RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

- Løsningen er kunstgress

Sist oppdatert:
Trenere, spillere og publikum klager over dårlige baner i Tippeliga-starten. Fotballpresident Sondre Kåfjord har løsningen. - Bytt til kunstgress, sier han.

Kun Nadderud, Viking Stadion, Lerkendal og kanskje Ullevaal kan skryte av vårgrønne gressmatter i serieåpningen. Resten av arenaene er stort sett ujevne, humpete og oransje.

Nå oppfordrer fotballpresident Sondre Kåfjord nok en gang klubbene til å skifte ut naturgresset med moderne kunstgress.

- Jeg synes ikke vi startet Tippeligasesongen for tidlig. Min personlige vurdering er at til tross for den harde vinteren har dette gått rimelig greit. Det har ikke vært noen avlysninger og klubbene har gjort mye bra arbeid med å få banene i grei stand, sier Sondre Kåfjord til TV 2 Nettavisen.

-Vurderte NFF å utsette seriestarten på grunn av baneforholdene?

- Jada, men vi kom sammen med klubbene frem til at vi ønsker å gjøre sesongen lengst mulig. Det er mange kamper som skal spilles, svarer Kåfjord.

- Bedre kvalitet med kunstgress
Presidenten i Norges fotballforbund (NFF) har imidlertid et enkelt svar på hvordan Tippeligaklubbene kan få strålende spilleforhold gjennom hele sesongen.

- Hadde vi hatt flere kunstgressbaner, ville kvaliteten på spillet blitt bedre. I fremtiden er kunstgress løsningen. Se bare på Color Line Stadion i Ålesund. Nå blir det kunstgress på Alfheim og Bodø/Glimt vil også legge kunstgress. Over tid er kunstgress verktøyet til en lengre sesong, fastslår han.

- Dessuten har Stabæk også bestemt seg for å legge kunstgress på sin nye arena. Fremover vil flere klubber følge etter, spår han.

Men de fleste trenerne og spillerne i Tippeligaen er skeptiske til kunstgress. Blant annet truet flere av Start-stjernene med å forlate klubben om det lagt kunstgressdekke på nye Kristiansand Stadion.

- Debatten såvidt startet
Kåfjord er fullstendig klar over at det blir vanskelig å overbevise storklubbene om at naturgress er på vei ut - og kunstgress på vei inn.

- Det er en debatt som så vidt har startet. Men det de må forstå, er at forskjellen på moderne kunstgress og naturgress er minimal. Det er den eneste måten å skaffe seg et dekke som duger hele sesongen, sier Kåfjord.

- Men vil ikke kunstgresspill påvirke de norske lagene i Europacupen, hvor det kun spilles på vanlig gress?

- UEFA og FIFA har godkjent kunstgress for obligatoriske kamper i Europacup og Champions League - ingen kan protestere mot å spille på dette, poengterer fotballpresidenten.

- Hvorfor tror du flere fotballtrenere er så skeptiske til kunstgress?

- Jeg tror at mye av den diskusjonen baserer seg på at assosierer underlaget med eldre kunstgress. Og det er ikke tvil om at det eldre kunstgresset ikke var noe bra. Men den nye generasjons dekke holder helt klart mål, svarer Kåfjord.

- Ring Aalesund!
Og legger til:

- Dessuten har de vel en skadeskepsis. Men det finnes flere rimelig gode undersøkelser fra UEFA som konkluderer med at det ikke er større skadefare enn på vanlig naturgress.

Kåfjord foreslår at skeptiske trenere og spillere tar en telefon til Aalesund.

- I Aalesund var de og skeptiske til å få lagt kunstgress, men nå er de storfornøyd. I Sverige spiller fire lag på kunstgress i Allsvenskan, i Estland spiller samtlige på dette underlaget. Det bare fortsetter å spre seg. Blant annet trener nå også Real Madrid på kunstgress på sitt treningsanlegg, oppsummerer han.

- Legger en storklubb i Norge kunstgress, tror jeg det blir skikkelig fart i veksten. Husk at med kunstgress kan det spilles fotball året rundt, fra Royal League til Europacup. Med noen varmekabler under forsvinner snøen enkelt, minner Kåfjord om.

- Perfekte rammer
Fotballpresidenten er storfornøyd med rammen rundt årets Tippeligastart.

- Jeg så imidlertid at en avis kalte det uavgjortligaen, ettersom ni av 14 kamper har endt med poengdeling. Klubbene har bra organisering defensivt, men må nok hjem og øve på angrepsfotball, ler Kåfjord.

Tippeligaen har aldri tidligere fått større medieomtale, og TV 2 skal gjennom fotballavtalen sende hele 222 kamper denne sesongen.

- Du synes ikke det blir for mye fotball i avisene og på TV for tiden?

- Nei, nei, nei. Vi kan aldri få nok av fotball, svarer Kåfjord og ler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere