- Medlemmene av IOC kan kjøpes

Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Stormen av kritikk mot Gerhard Heiberg og IOC fortsetter.

12.02.14 12:44

Den internasjonale olympiske komité, IOC, har fått kritikk fra alle mulige hold siden de irettesatte Marit Bjørgen og de andre norske langrennsjentene, fordi de gikk med sørgebånd på lørdagens OL-distanse for å hedre Astrid Uhrenholdt Jacobsens avdøde bror.

Norges eneste innslag i IOC, leder for markedskommisjonen, Gerhard Heiberg, har uttalt at de måtte reagere, og at det ikke er fritt fram for utøverne.

- Hvordan våger du å irettesette Marit Bjørgen og hennes lagvenninner etter sørgebindene de brukte på 15-kilometeren i helga, skrev kulturredaktør i Nordlys, Lasse Jangås, i en kommentar mandag.

Jangås spør videre hvem det er som virkelig opptrer «upassende»: Marit Bjørgen, eller IOC?

- Hvem var det som ga OL til den kyniske, styrtrike, brutale, korrupte og undertrykkende Vladimir Putin?

IOC har innrømmet at kostnaden for Sotsji-OL, som har passert 300 milliarder kroner, har blitt altfor stor, men skal vi tro grunnleggeren av PR-byrået Geelmuyden.Kiese, Hans Geelmuyden, er dette kun et spill for galleriet. I en kommentar på geelmuyden-kiese.no skriver han følgende:

«Med årene er IOC blitt en gigantisk pengemaskin. Ringene er en av verdens sterkeste merkevarer. Det gir makt. Makten brukes til pengeutpressing av nasjoner i et spill der lokale eiendomsutviklere, hotellkonger, PR-folk, medieledere, idrettspamper og politikere inviterer til fest. Regningen går til ansiktsløse skattebetalere. Og regningen blir høyere og høyere for hvert år. Grunnen er naturligvis at medlemmene av IOC kan kjøpes, ganske enkelt fordi IOC er business. Var det noen som trodde at det var Putins sjarm som fikk IOC til å snu og gå for Sotsji i juli 2007?»

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

- IOC trenger Norge
Geelmuyden retter fokuset mot en eventuell Oslo-søknad til OL i 2022, og sår tvil ved om Norge skal kunne vise vei tilbake til nøkternhet.

«München har takket nei. Stockholm har takket nei. I en norsk meningsmåling NRK offentliggjorde i uken som gikk, svarte 55 % at de ikke ønsker olympiske leker i Oslo i 2022. Vestlige demokratier takker nei. Nå kan vi gjøre Oslo til IOC-fri sone!

Motstanden mot OL i Norge er så sterk at den til og med gjør inntrykk på norske idrettspamper. Mantraet nå er at Norge skal vise IOC veien tilbake til nøkternhet og dugnadsånd. Hva er det de innbiller seg? For det første er estimatet for et Oslo OL på 21,7 milliarder kroner. For det andre er snittet for sluttregningen for OL 180 % over estimatene, og et budsjett på over 40 milliarder for et idrettsarrangement er alt annet enn nøkternt. I denne situasjonen forstår pampeveldet i IOC bare ett sprog; NEI! Nå trenger IOC Norge, mer enn Norge trenger IOC.

IOC er grunnleggende udemokratisk. Man velges ikke til IOC. Man utpekes. IOC er et mannsdominert pampevelde der man lever av å gi hverandre privilegier. Jan Staubo var Norges representant fra 1966 til 2000, og Gerhard Heiberg har sittet der siden 1994. Det er lenge. Drømmer Børre Rognlien om å overta?»

- Grådigheten har tatt overhånd
Geelmuyden hevder videre at det eneste som kan redde IOC og de olympiske leker, er en grundig verdiendring.

«Grådigheten har tatt overhånd (...) IOC er alvorlig ute og kjøre. Fjollete politiske formuleringer om «å få bukt med gigantomanien» og «få ned pampefaktoren» gjør lite inntrykk på IOC. Denne gang er det ikke Oslo og Norge som må gjøre sine hoser grønne i IOC. Denne gang må først IOC vise at de mener noe med å endre seg. IOC må gi verdiene sine nytt innhold, og utvikle en ny forretningsmodell som er demokratisk akseptabel. Frem til det skjer, er Oslo IOC-fri sone.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag