*Nettavisen* Sport.

- Maks 30 ryttere blir med helt inn

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Brett Lancaster håper Thor Hushovd blir en av dem.

Han ble med på 18-mannslisten til Australia foran det endelige laguttaket, Brett Lancaster. Men én måned i forkant led 30-åringen samme skjebne som Robbie McEwen og Mark Renshaw.

Han ble vraket.

Men Cervélo-rytteren, som har vokst opp 16 mil nord for Melbourne, kommer likevel til å sitte som klistret til TV-ruta, natt til søndag.

Til procycling.no sier australieren følgende om lagkamerat Thor Hushovds VM-sjanser:

- At Norge kun har med tre ryttere, vil gjøre ting vanskeligere. Det samme gjelder for Mark Cavendish og Storbritannia. Italienerne kommer til å utnytte dette, og vil gjøre løpet så tøft som mulig for de minste lagene. Et rytter av Thors kaliber vil likevel, om han er i toppform, være i stand til å gjøre dette til et godt mesterskap, sier Lancaster til procycling.no.

Spesielt VM for Italia
Italia er allerede nevnt. Med god grunn. Siden 2002 har italienerne vunnet VM hele fire ganger.

Les også: Her er VM-favorittene

Dette året blir det ekstra spesielt ettersom manager Franco Ballerini omkom under en rallyulykke i februar. Giorgia Bronzini var derfor kjapt ute og dediserte hennes seier til den avdøde sykkelsjefen.

De asurblå kommer derfor å sette himmel og jord i bevegelse for å sikre seg sin femte triumf på åtte forsøk.

- Jeg vet at italienerne kommer til å gi alt. De kommer til å kjøre enda hardere i år, på grunn av det som skjedde med Franco Ballerini. Paolo Bettini, som nå er landslagssjef, hadde et nært vennskap med ham, så de kommer til å anstrenge seg mer enn vanlig. Jeg vet at de dro over til Australia allerede i juli for å kikke på løypa. For meg høres det litt rart ut å dra så langt for å være der i et par dager, men. Italienerne er svært opptatt av VM. De vil gjøre alt for å slå de sterke spanjolene og australierne, forteller Lancaster.

Ustabilt område
Med oppvekst i samme stat som VM-arrangøren, sitter Lancaster på en del lokalkunnskap om VM-løypa.

- Løypa er nok tøffere enn det mange forventer. Det er 85 kilometer mellom Melbourne og Geelong først, stort sett foregår det på rette veier langs bukta. Deretter er det runder i Geelong med to bakker i hver runde. Det er en del småveier som kan skape luker dersom det akselereres i front av feltet.

- Hvor stor rolle tror du været vil spille?

- Hehe, alt avhenger egentlig av været i denne delen av Australia. På samme tidspunkt i fjor var det forferdelig vær i både Geelong og Melbourne. Da kom det kastevinder inn fra havet. Dersom været kommer fra sør eller vest, kan det gi rittet et klassikerpreg i starten.

- Sterkt ønske om VM-tittel
Thor Hushovd er selvsagt Norges største håp. Etter fjorårets skuffende VM i Sveits (nordmannen brøt) uttalte han at Paris-Roubaix og VM-gull sto høyst i kurs foran årets sesong.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Lancaster tror nordmannen vil selge seg dyrt i kampen om sitt første VM-trofé.

- Jeg tror han har et sterkt ønske om å vinne VM. Det kommer an på hvor gode forberedelsene har vært. Han hadde som mål å gjennomføre Vuelta a España på en forsiktig måte. Deretter avhenger alt av hvilken rytme man får i Australia. Det er lang flytur dit og man trenger nok 10-12 dager på å akklimatisere seg.

Les også: - Kapteinvalget må avklares før VM-start

- Dessuten er veiene i Australia litt røffere og tregere enn i Europa. Det er slik ting som spiller inn. Jeg tror VM-finalen kan avgjøres på to måter: Enten ved at en liten gruppe på 5-6 mann kommer inn samlet, eller en «massespurt» med maksimalt 25-30 ryttere, sier Lancaster.

En løype for Freire
Han tror ikke lagkameraten fra Cervélo-laget kan forvente noe særlig hjelp fra Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff mot slutten.

- I et VM er man på et punkt nødt til å gjøre jobben selv. Thor har vist tidligere ritt at han kan ordne opp i ting på egen hånd. Edvald er også kapabel til å være der mot slutten, men det blir mest sannsynlig en liten gruppe som holder helt inn.

- Det bør være en fin løype for en mann som Oscar Freire, men jeg tror det vil fungere godt for Hushovd, også, avslutter Lancaster.

2235-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.