RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erik Johansen/Scanpix

- Mentalt sterkest i feltet

Sist oppdatert:
Treneren tror på jackpot om «Jays» overlever kvaliken.

BEIJING (Nettavisen): Etter halvannen ukes stillhet fra Jaysuma Saidy Ndure og trener Olav Magne Tveitå, var det klart for en minneverdig presseseanse onsdag morgen.

Ndure er nemlig noe helt for seg selv. Slik svarte han på om han er nervøs foran forsøksheatene til 100-meteren:

- Aldri i verden!

- Jeg er bare nervøs når jeg ser dere. Dere stiller så mange rare spørsmål, sier Ndure og gapskratter.

- Kan bo her i fem år!
Trolig ligger det i hans vesen. Gambieren har aldri spurt om å bli en verdensstjerne. Trener Tveitå mener også at sprinteleven har et menneskesyn mange kan misunne ham.

- Han tenker ikke at noen andre løpere er gode eller dårligere. Hvis noen gjør det dårlig, tenker han at det kan være han selv som misser om to dager, forklarer han til Nettavisen.

Derfor kommer det også en del underfundige svar i løpet av en pressekonferanse.

Spørsmål fra salen:- Synes du det er spesielt å bo i deltakerlandsbyen med så mange andre i lang tid foran konkurransen?

Svar: - Nei, det er ikke noe spesielt. Jeg har vært i Sør-Afrika i ni uker på et mindre sted, og det gjorde meg ingen ting. Jeg kan bo her i fem år jeg. Det betyr ingen ting!

OL var i fare
Det han dog ikke likte å bli spurt om, er muskelskaden som har plaget ham både under sesongåpningen i Doha og i GP-stevnet i Roma.

Teamet rundt sprinteren ønsker å legge hele den saken død:

- Vi har ingen skadesituasjon nå. Noen dager etter løpet i Roma kjente han ikke noe til det. Per i dag er beina helt friske, beroliger Tveitå.

Etterpå innrømmer han følgende:

- Da skaden kom, var vi veldig redde. Jeg følte det var 50-50 om han kunne delta i Beijing. Nå er det to uker siden han har kjent noe som helst. Han er 100 prosent i beina for første gang i år.

Full fokus mot 100
Muskelskaden har likevel ført til at alle eggene legges i «100-meter-kurven» under mesterskapet. Realistisk sett hadde nok Ndure hatt større sjanser til medalje på en 200-meter uten både Asafa Powell og Tyson Gay.

- Vi gjør 100-meteren og så ser vi hva beina tåler. Jeg vet ikke hva han er god for på 200 meter. Når du ikke har prøvd det, er det vanskelig å si.

Treneren gir følgende begrunnelse for at de heller vender fokus mot halve distansen.

- Det har på en måte vært en problemstilling som er vanskelig å ta tak i. Skaden i mai la en del premisser for oss. Han har mistet trening i mai og juni. Det er lettere å forberede beina på en 100 meter, ettersom han da ikke trenger så mye trening. I så måte tror jeg det er en riktig vurdering å la ham løpe der. Det var vår vurdering, understreket Tveitå.

«Jays»: - Helt åpent
Det betyr rett inn i løvens hule: Asafa Powell, Tyson Gay og Usain Bolts lekegrind. Ikke overraskende har Ndure et litt annet syn enn pressen på hvem han får tøffest konkurranse fra.

- 100-meteren er helt åpen. Hvem som helst kan vinne. Det er mange andre som skal løpe også, ikke bare de tre. Se på OL i 2004; da var det en helt ukjent løper (Justin Gatlin) som vant.

Ndure har en naturlig ro over seg. Derfor ønsker han heller ikke å tenke for mye på hva som skjer om han mislykkes under forsøkene.

- Det er alltid neste gang. Neste OL er i 2012, så hvis jeg ikke klarer det - så er det bare å vente i fire år, smiler han.

- Ingen sterkere
Forhåpentligvis kan noen av disse egenskapene føre til at han beholder roen når det drar seg til som verst i forkant av lørdagens finale på 100-meter.

- Når du først kommer til finalen, så kan alt skje. Jays er sterk i hodet, så jeg tror han vil gjøre det veldig bra hvis han kommer seg dit. Det er ingen som er sterkere mentalt enn ham, mener Tveitå.

Problemet er bare å få sjansen til å vise det under den kanskje mest prestisjetunge konkurransen under hele lekene.

- Det er jo de tre (Powell, Gay, Bolt) som har utmerket seg. Etter dem er det hel gjeng som er veldig jevne. Du har et par amerikanere der som har løpt ned mot 9,80, men det var under veldig gunstige forhold.

- Hvor plasserer du Ndure i mengden?

- Han er ikke dårligere enn nummer fire, men heller ikke bedre enn nummer femten, svarer han.

Alt om Beijing-lekene i vårt OL-magasin!
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere