RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ole Jonny Hansen/Mediehuset Nettavisen

- Liverpool vil trenge den spesielle gløden

Sist oppdatert:
Legenden Phil Neal om Liverpool, den moderne fotballen, sitt største fotballminne, og en aldri så liten hyllest til Egil Drillo Olsens menn.

ASKER (Nettavisen): La oss skru tiden tilbake noen år.

Nærmere bestemt til desember 1981. Det regnet, det var kaldt, og Liverpool hadde akkurat tapt 1-3 hjemme for Manchester City på Anfield. Den røde storklubben fra Merseyside var inne i en svært tung periode. Laget, som på den tiden var den beste klubben i England, hadde hatt et trøblete første halvår av sesongen, og lå helt nede på tolvteplass i ligaspillet ved juletider.

Phil Neal, mannen som i perioden 1976 til 1983 spilte 417 strake kamper for Liverpool og som totalt vant 23 medaljer med Merseyside-klubben (bare Ryan Giggs har flere i England), var skuffet. Derfor tok han pennen fatt og skrev brev til klubbens norske supporterklubb, der han på vegne av seg selv unnskyldte de svake prestasjonene, og lovet bedring i nærmeste framtid.

Resultatet? Liverpool leverte en helt fantastisk siste halvdel av sesongen, vant ligaen med 87 poeng, fire foran Ipswich på andre, og sikret med det sin 13. ligatittel i engelsk toppfotball.

- Har troen på framtiden
Tilbake i 2010 henger det på ny mørke skyer over Anfield, meget mørke skyer. Klubben sliter voldsomt i Premier League og ligger før helgens ligakamp mot Blackburn nest sist på ligatabellen.

Bråket rundt klubbens turbulente eierskap har skapt overskrifter verden over, men etter at Tom Hicks og George Gillett endelig tok pikkpakket sitt og ga slipp på klubben er det nå et lys i enden av tunnelen. Phil Neal håper at klubben på ny skal vise sin unike evne til å slå tilbake. Slik den gjorde da 59-åringen selv var aktiv.

- Jeg er selvfølgelig ikke fornøyd med måten ting har utviklet seg den siste tiden, men har troen på en bedre framtid for klubben. Men du må huske at jeg er bare en supporter nå og har ingen innflytelse eller påvirkning på hvordan klubben håndterer saker og ting. Det er det andre som tar seg av, sier Neal til Nettavisen.

- Det jeg kjenner til er å vinne medaljer og trofeer med klubben på 1970- og 80-tallet. Jeg ga alltid hundre prosent og var aldri borte fra en trening. Derfor har jeg 23 medaljer i dag, sier han.

Neal er for tiden i Norge for å promotere boken «Liverpool-hjerter» av Ragnhild Lund Ansnes, og i boken kan man blant annet lese brevet som Neal sendte til norske supportere i 1982.

Boken tar for seg Liverpools historie sett med norske øyne, og gir et unikt innblikk i en supporterkultur og et engasjement man sjelden ser maken til hos for eksempel norske klubber i dag.

- Boken er jo historisk. Det er første gangen det er skrevet en slik bok om en Premier League-klubb i Norge, forteller forfatter Ragnhild Lund Ansnes om «Liverpoolhjerter» til Nettavisen.

- Et utrolig engasjement
Phil Neal er full av beundring for den støtten som den røde klubben fra Beatles-byen har her i nord blant fjell og fjorder.

- Hver gang jeg kommer til Norge får jeg et stort smil om munnen. Jeg har vært her mange ganger og pleide blant annet å dra hit for å se Bislett Games i gamle dager. Jeg har også vært her i forbindelse med diverse fotballskoler, og en gang var jeg på Hamar og fikk prøve ishockey. Jeg prøvde meg på en straffe, noe jeg jo var kjent for å være god på som fotballspiller, sier Neal.

- Brevet jeg skrev i 1982 er et klassisk eksempel på at man alltid må beholde troen. Jeg viste engasjement, og forklarte fansen hva som foregikk i klubben deres. Det er helt utrolig at nå, 30 år senere, så står Liverpool ennå sterkere i Norge enn før, til tross for mye motgang de siste årene. Men jeg tror dessverre aldri du får se en spiller som Steven Gerrard gjøre det samme, og skrive et slik brev til fansen, sier den tidligere forsvarsspilleren Neal.

Og nettopp lojalitet, tilhørighet og det å ta vare på supporterne ser ut til å være viktig for engelskmannen. For mens under-tegnede fyrte av spørsmål i øst og vest tok Neal seg god tid til å signere bøker, snakke med både unge og gamle Liverpool-fans, samt posere velvillig på bilder med alle som måtte ønske det.

