- Magnus kan slå Kasparov

Sjakkgeniet Magnus Carlsen (13) fikk juling av Garry Kasparov onsdag, men allerede i kveld får han to sjanser til revansje. Følg partiene direkte fra kl 19.

18.03.04 20:09

Følg Magnus vs. Kasparov her: http://www.chess.is/reykjavikrapid/pgn/tfd.htm . Spillerne har 25 minutter hver, og møtes to ganger.

- Dette er en sensasjon hvis Magnus slår Kasparov. Da vil han bli opptatt med presse fra Kina til Argentina i en uke, sier treneren Simen Agdestein.

For det er Davids kamp mot Goliat i Reykjavik i kveld. Bokstavelig talt. Lille Magnus fra Norge med 13 år, med rosinpakke og klisterhjerne som våpen, mot svære, mørke Kasparov på 40 år - en mann konkurrentene blir vettskremt bare av å se på.

- Kasparov har en sterk utstråling. Jeg ble selv slått av karismaen hans da vi møttes, sier Simen Agdestein. Han tapte tre ganger mot verdens beste sjakkspiller i 1989.

Også Magnus Carlsen tapte klart i kvalifiseringen onsdag. Likevel tror Agdestein at hans 13-årige elev har en sjanse.

"Han er ikke Gud"
- Du må møte Kasparov et par ganger for å merke at han er dødelig. Han er ikke Gud. Jeg spilte elendig de to første gangene, men var litt mer forberedt den tredje og hadde muligheten da selv om jeg tapte til slutt, sier Agdestein.

Onsdag overrasket Kasparov med en såkalt engelsk åpning, et helt annet system enn han vanligvis benytter.

- Jeg tror det var på grunn av respekt. Han satt overfor en liten gutt har kan og har lest masse. Han ville nok få Magnus ut av stilen. Men sjansen ligger i at Magnus kommer greit ut av åpningen, og får Kasparov litt usikker. Kasparov rystes når han taper. Han kan liksom ikke tro det er sant, sier Agdestein.

Tilbud fra Spania
Han har brukt store deler av torsdagen på å snakke med pressen.

- "Alle" har ringt - Dagsrevyen, alle radiokanalene, Skavlan, Redaksjon 21 og Søndags-Tabloid, sier Agdestein.

Og det er ikke bare norske medier som har fattet interesse for unggutten fra Bærum. Siste nytt er et tilbud om å spille i spansk sjakkliga.

Men foreløpig er Island siste stopp i en fantastisk sjakkreise verden rundt, der turen har gått innom 16 land. I august i fjor leide familien ut huset i Lommedalen, solgte en bil, og la ut på tur for å følge Magnus i turneringer.

PS! Rent matematisk utfra rankingen skal Kasparov vinne 83 av 100 ganger. I kveld får du vite om Magnus Carlsen gjør oddsene til skamme.

Dette er Garry Kimovich Kasparov:
* Født 13. april 1963 i Baku i Azerbadjan.
* Begynte med sjakk som 5-åring. Ble oppdaget av tidligere verdensmester Mikhail Botvinnik og fikk plass på hans sjakkskole for spesielle talenter.
* Tok VM-tittelen som 22-åring fra Karpov i 1985, som tidenes yngste verdensmester.
* Ranket som nr 1 i verden de siste tjue årene. Kun et tap i match mot et menneske - Vladimir Kramnik i 2000.
* Kasparov har også tapt mot supercomputeren Deep Blue i 1997, og spilte uavgjort mot X3D Fritz i november.

Dette er Magnus Øen Carlsen:
* Født 30. november 1991. Bor i Lommedalen i Bærum.
* Uoffisiell rating: 2552, det vil si nummer 265 i verden.
* Magnus begynte å spille sjakk våren 1999, og vant NM for miniputter året etter.
* Som 5-åring pugget han utenat en bok med alle lands flagg og våpenskjold. Kunne også hovedstedene, flateinnhold og omfattende data om norske kommuner.
* Har tatt to GM-napp i år, i Nederland og Russland. Trenger ett til for å kalle seg stormester - i så fall verdens yngste.

Slik leser du trekkene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.