- Lurer på hva de spiser i Polen

Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

Humørsyke polakker lager bråk i klubbene sine og kan ødelegge for seg selv i EM også.

22.01.08 13:39

STAVANGER (Nettavisen): Polen overrasket hele håndballverden med å ta seg til finale i VM i fjor. Anført av den skuddsterke trioen Karol Bielecki, Gzregorz Tkaczyk og Marcin Lijewski vant de kamp etter kamp.

Skyter fra 14-15 meter
Ingen av de tre har noen betenkeligheter med å dundre til fra 14-15 meter hvis muligheten byr seg.

- De kan skyte mål derfra også. Jeg lurer på hva de spiser i Polen. De har ganske mange håndballspillere som skyter vesentlig hardere enn de gjør i andre nasjoner, ler landslagssjef Gunnar Pettersen.

Men siden VM har polakkenes stjernespillere blitt mer forbundet med sutring og bråk enn med storspill på banen.

Til kamp mot klubblaget
Bielecki og Tkaczyk begynte i sommer sin kamp om å komme seg bort fra Magdeburg. Da klubben ikke kunne finne kontraktene deres, hevdet de at de var fri til å dra.

- Det var før min tid i klubben så det har jeg ikke så god kjennskap til. Men jeg fikk ikke noe inntrykk av at de ville vekk da vi startet, forklarer Ole Erevik, som også spiller i Magdeburg.

Duoen hadde signert kontrakt med den hardt satsende klubben Rhein-Neckar Löwen fra og med neste sesong og ville komme seg til sin nye klubb så fort som mulig.

Solgt i desember
Polakkenes trener Bogdan Wenta, var også trener i Magdeburg. Og det så ut til at Bielecki og Tkaczyk hadde slått seg til ro med at de hadde en sesong igjen av kontraktene sine.

- Jeg fikk inntrykk av at de var innstilt på å bli ut sesongen i Magdeburg, så fikk Bogdan sparken og da begynte det å blusse opp igjen. Vi fant ut at klubben ikke var tjent med å ha to spillere som ikke ønsket å spille for klubben, forklarer Erevik.

Derfor ble de to solgt til bundesligarivalen i midten av desember.

Vil også vekk
Heller ikke Lijewski har vært fornøyd med tingenes tilstand.

Han har skrevet under en kontrakt med Hamburg som løper fra neste sesong, men han har et år igjen med Flensburg. Han fikk egentlig beskjed om at han kunne få gå, men så hadde man ikke funnet noen ny spiller og han måtte bli. Da blir en selvfølgelig litt trist når det er snakk om masse penger, sier Johnny Jensen som spiller sammen med Lijewski i Flensburg-Handewitt.

Men det er ikke bare i klubblagene sine at polakkene krangler og lager bråk.

- Hvis vi gir dem litt juling og spiller godt så blir de litt småfortvilet og begynner å krangle internt, som de er kjent for, forklarer Jensen.

Lar Johnny fikse kompisen
Landslagssjef Gunnar Pettersen tror ikke sutringen og kranglingen som har preget polakkene det siste halvåret får så mye å si i kveldens kamp. Men han blir ikke lei seg dersom de begynner å krangle.

- Det får de ordne opp i selv. Blir de sure, så gagner det i hvert fall ikke dem, smiler han.

Et av hans taktiske trumfkort blir å sette Jensen i forsvar mot klubbkompisen Lijewski. Noe som fungerte veldig bra da lagene møttes i firenasjonersturneringen i Danmark før EM.

- Jeg tror ikke han liker å spille mot Johnny, sier Pettersen.

Skal få dem sure
Jensen er klar for jobben, men han advarer likevel mot lagkameraten.

- Gunnar har sagt at jeg mest sannsynlig kommer til å spille der, men han er en spiller som blåser i om han får noen trøkker. Jeg har stor respekt for ham for han er en utrolig god spiller. Han er god til å spille strek, han finter og han har bra skudd. Det blir ikke lett å stå mot ham i en kamp som virkelig teller, mener Norges forsvarssjef.

Men planen er klar:

- Det gjelder å få dem litt sure, sier Jensen.

Klikk her for flere håndballnyheter
Sjekk de siste sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.