*Nettavisen* Sport.

- Lars er blitt voksen

Foto: (foto: scanpix)

Lars Bystøl frøs på beina, men smilte fra øre til øre over sitt første OL-gull. Etterpå vanket det ros fra sjefen.

PRAGELATO (TV 2 Nettavisen): - Lars er blitt voksen. Tidligere var han veldig høyt oppe og veldig langt nede. Nå jobber han på et jevnt, høyt nivå hele veien, fastslår Mika Kojonkoski.

Den finske mirakelmannen var rørt til tårer etter Bystøls gull.

I fjor vår ble vossingen degradert til B-laget av disiplinære årsaker. Siden har han virkelig tatt seg selv i nakkeskinnet. Og tilbake i A-lagsvarmen har han levert en kanonsesong.

Best i verden
Det startet med to pallplasseringer i verdenscupen på Lillehammer i desember. 4. januar kom den første verdenscupseieren, i Innsbruck i hoppuka. Så ble Bystøl verdensmester i skiflyging for lag, sammen med Roar Ljøkelsøy, Tommy Ingebrigtsen og Bjørn Einar Romøren.

Ingenting kan likevel måle seg med søndagens OL-gull.

- Jeg har lenge sagt at jeg skal bli verdens beste skihopper. Akkurat i dag var jeg det, men jeg vil ikke si at jeg er det ennå. Det er fortsatt mulig å bli mye bedre, sier Lars Bystøl med medaljen rundt halsen.

Den nybakte olympiske mesteren har også resepten klar:

- Jeg skal bare fortsette å kose meg, jeg.

Har drømt om gull
Det har luktet litt fugl av prestasjonene til Bystøl under treningshoppene inn mot søndagens renn i den lille OL-bakken. Vossingen har smilt, skrytt av bakken og virket selvsikker.

Medaljer har han imidlertid nektet å snakke om. Men søndag kveld kunne han ikke lenger lure seg unna. Nå innrømmer han at gullet har vært i tankene. Lenge.

- Jeg har opplevd dette mange ganger allerede, jeg, oppi her, sier han og peker mot hjelmen.

- Så jeg skjønner hva jeg har gjort, smiler Bystøl.

Da seieren var klar, medaljen mottatt og nasjonalsangen avspilt måtte han igjennom en intervjumaraton han neppe har opplevd maken til. Også den sto han av med stoisk ro.

- Fornøyd med nedslagene
Mens Lars Bystøl snakket seg varm, frøs tærne nærmest til is nede i hoppstøvlene. Derfor tjuvstartet like godt den internasjonale pressekonferansen før sølvvinner Matti Hautamäki og bronsevinner Roar Ljøkelsøy var på plass.

Der benyttet han anledningen til å skryte av stilen sin.

- Jeg er spesielt fornøyd med mine perfekte telemarksnedslag. Jeg har det i kroppen, ettersom jeg har kjørt telemark siden jeg var 12 år.

Og faktisk ble nettopp nedslaget avgjørende for gullet. Finske Matti Hautamäki hoppet lengst, de to omgangene i sum. Dermed var det stilkarakterene som ble tungen på vektskåla for Lars Bystøl, som fikk 19 som svakeste karakter i begge hoppene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.