*Nettavisen* Sport.

- Marthe har ikke respekt for noe

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Marit Bjørgen har full tillit til Norges 19 år gamle ankerkvinne.

24.02.09 08:16

LIBEREC (Nettavisen): Astrid Uhrenholdt Jacobsen har hatt en elendig start på VM. Det betyr etter all sannsynlighet at juniorjenta Marthe Kristoffersen får oppgaven nettopp Uhrenholdt Jacobsen fikk som junior i 2007.

Ankerkvinne på stafettlaget.

19 år gamle Kristoffersen debuterer i senior-VM tirsdag. Da er distansen sprint. En medalje der vil være svært overraskende.

Men allerede torsdag kan hun altså bli seniorverdensmester.

- Jeg mener Marthe har de egenskapene som skal til for å være ankerkvinne. Hun er totalt uredd og har ikke respekt for noe, sier Marit Bjørgen, som selv kommer til å gå en klassisk etappe.

Les alt om ski-VM i Nettavisens vintersportsmagasin!

- Et stort ansvar
Samtidig misunner hun ikke Kristoffersen presset det er å gå en sisteetappe i et mesterskap.

- Jeg har jo gjort det selv. Og man føler ekstra press før en sisteetappe. Det er et stort ansvar. Men jeg er ikke redd for at Marthe ikke takler presset, sier Bjørgen til Nettavisen.

Egil Kristiansen bekrefter at Marthe Kristoffersen i øyeblikket er den som er nærmest ankerrollen, selv om han avventer det endelige uttaket til etter tirsdagens sprint. Også han har trua på juniorjenta, som tross alt allerede har erfaring fra seniornivå.

- Marthe viste jo i Gällivare at hun kan løse en slik oppgave. Så hvis Marthe går stafetten, er jeg sikker på at hun kommer til å gjøre en god jobb, sier Kristiansen.

Kristoffersen: - En drøm
- Det hadde vært en drøm å få gå stafetten, innrømmer Kristoffersen selv med et lurt smil.

- Jeg kommer til å være fryktelig nervøs. Men det er jeg egentlig foran alle skirenn. Det gjelder bare å bruke nervøsiteten til noe positivt, sier hun til Nettavisen.

VM-oppladningen har vært ganske spesiell for Meråker-jenta. For andre år på rad fikk hun de individuelle distansene i junior-VM ødelagt av sykdom – og stafettgull som plaster på såret.

- Det var selvfølgelig veldig tungt å miste muligheten til å bli individuell juniorverdensmester. Men jeg synes jeg taklet det bedre i år enn i fjor. Jeg prøvde å støtte de andre, og var ute i løypene og heiet til jeg ikke hadde mer stemme igjen, sier Kristoffersen.

Astma
Etter VM gikk hun igjennom en pustetest som viste at hun har astma.

- De to siste ukene har jeg gått på medisiner, og det har hjulpet meg. Jeg testet på nytt nå her nede, og den testen viser at jeg puster normalt.

- Og hvordan er formen?

- Den tror jeg er veldig bra!

Faktisk så bra at Marthe Kristoffersen også legger lista høyt på sprinten.

- Jeg har et håp om å være i finale, sier hun.

Klarer hun det, er hun i så god form at alle konkurrentene har noe å frykte i torsdagens stafett.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.