RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

- Marit er ikke i favorittsjiktet

Landslagstreneren bygger ned forventningene. Det gjør ikke Bjørgens landslagskolleger.

BEITOSTØLEN (Nettavisen): - Marit!

Svaret kommer høyt og unisont fra jentene på langrennslandslaget når Nettavisen spør hvem som er Norges sterkeste kort i vinter.

Marit Bjørgen hadde sin svarteste sesong som seniorløper sist vinter. For første gang siden 2001 måtte hun reise medaljeløs hjem fra et mesterskap. Etter at hun reiste hjem fra Tour de Ski den første helgen i januar, var hun ikke på seierspallen en eneste gang i verdenscupen.

Som en konsekvens av det, droppet hun alt som het treningsplaner i over to måneder fra midten av mars. Etterpå har hun satset på et helt nytt treningsopplegg – med en mye større andel av rolig trening.

- Klar outsider
Og det har gitt resultater, i hvert fall til nå. For det er ikke bare smilet og humøret som er tilbake. Det er formen også.

Såpass lovende takter har Bjørgen vist, at hun ikke tør svare når Nettavisen spør om hun kan være god nok til å vinne allerede når verdenscupen innledes på Beitostølen neste helg – en seier som eventuelt vil være hennes første i verdenscupen siden triumfen i Kuusamo 2. desember i 2007.

I stedet gir hun ordet til landslagstrener Egil Kristiansen.

- Hun er i bra slag. Noe mer vil jeg egentlig ikke si, svarer Kristiansen.

Så sier han litt mer likevel:

- Marit er i god form, og er sterk, men vi vet ikke hvor gode disse utlendingene er. Det er andre enn Marit som må stille seg først i favorittkøen. Hun er ikke i favorittsjiktet, men en klar outsider.

Drømmen lever
Uansett er det ikke det som skjer i verdenscupen som er viktigst denne sesongen. Det eneste som egentlig betyr noe for Bjørgen, er OL i Vancouver i februar. Der er ambisjonen å gjøre medaljesamlingene komplett.

- Jeg drømmer fortsatt om et OL-gull. Det er det jeg mangler, poengterer Bjørgen, og innrømmer det er en ekstra motivasjon å klare det samboeren Fred Børre Lundberg klarte under OL på Lillehammer i 1994.

- Jeg har en jo en hjemme som har OL-gull, så jeg kan ikke gi meg før jeg har slått han, sier VM-dronningen fra 2005.

Og det skinner igjennom at hun er sterk i troen på endelig å lykkes – etter å ha reist hjem med én sølvmedalje i bagasjen fra sine to foregående OL.

- Veldig trygg på det jeg har gjort nå – pila har pekt riktig vei hele veien. Jeg merker at jeg har overskudd, sier hun.

Ingen Tour de Ski
For å beholde overskuddet gjennom sesongen, dropper hun årets Tour de Ski – en plan hun røpet overfor Nettavisen allerede under verdenscupfinalen i Falun i mars, da hun først snakket ut om opplegget for OL-sesongen.

At Bjørgen likevel har lyst til å gå touren er det ingen tvil om, men det kommer hun ikke til å gjøre:

- Jeg har skjønt det sånn at jeg ikke får billett til Tour de Ski. I så fall må jeg nok kjøpe den selv, sier Bjørgen.

- Dette er en avgjørelse hun selv har tatt, og som er veldig fornuftig med tanke på historien, så det blir helt uaktuelt for Marit å gå Tour de Ski, fastslår Egil Kristiansen.

En viktig suksessfaktor kan det også være at Bjørgen endelig får tillatelse til å bruke bedre astmamedisin, som hun fortalte Nettavisen i august.

Ny teknikk
Samtidig har hun foran OL-sesongen lært seg skøyting «på nytt». Kanskje på tide for Bjørgen, som ofte har fått høre at spesielt skøyteteknikken ikke holder mål.

Audun Svartdal i Olympiatoppen, som har vært Bjørgens læremester, mener framgangen har vært formidabel.

- Det skal bli artig å se om jeg får det ut i renn. Om det skal gås på rå makt, eller om jeg bruker teknikken, sier Bjørgen med et smil.

Lørdag får hun det første svaret. Da innleder hun sesongen med 10 km fristil i den nasjonale åpningen på Beitostølen.

Det betyr at hun står over fredagens sprint.

Følg sesongåpningen i langrenn og skiskyting i Nettavisens vintersportsmagasin hele uka!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere