RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mitt største feilgrep

Foto: LUCAS JACKSON (Reuters)
Sist oppdatert:
Lance Armstrong forteller om da stormannsgalskapen tok overhånd.

Den vanærede Tour de France-legenden Lance Armstrong sier han konkurrerte på samme vilkår som alle andre, ettersom de fleste andre også brukte doping.

Texaneren angrer imidlertid på alle gangene han brukte sin kreftdiagnose som et forsvar mot dopinganklagene. Det innrømmer Armstrong i et intervju med Cyclingnews.com.

- Hva er ditt største feilgrep?

- Hver gang jeg brukte sykdommen min til å nekte for doping. Alle andre feilgrep blekner i forhold. Det var å gå langt over streken. Jeg var desperat og ville holde kontroll på historien min. Det er uakseptabelt i sykkelverdenen. Jeg fortjener å være her i dag med tanke på konsekvensene det fikk for kreftsamfunnet. Det var uakseptabelt, sier Armstrong.

Les også: SYKKEL-VM: - Vi bør få sendt søknaden før Colombia

- Hvordan rettferdiggjorde du det den gangen?

- Jeg tenkte ikke over det engang. Det er den fullkomne definisjon av stormannsgalskap. Det er nok det dummeste jeg har sagt.

Føler seg urettferdig behandlet
Høsten 2012 offentliggjorde Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) en rapport som avslørte Armstrongs mangeårige dopingbruk da han vant sine sju Tour de France-titler. Rapporten ble drevet frem av Usada-sjef Travis Tygart. Armstrong innrømmet senere dopingbruk i et intervju med talkshow-dronning Oprah Winfrey.

- Jeg så intervjuet med Oprah. Er du lei deg fordi du ble tatt, eller er du lei deg for det du gjorde?

- Kanskje begge deler. Det var som den perfekte storm på den tiden. Det meste gikk i riktig retning og hvis du ikke tok den beslutningen (doping) måtte du dra hjem. Nå snakkes det om hvor mange som dro hjem. Jeg vet ikke. Alle jeg kjente ble værende. Alle tok sin egen beslutning og alle befant seg i uheldige omstendigheter. Travis (Tygart) lyver når han sier at han ville beskytte de rene rytterne. Det tror jeg på i 2013. Men på den tiden holder det ikke vann, fordi det fantes ingen. Jeg støtter ham i dag, men den gangen beskyttet han ingen.

- Det var noen ryttere som dro hjem. Sammenlikner man rytterne fra touren i 96 og 01, finner man de samme rytterne. Men det fantes ryttere på nivået under som avsto.

- De rytterne som var involvert vil si at vi konkurrerte på like vilkår. Men rettferdigheten som vi har sett utspille seg de siste 12 månedene har ikke vært på like vilkår. Jeg klager ikke, jeg bare observerer. Jeg er den som er utestengt på livstid og andre som valgte akkurat det samme fikk passere fritt. Jeg vet ikke om det er riktig. Jeg tror ikke du heller opplever det som riktig, sier Armstrong.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere