RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Montasje / NTB scanpix

- Mistanke? Det ville vært min siste dag på jobb

Sist oppdatert:

ULLEVÅL (Nettavisen): Norges Skiforbund er trygge på rene tall og håper anklagene nå dør ut.

Onsdag presenterte Norges Skiforbund informasjon om blodverdiene til flere norske langrennsløpere.

Og konklusjonen fra tallene forbundet presenterte var klar. Norske idrettsutøvere var ikke en del av det såkalte «blodracet» man så i langrennssporten på 1990-tallet.

Bakgrunnen for offentliggjøringen var en dokumentar vist på svensk fjernsyn. Der ble det hevdet at flere utøvere, også fra Norge, hadde hatt unaturlige høye blodverdier i perioden.

Tallene som ble presentert onsdag var ikke resultatet av noen ekstern innsamling, men basert på blodprøver og prosjekter i regi av skiforbundet selv.

- Kan vi stole på dette?
Lege ved Olympiatoppen, Ola Rønsen, sier til Nettavisen at det likevel ikke er noen grunn til å tvile på tallene. Han sier også det vil være full åpenhet rundt dem.

- Dere kan stole på dette fordi det er gjort i samarbeid med flere andre instanser. Norges idrettshøgskole, Olympiatoppen, Aker sykehus og Fürst laboratorier. Vi har bare samlet inn tallene, ikke analysert dem. Det har også vært full åpenhet mens vi har samlet inn disse tallene. Skulle det være noen tvil, åpner vi for at noen kan se grunnlagsmaterialet, sier Rønsen til Nettavisen.

- Det er vi helt åpne for, men det må selvsagt være personer som er medisinsk eller labkyndige som får se disse verdiene, fortsetter idrettslegen.

Også skipresident Erik Røste føler seg trygg på at tallene som nå er lagt fram er til å stole på.

- Det er en gang slik at dette er laboratorietester, tatt i Norge, og det er det materialet man har. Om noen kontrollerende myndigheter innenfor dette her, enten det er Antidoping Norge, det internasjonale skiforbundet, eller WADA, ønsker å se tallene, er de selvfølgelig tilgjengelig. Men nå har disse instansene også sagt at de ikke har behov for det, sier han til Nettavisen.

3588512

Idrettsutøver som ble anklaget i den svenske dokumentaren var blant annet Bjørn Dæhlie, Marit Mikkelsplass og Kristen Skjeldal. Skiforbundet offentliggjorde derfor deres verdier.

Tallene som ble lagt fram viser at alle de tre norske skiessene hadde jevne og normale verdier på 1990-tallet (se tallene i faktaboksen).

Manglende verdier
Verken Rønsen eller Røste ser derfor noe behov for en ekstern granskning i denne saken, og mener det hele nå burde være ute av verden.

- Vi sier ikke nei til en granskning, men det er ikke grunn til å granske når det ikke foreligger noen anklage fra en dopingmyndighet, eller en annen offisiell instans, sier Rønsen.

- Men vi setter ikke ned noen granskning med bakgrunn i at noen mistenker at vi har presentert usanne verdier. Men som sagt, vi er åpne for at kvalifiserte folk kikker på dette.

Tallene som ble presentert var 408 målinger av menn og 277 målinger av kvinner. Det manglet imidlertid tall fra perioden 1992 og 1993. Rønsen tror ikke dette har noe å si.

- I den perioden var det en lege på landslaget som jobbet på Aker sykehus, og vi har ikke fått ut de dataene derfra enda. Det krever underskrift fra alle aktuelle utøvere.

- Og det svekker ikke troverdigheten?

- Nei, det mener jeg det ikke gjør. Jeg tror ikke bildet hadde vært annerledes med disse tallene. Vi vil også få ut disse tallene fra den perioden etter hvert, sier legen.

- Kan du med trygghet si at det ikke har forekommet noe fusk?

- Ja, fra mitt ståsted er jeg hundre prosent sikker på at det. Om jeg hadde hatt mistanke om at noen fusket, ville det blitt min siste dag på jobb, sier Rønsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- For min karriere og min forskning kunne jeg aldri blitt assosiert med noen som en gang hadde tvil over seg i slike saker. Jeg er helt sikker på at vi har lagt fram rene data.

- Vil sverte Norge
Som flere ganger tidligere, så stammer beskyldningene i den svenske dokumentaren fra Finland. Skipresident Røste håper det nå er siste gang noe slikt kommer opp.

- Uten å gå veldig dypt inn i dette, så kommer dette igjen fra en kilde, eller et miljø, som har kommet med slik tidligere. Det stammer fra kilder i det finske miljøet, sier han.

- Og det er egentlig greit å forholde seg til. Det er noen der ute som ønsker å sverte nordmennene, kanskje for å framheve seg selv lite grann, sier skipresidenten.

- Er det siste gangen vi får slike beskyldninger nå?

- Ja, jeg tror det. Jeg må si at dette egentlig har vært ganske uvirkelig. Vi var jo med på 90-tallet, og var klar over dette blodracet, men det er vel ikke flere spor å ettergå der nå.

- Kommer skiforbundet til å forfølge saken rettslig?

- Jeg vil ikke utelukke det, men nå har det vært en travel periode med ski-VM og freestyle-VM. Vi skal ta en god påskeferie først, så får vi diskutere dette videre etter det, sier Røste.

Skipresidenten mener beskyldningene i den svenske dokumentaren først og fremst har gått ut over de enkeltutøverne som har blitt rammet.

- De har blitt behandlet urettferdig, og det er tøft. Det er vanskelig for dem som blir anklaget for noe slik. Spesielt når det ikke er noen grunn til å mistenke det, sier skipresidenten.

Også Røste er helt klar på at tallene som ble lagt fram onsdag renvasker norsk langrenn fra alle mistanker og beskyldninger.

- Det har ikke kommet fram noe, og dette viser at det er normale verdier i Norge. Dette er ikke lenger en sak. Det er heller ingen grunn til noen videre granskning, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere