*Nettavisen* Sport.

- Man ser kun på resultatene

Foto: Kristoffer Øverli Andersen (procycling.no)

Vegard Stake Laengen tror Norge hadde prestert bedre i ungdommens Tour de France med hjelperyttere.

17.08.11 09:19

Joker Merida-rytteren Vegard Stake Laengen avslørte tirsdag sine målsetninger om en pallplass i Tour de l’Avenir, eller «ungdommens Tour de France» som det kalles.

Til procycling.no forteller Asker-gutten at han kommer til savne sin lagkamerat Vegard Breen når han går for gull i rittet som følges med argusøyne av alle de store profflagene.

- I utgangspunktet skulle jeg ønske jeg kunne hatt med flere hjelperyttere fra mitt eget lag. Jeg hadde et ønske om å få med Vegard Breen fra laget mitt og broren min Øystein (som kjører for Plussbank Cervélo, vår anm.), jeg vet at de er gode hjelperyttere, sier Stake Laengen til procycling.no.

Vegard Breen har vunnet et norgescupritt denne sesongen, men gjør ofte sin jobb i det stille.

- 110 prosent lojal
- Han er en 110 prosent lojal hjelperytter og egentlig en lagkaptein. Han forbereder seg til løpene på en måte jeg sjelden har sett hos en så ung rytter. Han vet veldig godt når det går venstre og høyre. Han har oversikt på de andre lagene. På taktiske disposisjoner og posisjonering er han rett og slett dritgod, forteller sportsdirektør i Joker Merida Gino van Oudenhove til procycling.no.

På norsk U23-nivå er Breen «i en egen klasse» når det kommer til disse aspektene ved sykling ifølge van Oudenhove. Vegard Stake Laengen synes disse kriteriene burde blitt tatt større hensyn til i landslagssuttak.

- Det som er litt dumt med sånne uttak er at det bare virker som det blir tatt hensyn til resultater. Vi som kjører på Joker Merida må kjøre litt for hverandre. Det er kanskje ikke alle som presterer toppresultater som blir lagt merke til, men som gjør en god jobb for laget. Vi vet at de er sterke ryttere, så det er litt synd at de ikke får muligheten, mener Stake Laengen.

Gino van Oudenhove mener det er vanskelig for forbundet å ta hensyn til akkurat dette.

- Den jobben Vegard Breen gjør for oss og kunne gjort i l’Avenir er vanskelig å registrere for et forbund, sier Joker Meridas sportsdirektør til Gino van Oudenhove.

- Mangler skjønn
Vegard Stake Laengen mener likevel det burde blitt tatt hensyn til Breens kvaliteter i uttaket.

- Jeg føler at de mangler litt skjønn på den måten. Tour de l’Avenir går jo over åtte dager og det krever ryttere med litt erfaring som kan ta litt lederansvar og kan være litt sånn road-captain. Sånn sett er det dumt for meg og Bugge at vi ikke får med Breen, for vi vet at han er en veldig god hjelperytter, uttaler Stake Laengen.

Sportssjef Steffen Kjærgaard er enig i deler av budskapet når han får referert reaksjonene på uttaket av procycling.no.

- Det er riktig at vi som forbund ikke har kapasitet til å se jobben de nest beste rytterne gjøre i de fire kontinentallagene. Det som skal rettferdiggjøres er at de som kjører inn resultater fortjener en plass på landslaget, sier Kjærgaard til procycling.no og kommer samtidig med følgende oppfordring:

- Jeg forutsetter at det er 100 prosent lojalitet hos alle de seks rytterne som skal delta rittet. Det inkluderer også Vegard Stake Laengen. Han har kjørt godt på laget, og han har for så vidt kjørt godt hele sesongen, men faktorer som form og uhell kan gjøre at det plutselig er en annen rytter som sitter med de beste kortene. Da er det naturlig at laget ofrer seg for denne rytteren.

Et annet moment for landslagssjefen er U23-VM i København. Der stiller Norge med fire eller fem ryttere, og disse befinner seg også i gjengen som skal ned til Frankrike for å delta i ungdommens Tour de France.

- Det er forskjell på et landslaget og et kommersielt lag. Vi bør velge de rytterne vi mener er best, mens de kommersielle lagene tenker på en litt annen måte. Vi har også VM å tenke på, og av de seks som drar ned til Tour de l'Avenir, skal fire-fem av dem også nedover til København, røper Kjærgaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.