Gå til sidens hovedinnhold

- Må bli bedre i fristil

Toppidrettsjef Bjørge Stensbøl er godt fornøyd med vintersesongen. – Men vi sliter fortsatt i fristil i langrenn, fastslår han overfor TV 2 Nettavisen.

Toppidrettssjefen er meget godt tilfreds med World Cup-sesongen i vinteridrettene som nå er avsluttet. Selv om ikke alt er 100 prosent i Vinter-Norge.

- Vi er nødt til å gjøre noe med fristilproblemet vårt i langrenn. Nå vet jeg at de skal forsøke å hyre inn Thomas Alsgaard for å hjelpe til med teknikken. Thomas har vært veldig bra for skiskytterne, og kanskje er Thomas løsningen.

Marit eneren
- Det er for øvrig viktig å si at de norske langrennsløperne har vært suverene i sprint, også i fristil, med Marit Bjørgen som den store eneren. Også på herresiden har Norden dominert, sier Stensbøl til TV 2 Nettavisen.

Han sier at han ser lyspunkter i de lengre løpene også. I siste World Cup-renn for sesongen ble Tore Ruud Hofstad nummer fire, mens Frode Estil endte på sjuendeplass over 30 km fristil.

Veldig bra
- Det siste rennet i verdenscupen, med Tore Ruud Hofstad og Frode Estil, bar bud om at det ikke er helsvart i fristil, mener toppidrettssjefen.

Bjørge Stensbøl finner ellers stort sett bare positive tegn i norsk toppidrett på vintersiden.

- Generelt har sesongen vært veldig god. To kvinner har tatt totalseieren i sine respektive verdenscuper. Det er Kari Traa i kulekjøring, og Liv Grete Poiree i skiskyting.

Hopperne
- Som lag er det hopperne som har vært de aller beste. Vi så jo allerede i fjor at hopperne hadde noe på gang. Men at de skulle slå til i så stor grad, med tretten seire i verdenscupen og to VM-gull hadde vel ingen trodd, sier Stensbøl til TV 2 Nettavisen.

Også i idretter med færre World Cup-seire den siste sesongen, ser toppidrettssjefen klare forbedringer, med utøvere som kan slå igjennom i årene som kommer.

Tande kommer
- I kombinert ser vi at det er en del unge utøvere på sterk frammarsj. Vi må ha tålmodighet for å la dem få utvikle seg videre. På grunn av den unge alderen, er det naturlig at de er ujevne i prestasjonene.

- Petter Tande tok tre gull i junior-VM. Flere andre rundt ham er unggutter. Jeg tror at kombinert allerede i Torino-OL vil vise noe helt annet enn det de har vist sist vinter, understreker Bjørge Stensbøl.

- Hva har vært den største skuffelsen denne sesongen?

- Skuffelsen har vært skøyteløperne. Lasse Sætre har rett nok vært skadet. Og det har påvirket resultatene. Men generelt har det vært for dårlig. Vi så heldigvis at Eskil Ervik, gjennom en god fjerdeplass på 5000 meter i VM, fikk et godt resultat å ta med seg inn i en ny sesong.

Teknikk
- Hva må norske vinteridretter generelt bli bedre på i tida som kommer?

- Vi har satt de nærmeste årene i teknikkens tegn. Og vi vil fra Olympiatoppens side satse på teknikk-utvikling generelt i toppidretten. Vi er også nødt til å bedre oss på utstyrsiden.

- På utstyrsiden går det på forskning. Og der er vi har vi aller mest å hente. Men samtidig er vi avhengige av tilgang på ressurser, sier Stensbøl, og tenker på de store økonomiske kuttene som Olympiatoppen må igjennom.

Utvikling
Toppidrettsjefen forteller videre at man har fått til et veldig verdifult samarbeid med Norges Teknisk Naturvitenskaplig Universitet (NTNU) i Trondheim.

- Vi har etablert et nært samarbeid med NTNU, og vi er avhengig av å utvikle dette videre. Vi vet for eksempel at skøytedrakten som Derek Parra brukte i Salt Lake City hadde vesentlig mindre luftmotstand enn den som Ådne Søndrål brukte.

- Vi kan ikke utvikle slike drakter selv. Så vi må utvikle det som er på markedet. Skal vi gjøre noe fra bunnen av, så må vi gjøre det i samarbeid med NTNU, fastslår Stensbøl overfor TV 2 Nettavisen.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger