RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

- Mer angrep, mindre forsvar

Sist oppdatert:
Katrine Lunde Haraldsen finner én vesentlig forskjell på dansk og norsk håndball.

Eliteserien for kvinner starter onsdag kveld. Ifølge Karl Erik Bøhn er det sportslige nivået høyt, og sett under ett bedre enn det som finnes i den danske proffligaen.

- Danskene skryter veldig av sin egen liga, men når jeg ser kampene på TV, så synes jeg at det står litt bak oss i kvalitet, lyder Larvik-trenerens påstand.

LES OGSÅ: - Har bedre serie enn danskene

Han hevder at bare Viborg og Ikast (på sitt beste) matcher de norske toppklubbene, men at ligaen også består av en rekke svakere klubber med overbetalte spillere.

Angrep beste forsvar
Nettavisen har presentert synspunktene for to av de norske stjernene i dansk topphåndball: Gro Hammerseng og Katrine Lunde Haraldsen.

- Den store forskjellen er nok at det er lite fokus på forsvar i den danske ligaen. Nordmenn spiller alltid godt i forsvar, mens vi her i Danmark trener mer på angrep, sier Lunde Haraldsen til Nettavisen.

På det punktet har hun derimot merket seg en liten endring i det siste.

- Vi har faktisk holdt litt fokus på forsvarsorganisering den siste tiden. Det har gjort at vi har hatt en sesongåpning litt over det vi forventet, så det skulle ikke så mye til, flirer hun.

Trøblete sesongstart
Verken Viborg-keeperen eller Gro Hammerseng føler de har sett nok norsk håndball de siste sesongene, for å uttale seg bastant om nivået i eliteserien.

Men på bakgrunn av spillerne serien har fostret til landslaget, så har de ingen grunn til å tro at Karl Erik Bøhns påstand er grunnløs.

- Jeg er veldig mange gode spillere i den norske ligaen, der ser man jo bare på dem som spiller på landslaget. Og det er sikkert riktig at flere lag nå kan matche de danske klubbene sportslig, sier Hammerseng.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mens Viborg har startet sesongen strålende med fire strake seirer, har Hammersengs Ikast har vunnet to, spilt uavgjort mot Aalborg og tapt mot FCK Håndbold.

- Hvordan er nivået blant de nest beste klubbene i Danmark nå?

- Der virker som det er ganske mange lag som har forsterket seg her nede. Det er flere enn Viborg og Ikast som kan kjempe i toppen. I Norge er det ikke mange som har noen reell mulighet mot Byåsen og Larvik, sånn sett er den danske ligaen hakket mer åpen.

- Må ikke til Danmark
Bøhn trakk fram Lunde-tvillingene, Hammerseng, Katja Nyberg og Anette Hovind Johansen som eksempler på spillere som har hatt en god utvikling i den danske toppserien.

- Men for å heve ligaen rent sportslig sett, så hjelper det ikke danskene å fylle opp ligaen med overbetalte og noen ganger middelmådige spillere, sier han.

- Er det kun pengene som trekker spillerne til Danmark, Hammerseng?

- Da jeg valgte å reise hit, var det mest for å utvikle meg selv som spiller. Det gjør man blant annet ved å spille mot mange utenlandske spillere. Dessuten ville jeg prøve meg et sted med mer profesjonalitet og bedre økonomiske rammer. Jeg hadde rett og slett lyst på et lite eventyr.

- Er det ikke mulig å utvikle seg slik i Norge?

- Jo, man kan helt fint gjøre det der også. Man må ikke ta turen til Danmark.

Vender hjemover
Lunde Haraldsen gleder seg over at profiler som Hanne Hallén, Else-Marthe Sørlie Lybekk og Heidi Løke har bestemt seg for å fortsette håndballkarrieren i hjemlandet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På sikt tror hun styrkeforholdet mellom den danske og den norske ligaen vil endre seg.

- Disse tre kommer ikke hjem for å trappe ned, de kommer hjem for å spille god håndball. Dersom flere klubber hadde ha 1-2 slike profiler, ville de hevet seg voldsomt.

- En stund var Norge det store landet å spille i og nå er det Danmark. Men det ser ikke ut til at det har skadet det norske landslaget for det.

Danskenes fall
Nettopp landslagshåndballen er et felt som belyser problematikken ved å ha så mange utenlandske spillere i egen serie. Flere norske eliteserieklubber har nå en snittalder på 19, 20 og 21 år på sine spillere.

I Danmark sliter disse med å få spilletid. Samtidig har landslaget, som tok tre OL-gull på tre mesterskap, gått på en sportslig smell. Rekrutteringen har blitt skadelidende av all utenlandsimporten.

- Forskjellen på laget vårt og deres landslag, er veldig stor akkurat nå. Det kan ikke sammenlignes en gang. Danmark kan fortsatt spille noen gode kamper, men de sliter med å få fram egne talenter.

- Hvorfor har det blitt slik?

- Det kan jo være vår feil det da ettersom vi spiller så mye i klubblagene, men vi må jo passe på å gjøre noe for å hjelpe norsk landslagshåndball, fleiper hun.

PS! Den norske eliteserien for kvinner starter onsdag kveld!

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere