*Nettavisen* Sport.

- Må bli bedre mentalt

Foto: (Scanpix)

Toppidrettssjef Jarle Aambø evaluerer Torino-OL, og vil satse mer på psykologi.

21.06.06 16:12

GARDERMOEN (TV 2 Nettavisen): Torino-lekene gikk ikke som planlagt. Norge tok altfor for få medaljer (19), bare to gull og slet med sykdom i troppen.

Siden hjemkomsten har resultatene blitt gransket.

- Jeg har vært med i ni OL, og mener å ha dekning for å si at dette er den grundigste evalueringen etter et OL noen gang, sier toppidrettssjefen .

Snart ferdig
Idrettene som var med er ferdige med sine sesongevalueringer, Olympiatoppens avdelinger har alle sagt sitt, og i tillegg har Olympiatoppen spurt ut utøvere og støtteapparat. Fra utsiden er tidligere Aftenposten-kommentator og landslagsspiller i håndball, Dag Vidar Hanstad, hentet inn. Stipendiaten fra Idrettshøgskolen har levert skriftlig rapport til toppidrettssjefen.

- Alle disse har bidratt med råmateriale. Nå skal evalueringen settes sammen i løpet av de neste ukene, forteller Aambø.

Han mener Norge har mest å lære om den mentale biten.

Imponert av Buaas
- Det er svært viktig - Canada stilte med hele 14 personer som jobbet på dette feltet. Vi hadde med en, Anne Marte Pensgaard, og ser at få av utøverne driver systematisk med mentale forberedelser og psykologi. Der har vi en vei å gå, varsler toppidrettssjefen.

Som nå vil jobbe ut en modell for bruk av mental ekspertise.

- Ikke bare utøverne vil ha nytte av det, også trenerne kan ha nytte av å tilegne seg kunnskap og erfaring der.

- Kunne bedre mental styrke hjulpet når sykdom rammet de norske utøverne?

- Det er vanskelig å si, men Kjersti Buaas fikk mye ut av samarbeidet med idrettspsykologen Britt Tajett Foxell da hun skadet seg før OL. Hun fikk tett oppfølging i ukene opp mot lekene, og gjorde en enormt sterk prestasjon etter enn så omfattende skade.

Medienekt uaktuelt
Hele 12 utøvere mener at sykdom før og under Torino-OL var en betydelig årsak til at de ikke nådde målene sine.

- Slik sett var resultatene svært gode. Vi diskuterer fortsatt hva vi skal gjøre og kunne gjort bedre når det kommer til sykdomstilfellene, sier Jarle Aambø.

Fra utøverne har han også fått høre at avis- og TV-tilgangen ble et forstyrrende på psyken.

- Her skal det bevisstgjøres mer. Noen har rutiner for å skjerme seg fra det som kommer i mediene, mens andre ser og leser det meste.

- Kan medienekt bli aktuelt?

- Jeg har ikke tro på det eller at man kan isolere seg fra omverdenen. Men man kan være selektiv.

Fire hovedfokus
Jarle Aambø råder i dag over et budsjett på 77 millioner, og håper han når opp i 80 i løpet av året. Innen 2008 ligger det an til at Olympiatoppen får 100 millioner årlig.

- Vi har fire hovedfokus nå: å optimalisere satsningen frem mot Beijing-OL med en bredere spissing enn tidligere, vi skal bli flinkere innen coaching og oppfølging, vi skal etablere Jenteprosjektet og utvikle fagområdene våre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag