RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jon Eeg (NTB/Scanpix)

- Mitt livs verste løp

Sist oppdatert:
Den tidligere OL- og verdensmesteren husker Bislett Stadion med skrekk og gru.

OSLO PLAZA (Nettavisen): Året var 1997. Norges heteste sprinter var Geir Moen (han var nokså het, den gangen!), og i verdenstoppen kjempet kanadieren Donovan Baily og amerikanske Maurice Greene om å være verdens raskeste.

Baily var først og fremst kjent som en av verdens ypperste på 100 meter, men under Bislett Games denne sesongen testet den nå 42 år gamle mannen også formen mot Moen på 200 meter.

Nettavisen kommer med fyldig dekning av Bislett Games fredag kveld!

- Skjelver fortsatt
Et løp han fortsatt husker med skrekkblandet fryd.

- Det var det verste løpet i mitt liv, sier kanadieren med et stort glis.

- Jeg skjelver fortsatt hver gang jeg kommer til Oslo og blir minnet på det løpet, sier han.

Men til tross for at 42-åringen hevder han aldri har vært så sliten etter et løp tidligere, vant han likevel løpet i 1997, foran nettopp Geir Moen.

Han har også noen positive minner fra julidagen i Oslo.

- Det regnet i hvert fall ikke. Det var sol, sier han og smiler.

- Hadde gått galt
Den tidligere sprinteren jobber nå som ekspertkommentator for kanadisk TV, og er i Oslo denne helgen for å følge Bislett Games, og er selvfølgelig ekstra spent på hva sprinterne kan utrette.

- Ja, jeg er spent. Banen på Bislett er rask. Rekorden er vel på 9,8-tallet, sier han.

Baily hadde selv et karrierebeste på 9,84, noe som i 1996 også ble notert som verdensrekord. På spørsmål om hvor fort han kunne ha løpt nå, om han var aktiv, må han imidlertid kapitulere.

- Om jeg skulle ha løpt en 100 meter på høyt nivå nå, så hadde det gått galt. Jeg hadde trolig strekt hver eneste muskel i kroppen, sier mannen som fikk gjennombruddet under VM i Göteborg i 1995.

Da han var på topp, handlet alt om å være best.

- Jeg ville vinne, og være best. På den tiden var det mange gode sprintere og vi hadde mange gode dueller oss imellom. Lindford Christie og Frankie Fredericks var blant mine erkerivaler, forteller ham.

Medaljegrossist
Baily, som opprinnelig er født på Jamaica, startet idrettskarrieren som basketballspiller, men begynte å satse for alvor på sprint i 1994. Året etter sikret han seg to VM-gull under mesterskapet i Sverige.

Totalt rasket han med seg to OL-gull, tre VM-gull og et VM-sølv i løpet av karrieren.

42-åringen har av mange blitt sett på som mannen som gjenopprettet Canadas friidrettsære, etter at Ben Johnson gjorde skam på nasjonen ved å bli tatt i doping under Seol-OL i 1988.

Baily var også den første kanadier som løp 100 meter på under 10 sekunder. En barriere Jaysuma Ndure for øvrig håper å bli første nordmann til å bryte under årets utgave av Bislett Games i Oslo.

PS. Baily er den dag i dag fortsatt verdensrekordholder på 50 meter innendørs. Rekorden lyder på 5,56 sekunder og ble satt i Reno i USA helt tilbake i 1996, altså 14 år siden.

Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere