RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lund Svindal vinner igjen

Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
Sist oppdatert:
- Aksel Lund Svindal vinner verdenscupen, og Nina Løseth setter kvinnealpinistene på kartet igjen, spår Nettavisens alpinblogger, Håkon Bjercke.

På søndag er det sesongpremiére i den alpine verdenscupen i østerrikske Sölden. Denne sesongen vinner Aksel Lund Svindal sin andre sammenlagtittel på rad og Nina Løseth setter de norske kvinnealpinistene på kartet igjen.

Slik liker jeg å tro at vi kan skrive når alpinsesongen avsluttes i mars neste år. Men først skal drøye 80 renn gjennomføres i den alpine verdenscupen – og Aksel Lund Svindal kan komme til å kjøre dem alle.

For skal man vinne verdenscupen anno 2008, MÅ man helst være blant de 30 beste i alle renn, være på pallen et titalls ganger og vinne halvannen håndfull. I tillegg til VM-tittel i både utfor og storslalåm, var dette Lund Svindals omtrentlige fasit forrige sesong. Og det holdt bare så vidt - for 13 poeng var alt som skilte ned til østerrikeren Benjamin Raich da siste finalerenn var gjennomført i sveitsiske Lenzerheide.

Håkon Bjercke.
Håkon Bjercke.

Men i år er Aksel Lund Svindal favoritt. Og han viste i fjor at et press som dette, er noe han opererer godt under. Eksempelvis som da Raich var i ferd med å ta ham igjen før verdenscupfinalene i mars og Svindal like godt svarte med å vinne tre av de fire siste rennene.

Nevnte Raich ER også kommende sesong størst av utfordrerne til tittelen ”Verdens Beste Alpinist”. Han er allerede kanskje verdens aller beste slalåm- OG storslalåmkjører, og viste i fjor at han også kan hevde seg helt i toppen i super G. I tillegg kan han når som helst ta poeng i skisportens Formel 1 – utfor. Dessuten tviler jeg på at han har sovet ordentlig godt etter å ha tapt ”Cupen” med bare 13 poeng. Raich vil ha revansje!

Av andre utfordrere nevner jeg Bode Miller, Didier Cuche og Peter Fill. Førstnevnte har i år forlatt resten av det amerikanske laget og dannet sitt eget med alle personer og elementer som trengs for å beholde status som en av verdens beste. Miller er ALLTID å regne med – uansett hva slags inntrykk han skaper av seg selv gjennom mediene. Det er nemlig en sterk overdrivelse at denne mannen raver rundt dritings i forskjellige alpebyer med flere damer på armene midtsesongs.

Didier Cuche er jeg ikke like bekymret for. Han er blant de aller beste i fartsdisiplinene og kan gjerne utgjøre en trussel for Svindal i både utfor- og super G-cupene. I slalåm er han imidlertid sjanseløs og vil ikke klare å sanke nok poeng sammenlagt.

Peter Fill er jevnaldrende med Svindal og dersom han har utviklet fjorårets meget habile sesong videre, blir han farlig. Han er på nivå med Svindal i alle disipliner, men trakk det korteste strået litt for mange ganger forrige vinter. For spenningens skyld håper jeg han er bedre i år, men at Aksel Lund Svindal er enda bedre!

En outsider til sammenlagt-tittelen i år er udødelige Hermann Maier. Han var i min mening verdens beste alpinist fra 1996 til 2001. Siden har han gjort et comeback som få trodde var mulig. Under OL i Nagano i 1998 fløy han 35 meter sidelengs og landet på hue i nettet i rundt 90 kilometer/timen. Fire dager senere, hadde han vunnet to gullmedaljer i de disiplinene han klarte å holde seg på beina i. Tre år senere igjen, var Maier involvert i en motorsykkelulykke der ordet ”kvestet” sjeldent har vært mer beskrivende for et menneske. Men etter rehabilitering og styrketrening kom returen til verdenscupen og Maier er fortsatt en av de beste. Han har fått så mye juling at hvis motgang gjør en sterkere – er han verdens sterkeste mann!

Selv om jeg ikke en gang vurderer potensielle nykommere eller latente gjennombrudd fra rutinerte ringrever, står jeg fast ved at Aksel Lund Svindal blir nummer 1 eller 2 i verdenscupen sammenlagt kommende sesong. Nummer én fordi han har vist at han har det som skal til. Nummer to, fordi Benjamin Raich er Benjamin Raich.

Det er nesten rart og kalle henne kvinne når hun bare er 18 år, men sannheten er at ungjenta Nina Løseth er vårt sterkeste kort på kvinnesiden kommende sesong. Forrige sesong ble hun nummer 7 i favorittgrenen slalåm i Lenzerheide etterfulgt av en 10. plass under Alpin VM i Åre. Spjelkavik-jenta har også styrket seg i storslalåm i sommer og slo blant andre den dobbelte verdensmesteren Anja Pärsson under trening på Juvass-breen for bare tre uker siden. Dessverre må hun stå over helgens sesongpremiére i Sölden pga en forkjølelse, men se ikke bort i fra at hun tar sin første pallplassering, og kanskje til og med en seier, i løpet av vinteren. I så fall danner hun grunnlaget for en helt ny og spennende epoke også for de norske alpinjentene!

Håkon Bjercke

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere