*Nettavisen* Sport.

- Lyst til å gjøre noe helt annet

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Johan Kjølstad ble vraket fra VM-sprinten. Vasaloppet kan bli plaster på såret.

07.02.11 13:47

- Jeg har lyst til å gjøre noe helt annet. Bryte litt opp, etter å ha hatt fokus på VM-kvalifisering i hele vinter. Derfor vurderer jeg og John Kristian Dahl å gå Vasaloppet, sier Johan Kjølstad til Nettavisen.

Lørdag kjempet fire norske sprintere om to ledige VM-plasser i russiske Rybinsk. Til slutt var det Oslo-guttene Anders Gløersen og Øystein Pettersen som kunne juble.

For Johan Kjølstad og John Kristian Dahl, som begge bor i Trondheim, ble VM-drømmen knust.

Fall og spysjuke
Dahl falt i sin kvartfinale. Kjølstads VM-håp forsvant i en flom av oppkast.

- Jeg merket murring i magen fredag kveld, men sov bra. Men da jeg skulle begynne på den tredje brødskiva til frokost, sa det stopp. Magen ville ikke ha mer, forteller Kjølstad, som likevel stilte til start i prologen. Det kunne han like gjerne ha spart seg.

- Jeg er ikke typen som gir opp før jeg har prøvd. Men dessverre hadde jeg ingenting å gi, erkjenner mannen som tok med seg både gull og sølv hjem fra forrige VM i Liberec.

Kjølstad legger ikke skjul på at han er skuffet. For han reiste til Russland med et meget godt håp om å sikre seg en VM-billett.

- Veldig spesielt
Etter en mislykket førjulsvinter, gikk 27-åringen fra Ekne i Nord-Trøndelag meget fort i Liberec i januar. Og under NM på Steinkjer ble det bronse på sprinten. De to som slo ham – Eirik Brandsdal og Anders Gløersen – er to av de aller største gullfavorittene i VM.

- Jeg regnet med det skulle gå greit i Rybinsk. Jeg må innrømme det er veldig spesielt å ikke skulle være med i VM. For jeg vet at på en god dag, kunne jeg vært i stand til å slå alle, sier Kjølstad til Nettavisen.

Sprinten er VMs åpningsdistanse 24. februar. Mest sannsynlig blir Johan Kjølstad TV-titter.

- Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det ennå. Jeg tror jeg blir hjemme og ser det på TV. Men det kan hende jeg drar på besøk til broren min i Oslo og drar i Holmenkollen. Jeg skal i hvert fall få det med meg. Og jeg håper selvfølgelig lagkameratene mine lykkes, understreker Kjølstad.

Planlegger Vasaloppet
Men aller mest opptatt er han likevel av å planlegge resten av sin egen sesong. Verdenscupen i Drammen helga før VM starter, blir det første høydepunktet.

Deretter kan det altså bli Vasaloppet, som går av stabelen 6. mars – samme dag som VM-femmila i Oslo.

- Det er ikke helt bestemt ennå. Vi har ikke en gang sjekket om det er mulig å få meldt seg på, men vi regner med det går greit. Om vi melder oss på, kommer litt an på om vi får til et skikkelig opplegg på så kort tid. Skal vi gå Vasaloppet, er det for å gjøre det så bra som mulig, og da trenger vi et lite apparat rundt oss, poengterer Kjølstad.

- Hvor godt kan dere gjøre det i Vasaloppet?

- Det er veldig vanskelig å si. John Kristian har gått det før, og det gikk ganske bra. Jeg har aldri gått, men har en femteplass fra femmila i NM. Det blir veldig spennende å se, fastslår Kjølstad.

John Kristian Dahl gikk Vasaloppet i 2007, og gjorde det – som Kjølstad korrekt påpeker – ganske bra. Finnmarkingen ble nummer sju i det 90 km lange turrennet, som nå inngår i den nyetablerte langdistansecupen Ski Classics.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.