- Man er ikke seg selv rundt Bjarne Riis

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Fabian Cancellara tegner bilde av en mann som har mistet kontrollen.

09.12.10 10:59

18. september måtte Bjarne Riis nok en gang kapitulere. Da sendte han ut pressemeldingen om at Fabian Cancellaras fremtid lå utenfor Team Saxo Banks rekker.

Det var en bitter innrømmelse og et punkt Riis nok ikke trodde han ville komme til etter å ha sikret seg underskriften til verdens beste etapperytter (Alberto Contador).

Men ting er ikke som de en gang var i det danske stjernelaget. Hele 20 ryttere og andre ansatte har i stedet hoppet over til Brian Nygaards og Kim Andersens prosjekt i Luxembourg.

My way, or the highway
Fabian Cancellara så det hele smuldre opp foran nesetippen hans. I et stor intervju med avisen Berner Zeitung forteller han hvorfor fremtiden hos Bjarne Riis ble en utålelig tanke for ham.

- Bjarne har sitt bilde, sin forestilling, om hvordan ting skal være. De som ikke kan eller vil etterleve dette, er nødt til å dra. For noen av oss åpnet det seg om en mulighet til å gå sin egen vei, og realisere seg selv. Hos ham gjør alle det han mener er riktig, forteller Cancellara til avisen.

- Har han for mye makt totalt sett?

- Nei, men det er ting som for den ene eller den andre ikke stemte lenger. For eksempel er det erkjennelsen av at man ikke var seg selv, når han var der.

Contador - en god løsning?
Andy Schleck har tidligere uttalt at forholdet til gamlesjefen surnet kraftig etter at han meldte overgang til sykkelprosjektet i Luxembourg.

For Cancellaras del har han ennå ikke avslørt medaljens bakside. Han har rett og slett ikke vært i kontakt med Ørnen fra Herning.

Sveitseren sier han ikke har dårlig samvittighet etter å ha latt sin tidligere arbeidsgiver i stikken.

- Bjarne er sjefen. Han må sørge for at laget fungerer. Jeg er rytter, og må sørge for at forholdene er ordnet også for meg. Det var ikke tilfellet mot slutten av oppholdet.

- På hvilken måte?

- Contador høres kanskje ut som en god løsning, men hva er han egentlig? Jo, han er den mest opplagte løsningen når man mister Andy Schleck. Jeg fulgte med på hvem som forlot laget og innså at jeg ville stå igjen alene. Bjarne var sjefen min, og jeg ville helt sikkert profittert av ham – men det ville han gjort av meg, også. Jeg ser ingen grunn til å bebreide meg selv, forteller Cancellera til Berner Zeitung.

Stolt over Luxembourg-interessen
Selv om de to ikke er på talefot, har Riis snakket en hel del om sveitseren i media den siste tiden. Det har blant annet sammenheng med at en dokumentar på dansk TV2 avslørte at Cancellara ble solgt inn som en del av prosjektet allerede i desember, 2009.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

I sin nye bok «Riis» skriver Saxo Bank-sjefen blant annet om hvordan han holdt Cancellara oppdatert på forhandlingene med Alberto Contador, og var sikker på at det ville overbevise 29-åringen om å ære kontrakten også i 2011-sesongen.

Les også: Lyver du, Fabian?

«Spartacus» tar kritikken med stoisk ro:

- Dersom det er noe han ønsker å fortelle meg, bør han si det til meg direkte. Han bør være likeglad om Marc Biver (mannen som satte opp strukturen for proffsatsingen i Luxembourg) tok kontakt med meg i desember. Det forteller noe om meg når jeg blir kontaktet på den måten. Jeg tror ikke han fortalte meg alt heller, så hvorfor skulle jeg gjøre det?

- Nedoverbakke siden 2008
Etter fem år i CSC/Saxo Bank ble slitasjen såpass stor at Cancellara til slutt var helt overbevist om at han ville bli med Schleck-brødrene videre.

- Har Riis endret personlighet de siste to årene?

- Distansen (til Bjarne Riis) ble enda større. Han har også hatt noen tøffe år. De siste årene her vært en sammenhengende ballade. Det var Basso-saken, Schleck-saken, hans egen dopinginnrømmelse, historien om sponsorene (den ene forlot laget, den andre gikk konkurs). Siden 2008 har det kun gått en vei. Sitter man i samme båt, er det ikke like enkelt å se det. I etterkant, ser man lettere hvordan ting henger sammen, mener han.

- Hvor mye betyr det for deg å lede Andy Schleck til Tour de France-seier neste sommer?

- I 2008 vant vi touren med Carlos Sastre. Det kommer jeg aldri til å glemme. Vi oppnådde noe stort, og uten oss hadde Sastre aldri kommet seg helskinnet fram til Paris. Med Andy, og i tillegg Fränk, blir det noe annerledes, noe personlig. Derfor vil det glede meg enormt å være en del av en slik suksess: Å ankomme Champs-Élysées med vinneren på slep.

Du kan lese hele intervjuet i Berner Zeitung ved å trykke på denne lenken!

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.