- Hva synes du om Hodgson?, spør en av de fremmøtte.

- Jeg har troen på at Roy Hodgson er mannen som kan dra oss opp av sumpa. Jeg tror han vil snu dette, men vi må gi ham tid. Han må få laget til å score mål, det er jo det vi vil se, svarer Neal.

- De har blitt filmstjerner
Lojalitet og tilhørighet er jo også noe som ofte forbindes med lokale spillere og helter, noe Liverpool i dag har i både Steven Gerrard og Jamie Carragher, men etterveksten av lokale talenter i klubben har de siste årene vært meget tynn. Neal peker på at dagens lag har noen potensielle kandidater, men er også helt enig i at Liverpool i framtiden trenger stjerner som er fra byen.

- Nå fikk jo Spearing og Kelly sjansen borte mot Napoli, og de er begge lokale. Også har vi Gerrard og Carragher som går foran som lederskikkelser. På min tid hadde vi Ian Callaghan og Tommy Smith som hadde den samme funksjonen. Det er slike spillere som skaper balanse i laget. Men, ja, i framtiden så trenger vi nok noen nye sånne, som har den spesielle gløden.

Videre sier høyrebacken at han savner smilet og gleden over å spille fotball for laget man elsker blant mange av dagens Liverpool-spillere. Neal er svært skeptisk til måten fotballen har forandret seg de siste 10-15 årene, og mener klubben og kjærligheten til spillet må komme foran penger om man skal lykkes. Han trekker fram det norske landslaget som et eksempel.

- Jeg så et bilde av de norske spillerne som jublet etter 1-0-scoringen mot Kypros. Det var helt fantastisk. Jeg så det i øynene på John Arne Riise, broren hans og de andre at dette laget hadde det som skulle til. En ser at de vet selv at de har det som skal til. Jeg tror det norske landslaget kan være i ferd med å oppnå noe stort, er Neals dom over Egil Drillo Olsens menn.

- Og det er slik det må være. Det er slik jeg var. Det var fotballen som sto i fokus, ikke penger og kjendisstatus. Nå for tiden er det så mye penger involvert, og spillerne er som filmstjerner. Det plager meg i grunn ikke at de tjener gode penger på fotball så lenge ikke klubben min går konkurs av det, men pengene kan ikke være drivkraften for å lykkes, fastslår Liverpool-legenden.

- Hva skal til for å gjøre den moderne fotballen bedre?

- Vi må beskytte fotballen som et spill. Vi må etterstrebe å skape underholdning, og legge vekt på at alle lag skal skape sjanser og score mål. Deretter må vi også se på agenters innflytelse på fotballverdenen, og finne en måte å begrense den på. Om vi kan gjøre noe med dette, vil det forandre mye til det bedre, sier Neal.

- Men dette er en jobb for Michel Platini og de høye herrer i UEFA. De må sette seg ned og se på sporten vår, ta det alvorlig, og finne en løsning som løfter fotballen i framtiden, sier han.

Ble kalt «gris» av Lillelien
Og etter å ha tatt en aldri så liten alvorsprat om Phil Neals synspunkter om den moderne fotballen og Liverpool, var det kanskje på tide å rette fokuset mot noe nytt. Eller som Monty Python ville sagt: «And now something completely different»:

- Hva er ditt største minne på fotballbanen?

- Vel, i Norge må det være da Bjørge Lillelien under en landskamp kalte meg «gris» etter en takling på Tom Lund. Det var en utrolig bra kommentar, og hver gang jeg ser det på You Tube nå, så må jeg le, sier 59-åringen.

- I Liverpool er det helt klart å få spille i fem europacupfinaler og vinne fire av dem. Det er ikke så mange andre som har fått oppleve noe slik i løpet av karrieren sin, tror jeg, sier mannen som altså har vunnet det meste.

Og så var det på tide å rusle hjemover med fullstappet notatblokk, og overlate Neal til alle de andre som ville ha et ord, en signatur, og et bilde av den gamle høyrebacken. Mannen hadde imidlertid én siste oppfordring:

- Jeg kan jo avslutte dette intervjuet på samme måte som jeg startet brevet mitt i 1982. Det henger fortsatt mørke skyer over Anfield, men det gjelder å ha troen på at klubben kan snu dette. Jeg er i hvert fall overbevist om at det er mulig. Det var vel en passende avslutning, eller?, gliser Neal og rekker fram hånda. Takk og adjø.

Hør Bjørge Lilleliens legendariske Phil «Gris» Neal-kommentar her!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere