjonalt, og så sykler svenske ritt i noen måneder. Man må ha kontinuitet. Det gir veldig mye. Har man talentet, viser man seg frem i utlandet. Sånn har det vært med begge Ludvigsson-brødrene.

Fredrik Ludvigsson har nok fortsatt litt tid igjen før han blir proff. Han er jo tross alt bare førsteårssenior, året yngre enn for eksempel Sondre Holst Enger. Men at Sverige har en potensiell stjerne, er det liten tvil om. Dessverre får han ikke vist seg frem i årets Tour de l’Avenir.

PS: Tour de l'Avenir begynner lørdag. Norge stiller med seks mann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.