- Må bli mer selvstendig

Foto: (FOTO: LISE ÅSERUD/SCANPIX)

For første gang siden 1998 starter Marit Bjørgen sesongforberedelsene uten Svein Tore Samdal som trener.

27.05.06 16:49

Tidligere har Bjørgen flere ganger sagt at Samdal trolig kjenner henne bedre en hun kjenner seg selv.

- Jeg har sagt det, og det er nok sant. Så dette blir en ny situasjon. Jeg må nok bli litt mer selvstendig, sier Bjørgen til TV 2 Nettavisen.

- Dessuten skal jeg fortsatt bruke Svein Tore som rådgiver. Vi kommer til å snakke mye sammen, fastslår hun.

Samdal aksepterer ikke uten videre betegnelsen «rådgiver», men han bekrefter at han kommer til å ha en dialog med sin tidligere elev.

Ingen formell rolle
- Jeg kommer ikke til å ha noen formell rolle i forhold til verken Marit, Egil Kristiansen eller de andre jentene. Men jeg har sagt at de står fritt til å ringe hvis det er noe konkret de lurer på, sier Samdal, som i utgangspunktet var forberedt på å ha et tettere samarbeid med Bjørgen.

- Jeg og Marit ønsket å ha et tettere samarbeid, slik Dag Kaas og Bente Skari hadde da jeg overtok landslaget. Men det ønsket ikke Egil Kristiansen, og da er ikke det mer å snakke om, konstaterer Samdal.

Han bekymrer seg imidlertid ikke i det hele tatt for at Marit Bjørgen ikke skal klare seg uten daglig oppfølging fra «Sjølen», som Samdal kalles i skimiljøet.

Må bli flinkere
- Det tror jeg går utmerket bra, ja. Det er et bra system rundt landslaget, og Marit kommer til å få god oppfølging av de som er trenere der nå. Den største utfordringen blir å bygge et apparat rundt Marit som gjør at hun kan få konsentrere seg fullt og helt om det sportlige, fastslår gammeltreneren.

Samtidig støtter han sin tidligere elev i at hun må blir mer selvstendig.

- Marit må bli flinkere til å fange opp signalene fra sin egen kropp. Og ikke minst må hun bli flinkere til å ta konsekvensene av signalene. I fjor hadde hun nok en litt naiv tro på treningsprogrammet og var for tøff med seg sjøl i perioder.

- Gikk Marit og ventet på at du skulle fange opp signaler som egentlig bare hun kunne oppfatte?

- Det er nok en ganske god beskrivelse.

Utsetter kapasitetstreninga
- Jeg må bli flinkere til å lytte til meg sjøl, helt klart, istemmer Marit Bjørgen

Onsdag ettermiddag sluttet langrennsdronninga seg til landslagssamlinga på Klekken utenfor Hønefoss. Ifølge Bjørgen selv blir det ikke store forandringer i opplegget.

- Jeg skal omtrent tilbake til det jeg gjorde før VM i Oberstdorf. Den største forandringen er at jeg forskyver den første kapasitetsperioden til i juni.

Alvoret starter på Beitostølen i november. Og i mars er det VM i Sapporo. Der har Marit Bjørgen VM-gull å forsvare – og en OL-nedtur å revansjere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.