*Nettavisen* Sport.

- Landslaget ville ikke ha ham

Foto: Johansen, Erik (SCANPIX)

- Det som egentlig skjedde har aldri kommet fram før, sier Jaysuma Ndures trener til Nettavisen.

Foran årets sesong ble det klart at Norges desidert beste mannlige sprinter, Jaysuma Saidy Ndure, ikke kom til å være på Norges landslag.

Årsaken som kom fram i media var at Ndure følte seg dårlig behandlet av Olympiatoppen, blant annet fordi lege Lars Engebretsen betegnet Ndures bruk av den tyske legen Hans-Wilhelm Müller-Wohlfart som en dopingrisiko.

Les også: Vil slutte på landslaget

Ndure fortalte selv til Nettavisen at dette gjorde ham trist og frustrert.

- Olympiatoppen valgte å gå bak min rygg, rett til media, med meninger jeg ikke var klar over, og som fremstilte meg i et dårlig lys, sa Ndure til Nettavisen den gang.

Les også: - Jeg er trist og frustrert

Likevel var det ikke dette som gjorde at Jaysuma Ndure ikke var en del av Norges landslag i år.

Personlig sponsorkontrakt
Ndure har en treårskontrakt med Nike som går ut til nyttår. I den står det at utøveren ikke kan ha annen reklame på drakten enn Nike-logoen, men det ble inngått et kompromiss for kontraktens to første år om at Ndure likevel kunne bruke friidrettsforbundets sponsor, DnB Nor.

Da det tredje året kom og det viste seg at DnB Nor forlenget avtalen med friidrettsforbundet, måtte Jays bryte med landslaget.

- Jays personlige kontrakt var godkjent av friidrettsforbundet. Men kontrakten gjorde at det fra Jays sin side ikke var mulig å fortsette på landslaget, sier Jaysuma Ndures trener, Olav Magne Tveitå, til Nettavisen.

- Friidrettsforbundet droppet Ndure
- Årsaken var ikke at Ndure var sint på Olympiatoppen?

- Nei, det som egentlig skjedde har aldri kommet frem før. Jays ville gjerne være med på landslaget, men kunne ikke ha friidrettsforbundets sponsor på brystet. Da ville ikke friidrettsforbundet ha ham med i satsingen, sier Tveitå.

- Var det friidrettsforbundet som droppet Ndure, og ikke motsatt?

- Ja, så lenge han ikke hadde DnB Nor på brystet ville ikke friidrettsforbundet ha ham. Jays var åpen for samarbeid, men forbundet ville ikke la ham løpe uten deres sponsor, forteller Tveitå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lite snakkesalig sportssjef
Norges sportssjef i friidrett, Ronny Nilsen, har et annet syn på saken.

- Vi ønsket å ha med Jaysuma Saidy Ndure på landslaget, men han takket nei til dette, sier Nilsen til Nettavisen.

- Ga dere ham et tilbud som ikke brøt med Ndures personlige sponsorkontrakt?

- Utover det jeg har sagt har jeg ingen flere kommentarer, sier Nilsen.

Han understreker likevel at Jaysuma Ndure er en god utøver og en viktig person for norsk friidrett, og Nilsen ønsker ham velkommen tilbake på landslaget neste sesong.

- Jeg har hele tiden sagt at jeg ønsker å ha mine beste utøvere på landslaget, så vi vil ha en dialog utover høsten, sier Nilsen.

Vet ikke om Jays vil tilbake
Og foran neste sesong er situasjonen en ganske annen for Jaysuma Ndure. Hans personlige kontrakt løper ut, og Olav Magne Tveitå regner med at de vil prate med forbundet i løpet av høsten.

- Ønsker Jays å returnere til landslaget neste sesong?

-Vi har ikke snakket noe om det ennå. Vi skulle bli ferdige med sesongen først, så det er noe vi må diskutere, sier Tveitå.

- Nest beste sesong
Årets sesong gikk ikke helt som ønsket for Jaysuma Ndure, selv om det ble klare lyspunkter som ny norgesrekord på 100 meter med tiden 10,00 i italienske Rieti i slutten av august.

Les også: Jays satte norsk rekord på 100 meter

Medalje i EM var det store målet, men der endte han nest sist i finalen på 100 meter og som nummer fem på 200 meteren.

- Jays er fornøyd med deler av sesongen, men noe skulle vært bedre. Han sikter alltid høyere, men vi må huske på at dette tidsmessig er den nest beste sesongen han noen gang har hatt totalt sett, sier Tveitå.

Skadet i årets siste løp
Årets siste løp ble heller ikke noen opptur for Norges supersprinter. Under søndagens kontinentcup i Split løp Jays for Europa, men etter bare 30 meter på 200 meteren måtte nordmannen gi seg.

Les også: Jays skadet på ny

- På slutten av sesongen har Jays begynt å bli sliten i muskulaturen. Han har blitt stram i hofta og kjente det allerede i Rieti og videre i Zagreb. I Split gjorde det rett og slett så vondt at han ikke mente det var forsvarlig å løpe, så da stoppet han opp, sier Tveitå.

Det er ingen alvorlig skade som avsluttet sesongen til Jaysuma Ndure.

- Han kjente seg mye bedre allerede dagen etter, men nå er sesongen over for hans del og han skal ha noen ukers pause, forteller Tveitå.

- Vil skaden sette ham tilbake med tanke på neste sesong?

- Nei, han har generelt en utfordring med nedre del av korsryggen, så han må hele tiden til behandling hos kiropraktor og fysioterapeut. Dette er noe vi har forholdt oss til i flere år og må fortsette med, sier Tveitå.

Tyst om den omstridte legen
- Har Jays nå dratt til den tyske legen Hans-Wilhelm Müller-Wohlfart for behandling?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Men vi vil igjen si at vi synes det var rart han fikk kritikk da han dro dit i 2008, siden dette var avklart og Olympiatoppen til og med sendte med en egen representant, sier Tveitå.

Uoverenstemmelser, omstridte leger og sponsoruenigheter eller ikke. Det viktigste for norsk friidrett må være at partene nå kan bli enige om et opplegg så Norges beste mannlige sprinter får en optimal forberedelse til neste sesong, slik at Jaysuma Saidy Ndure kan ta ytterligere steg på friidrettsbanen.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Følg oss på Twitter: @NettavisenSport

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.