- Man følte seg litt mistenkeliggjort

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Nå har sportsdirektører i norske kontinentallag skrevet under antidopingerklæring.

22.04.13 12:57

Norges Cykleforbunds (NFC) økte fokus på antidopingarbeid har nå ført til at sportsdirektørene i Team Joker Merida, Team Øster Hus-Ridley, Team Plussbank, Team Frøy-Bianchi, Team OneCo Cycling, Team Ringerikes-Kraft Look og Team Hitec Products har måttet skrive under på en antidopingerklæring.

Dette måtte være gjort foran åpningen av norgescupen i Sandnes i helgen som var.

Sportsdirektørene skriver under på at de «i løpet av sine aktive karrierer ikke har brukt forbudte metoder og midler i forhold til IOCs, UCIs, NIFs og NCFs lover og regler». De skriver også under på at de som ledere «ikke har arbeidet på lag der det har systematisk bruk av forbudte midler» og heller ikke har oppfordret til bruk, eller formidler kontakt med personer «kjent for bruk av forbudte metoder».

Her kan du se erklæringen sportsdirektørene har underskrevet(trykk på lenken)!

Kan inndra lisensen
Forbundet, som blant annet har brukt antidopingerklæringene til Team Sky i utformingen av teksten, advarer om at brudd mot innholdet i teksten kan medføre inndragning av UCI-lisensen med umiddelbar virkning.

«Dette gjelder også om slike forhold har bakgrunn i hendelser fra tidligere sesonger, men ikke kommer for en dag før senere».

Erklæringene og forsterking av forbundets etiske policy kom på plass i etterkant av Steffen Kjærgaard innrømmet eget dopingbruk da han var i ferd med å avslutte sitt virke som sportssjef i forbundet.

- Et bra tiltak
procycling.no har snakket med Atle Kvålsvoll, Gino Van Oudenhove og Morten Hegreberg i sakens anledning. Trioen har styrt Team Plussbank, Team Øster Hus-Ridley og Joker Merida siden oppstarten.

På generell basis har de tre ingen problemer med å forstå at forbundet ønsker en slags forsikring knyttet opp mot antidopingarbeidet fra dem:

- Dette er såpass langt unna måten vi driver på, så at vi blir presentert for noe slikt, kan gjøre at man føler seg litt mistenkeliggjort. Men med tanke på det som har skjedd det siste året, er det et bra tiltak. Det er en slags forsikring, selv om det i bunn og grunn kun er et papirark vi har skrevet under på, sier Hegreberg til procycling.no.

- Man følte seg litt angrepet
Van Oudenhove innrømmer at han syntes det var litt vanskelig å venne seg til tanken på å skrive under en antidopingerklæring med en gang.

- Når den første mailen fra forbundet kom, da følte man seg litt angrepet. Litt mistenkeliggjort. Både Morten og meg følte nok at forbundet burde ha tiltro til oss. Vi har vært med lenge og vi har ikke hatt slike problemer i det hele tatt: Så hva er det dere går rundt og tror? Men siden den gang synes jeg kommunikasjonen har vært bra. Vi hadde en samling på Gardermoen for alle sportsdirektørene, og vi har blitt holdt oppdatert underveis.

Atle Kvålsvoll har bakgrunn som rytter på toppnivå, og har vært med på å vinne Tour de France som hjelperytter for Greg LeMond. I denne perioden var dopingforbruket i hovedfeltet omfattende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Stian Lysberg Solum

- Ja, jeg er jo blant dem som har vært ute som sykkelproff selv. Det har kommet fram at det foregikk ganske mye dritt den gangen, også. Derfor føler jeg kanskje at det er ekstra viktig at vi som var proffer selv på den tiden, må skrive under en slik sak.

- Gjorde din bakgrunn deg spent på hva slags formuleringer en slik antidopingerklæring ville inneholde?

- Nei, ikke spent. Jeg visste at de hadde vært i dialog med Team Sky og avtalene de har utferdiget. Det var omtrent som forventet, sier Kvålsvoll til procycling.no.

Strengere regler enn forbundet
Han mener at sykkelforbundet kunne gjort enda mer enn bare å be sportsdirektørene om å signere en erklæring.

- Hvis forbundet hadde vært like tydelige med antidopingarbeidet den gangen Steffen Kjærgaard gikk på som sportssjef, er det ikke sikkert han hadde tatt den jobben. I dag hadde det vært en helt annen prosess rundt det, med intervju og bakgrunnssjekk. Jeg mener at vi som sportsdirektører i dag, kunne ha vært kalt inn til en samtale - og ikke bare blitt bedt om å skrive under et papir. Jeg er også helt sikker på at forbundet i alle ansettelser framover, slik de også har gjort med Stig (Kristiansen) og (Eddy Knutsen Storsæter), kommer til å kjøre en skikkelig prosess rundt det.

Allerede før Kjærgaard-saken smalt i oktober i fjor, hadde Team Plussbank startet arbeidet med å styrke egen antidopingprofil.

- Vi har egne avtaler med rytterne rundt antidoping. Da Plussbank ble startet, var Thor (Hushovd, lageier) veldig tydelig overfor utøvere og omgivelsene at det her skulle gjelde krystallklare antidopingholdninger. Ledergruppen vår har også utviklet et eget antidopingdokument, som er en del av retningslinjene for hvordan laget skal drives, sier Kvålsvoll.

Team Plussbank og Team Øster Hus-Ridley har også meldt seg inn i organisasjonen MPCC. Les mer om det ved å trykke på lenkene!

PS! Det svensknorske laget Team Unaas Cycling powered by Bliz har svensk lisens, og er dermed ikke pålagt kravene fra det norske forbundet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.