RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

- Må få lov til å drømme stort

Sist oppdatert:
Ola By Rise mener norske klubber må akseptere sin rolle som springbrett for de største talentene.

Han oppfordret til en nasjonal dugnad, RBK-trener Nils Arne Eggen, etter torsdagens stortap mot Atlético Madrid. Han mener norske klubber har et felles ansvar for å beholde de største talentene i Norge.

- Ikke send dem rundt i Europa, der de stort sett sitter på tribunen, sa Eggen, og fortsatte:

- De som klager på nivået i norsk klubbfotball, kan ikke si at du må ut tidligst mulig for å skaffe deg erfaring for å komme deg med på landslaget. Det henger ikke på greip!

Les også: - Ikke send dem rundt i Europa I - Lite vi kan gjøreI - Eggen er ikke så dum at han mener det

Ikke best i verden
Blant dem som i hvert fall delvis rammes av kritikken, er Eggens tidligere elev Ola By Rise. Landslagets assistenttrener har flere ganger tatt til orde for at det vil være en styrke for norsk fotball med flere spillere i større ligaer.

Det mener han fortsatt.

- Foreløpig mener jeg vi har for få spillere ute, sier han til Nettavisen, og kommer med følgende påminnelse:

- Det drives bra i Norge, men det er viktig at vi ikke lurer oss selv til å tro at vi driver best i verden når det gjelder spillerutvikling. Det er ikke sånn at alle klubber ute i Europa driver med kjøp, bruk og kast. Tvert imot kan norske klubber ha litt å lære av mange både store, mellomstore og små klubber rundt om.

Hangeland forbilde
Det By Rise er mest opptatt av, er at det er vel overveid når en overgang finner sted – slik at forutsetningene er til stede for videre utvikling.

- Jeg er ikke så opptatt av om en spiller er 23, 26 eller 28 år når han reiser ut. Alt handler om timing. Det viktige er at vedkommende kommer til et sted der han får utfordringer på riktig nivå. Man må ikke hoppe over trinn på stigen. Og ikke minst er det viktig å gå et sted man er ønsket og blir satset på, poengterer By Rise – som bruker Brede Hangeland som den perfekte rollemodellen.

Landslagskapteinen var en vel etablert tippeligaspiller da han gikk til FC København. Der utviklet han seg videre, før han tok steget til en middels stor klubb i England (Fulham). Nå er han kanskje moden for neste nivå.

Idol-generasjonen
- Er dagens unge spillere for opptatt av å komme ut tidlig?

- Mange drømmer stort, og det må de få lov til. Det kan være både en styrke og en svakhet. Det er Idol- og X Factor-generasjonen, dette her. Men det er viktig at de har nok is i magen og ikke blir for utålmodige. Det må være et visst samsvar mellom selvtillit og selvinnsikt.

- Burde uansett flere tatt veien via de beste norske klubbene før de reiser ut?

- For mange spillere kan de største klubbene, og da snakker jeg ikke bare om Rosenborg, være et bra mellomsteg. Europacupspill med norske lag kan være en bra utviklingsarena, og et bra springbrett, sier By Rise.

- Nils har et poeng
Den tidligere RBK-treneren ser imidlertid at det kan være en interessekonflikt mellom spillerutvikling og klubbutvikling.

- Der har Nils et poeng, jeg ser den. Men da blir det opp til klubbene å gjøre seg så attraktive som mulig for spillerne. Og så er det sånn at man må respektere andres valg. Det kan være at spillere og andre norske klubber har andre interesser en Rosenborg. Det som er et hovedpoeng for meg er at det er sportslige, ikke økonomiske, vurderinger som ligger til grunn når en spiller bytter klubb, sier By Rise.

Én ting ser han på med en smule bekymring, nemlig tendensen til at spillere spekulerer i gå kontraktstiden ut. I stedet for at klubben får en overgangssum, kan spilleren og ofte agenten putte en pen sign on fee i lomma.

- Vi ser en liten tendens til dette, og her kommer det et moralsk aspekt inn i bildet. Det er urimelig at en klubb ikke skal sitte igjen med noe når en spiller drar. Da er det blitt agentstyrt, og det er uheldig, fastslår Ola By Rise.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere